|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 19.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Judita
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
06. mája 2015
Pri Dubrovníku chytili jednu z najjedovatejších rýb na svete
Rybu patriacu k najjedovatejším druhom na svete - štvorzubca, známeho aj pod názvom fugu - chytili pri pobreží chorvátskeho Dubrovníka. Informáciu dnes priniesla ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Podmaník
Dubrovník 6. mája (TASR) - Rybu patriacu k najjedovatejším druhom na svete - štvorzubca, známeho aj pod názvom fugu - chytili pri pobreží chorvátskeho Dubrovníka. Informáciu dnes priniesla chorvátska tlačová agentúra HINA s odvolaním sa na oznámenie Ústavu oceánografie a rybolovu v Splite.Ryby z čeľade štvorzubcovité obsahujú tetrodotoxín a ten je silným jedom pre väčšinu živočíchov, keď ho skonzumujú - je 1250-krát toxickejší než kyanid a spôsobuje ochrnutie alebo smrť.
"Rybár chytil rybu v utorok okolo 11.00 h," uviedol Jakov Dulčič z inštitútu a varoval, že pri tejto rybe je nevyhnutná veľká opatrnosť, pretože môže zapríčiniť ochrnutie až smrť. Dodal, že je naliehavo potrebné zorganizovať vzdelávanie o tomto druhu rýb, pretože sa v Jadranskom mori vyskytuje čoraz častejšie.
Davor Lučič z Ústavu morského a pobrežného výskumu so sídlom v Dubrovníku informoval, že ide už o druhú rybu tohto druhu, ktorú chytili v Jadranskom mori tento rok.
Hoci nie sú žiadne dôkazy, že tento druh sa v Jadranskom mori rozširuje, vo východnej časti Stredozemného mora patrí k prevládajúcim druhom, dodal Lučič.
"Tento druh zvyčajne žije v Indickom oceáne, ale sem sa dostáva Suezským prieplavom vďaka tomu, že teplota vody v mori stúpa," vysvetlil Lučič a varoval, že s rybou sa nesmie zaobchádzať holými rukami.
Napriek tomu je mäso z tohto druhu rýb pokladané za lahôdku v Japonsku, Kórei a Číne, kde ju pripravujú špeciálne vyškolení šéfkuchári - tí vedia, ktorá časť je na konzumáciu bezpečná a v akom množstve.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Pri Dubrovníku chytili jednu z najjedovatejších rýb na svete - diskusné fórum čitateľov