|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 15.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Leopold
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
03. júla 2017
Pri ceste na dovolenku s dieťaťom treba pozornosť venovať strave
Pri ceste na letnú dovolenku s malým dieťaťom treba myslieť aj na stravu v cieľovej destinácii. Medzi prvým až štvrtým rokom je dieťa často veľmi vyberavé, a ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász
Bratislava 3. júla (TASR) - Pri ceste na letnú dovolenku s malým dieťaťom treba myslieť aj na stravu v cieľovej destinácii. Medzi prvým až štvrtým rokom je dieťa často veľmi vyberavé, a preto sa môže stať, že bude odmietať nové jedlá. Ide o tzv. potravinovú neofóbiu. U batoliat a malých detí je strach z nových alebo neznámych potravín bežný, postupne vymizne sám.O probléme sa možno poradiť v ambulancii pediatra. "Najhoršie, čo môže rodič robiť v prípade potravinovej neofóbie, je nútiť dieťa do jedla. Dieťa sa môže vzoprieť až do nevoľnosti a totálneho odmietania potravy," hovorí lekárka pre deti a dorast Katarína Šimovičová. Pred dovolenkou preto treba rátať aj s tým, že dieťa možno bude nové jedlo odmietať. Odporúča sa zobrať aj zásobou jedla, ktoré je ochotné jesť.
Stravovacie návyky niektorých batoliat môžu dočasne viesť až ku zvýšeniu rizika nedostatočného príjmu živín. "V tomto prípade neplatí trikrát a dosť. Ale je potrebné ponúknuť dieťaťu až 15-krát odmietanú potravinu, než novú potravinu dieťa prijme," upozornila Šimovičová. Vysvetlila, že existuje kritické obdobie na zníženie neskoršej potravinovej neofóbie u detí počas procesu odstavovania. Rozmanitosť potravín, ktoré boli prvýkrát ponúknuté deťom v tomto období, môže znížiť neskoršie odmietnutie potravín. Aj rozmanitosť jedla matky a následná rôznorodosť chutí v materskom mlieku môže viesť k väčšej akceptácii nových potravín," zhrnula Šimovičová.
Potravinová neofóbia je prechodné štádium, ktoré so zvyšujúcim sa vekom vymizne. Väčšinou nechuť skúšať nové potraviny ustupuje v piatich, šiestich rokoch. Nie je to ani intolerancia či alergia na potraviny, len detský strach, ktorý je potrebné odbúravať trpezlivosťou a dobrým príkladom.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR