|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
01. októbra 2019
Prezidentka podpísala novelu o potravinách,prináša viac informovanosti
Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o potravinách. TASR o tom informoval v utorok jej hovorca Martin Strižinec. Podľa novely budú zákazníci ...
Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo
Bratislava 1. októbra (TASR) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o potravinách. TASR o tom informoval v utorok jej hovorca Martin Strižinec. Podľa novely budú zákazníci lepšie informovaní o pôvode mäsa, ktoré konzumujú v stravovacích zariadeniach.Do novely zákona o potravinách sa doplnilo ustanovenie, ktoré po novom prikáže stravovacím a reštauračným zariadeniam uvádzať pôvod mäsa, z ktorého následne pripravili pokrm pre spotrebiteľa. Týkať sa má aj hotových pokrmov. Reštaurácie majú o pôvode mäsa informovať v písomnej forme na dobre viditeľnom mieste. Táto povinnosť sa bude vzťahovať na bravčové, hovädzie mäso, na mäso z oviec, kôz a hydiny, ale sa nebude týkať polotovarov. Podrobnosti o označovaní hotových pokrmov ustanoví všeobecne záväzný právny predpis ministerstva pôdohospodárstva.
Novelou zákona sa rozšíria aj kompetencie orgánov úradnej kontroly potravín. "Cieľom predkladaného návrhu zákona je zosúladenie platnej právnej úpravy zákona s legislatívou EÚ v oblasti potravín," priblížilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.
Okrem toho sa odstraňujú aj niektoré z doterajších nedostatkov v zákone, ktoré vyplynuli z aplikačnej praxe orgánov úradnej kontroly potravín. Tie sa týkali najmä oznamovania príchodu zásielok dovážaných prevádzkovateľmi potravinárskych podnikov z tretích krajín, spôsobu poverovania akreditovaných úradných laboratórií na výkon analýzy vzoriek odobratých pri úradnej kontrole potravín a vydávania úradných certifikátov orgánmi úradnej kontroly potravín prevádzkovateľom potravinárskych podnikov, ktorí potraviny vyrábajú v Slovenskej republike a ktorí umiestňujú potraviny na trh tretej krajiny.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR