![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
25. decembra 2011
Prejedanie sa negatívne odrazí na zdraví, upozorňuje lekár
Kalorická zmes mäsa, príloh, dezertov, sladkých koláčov, chlebíčkov, malinoviek a alkoholu sú súčasťou stravy, z ktorej mnohí na konci roka priberú aj tri až päť kilo. Vianočné a ...
Zdieľať

„Každý región ma svoje typické vianočné menu, ktoré má, priznajme si, ďaleko od racionálnej životosprávy. Nechýba kapustnica, šošovicová, hríbová alebo smotanová rybacia polievka, vyprážaný kapor a majonézový zemiakový šalát, medovníky, oplátky, kysnuté koláče,“ skonštatoval lekár internista Igor Vozár a upozornil, že ide o príležitostné požívatiny, ktoré by sme mali jesť len z času na čas.
Ako dodal, okrem toho, že vianočné obdobie je časom hodovania, na rozdiel od minulosti si pôžitok z chutných jedál a slávnostného menu doprajeme aj inokedy v roku. „Nemali by sme však zabúdať, že fyzicky menej pracujeme, dožívame sa dlhšieho veku a trápia nás iné choroby ako našich prarodičov,“ poznamenal. Ako poukázal, v dávnych časoch patril na severe Slovenska k sviatočným jedlám obyčajný chlieb, pretože bol vzácny.
Dnes zjeme podľa štatistík ročne 40 kg chleba a každý Slovák vypije za rok priemerne bezmála 100 litrov alkoholických nápojov. Spotreba cukru na obyvateľa je 37 kg a vajec spotrebujeme každý 214 kusov ročne. „Mali by sme sa zamyslieť, či nenastal vhodný čas návratu ku koreňom a sústrediť sa viac na duchovný rozmer Vianoc, ktorým je znovunájdenie srdečnosti, jednoduchosti, priateľstva a solidarity,“ odporúča Vozár.
Ako odborník skonštatoval, namiesto približne 12 000 kJ, ktoré by sme mali denne prijať, zjeme na Vianoce niekedy aj 20-30 000 kJ, čo sa musí zákonite prejaviť na zdraví. „Kto neodolá, vystavuje svoj organizmus kvantám solí, jednoduchých sacharidov, saturovaných tukov a živočíšnych bielkovín,“ varuje. Upozornil, že preháňať by sme nemali ani s alkoholom.
Riziká vyplývajúce z prejedania majú podľa neho aj iný rozmer - množstvo jedla, ktoré si väčšina z nás počas sviatkov dopraje, reálne prekračuje aj samotnú kapacitu zažívacieho ústrojenstva človeka a nesmierne zaťažujú žalúdok, pečeň, podžalúdkovú žľazu a žlčník.
„Mali by sme si spomenúť aj na vlastné cievy, srdce a obličky. Mali by sme sa zamyslieť, či nie je možné pripraviť slávnostnú večeru zdravšie. Vynechať údeniny, majonézu, obmedziť solenie a vyprážanie na oleji, vymeniť vykŕmenú hus alebo kačicu napríklad za morku. Jej mäso má približne polovičnú energetickú hodnotu.
Pri pečení môžu gazdiné použiť celozrnnú múku a maslo nahradiť jogurtom alebo tvarohom,“ radí. Súčasťou slávnostnej tabule by vždy malo byť ovocie, nie však iba ako dekorácia, ale ako istý zdroj vlákniny a vitamínov. „Návod na to, ako prežiť v zdraví Vianoce je jednoduchý - jesť a piť do polosýta a odpočinúť si pri dobrom filme až po prechádzke, tanci, lyžovačke alebo návšteve klziska,“ ponúka Vozár riešenie.
Pôstne obdobia sa podľa lekára takmer úplne vytratili zo života a tvrdí, že prinajmenšom každý druhý dospelý človek by sa mal zo zdravotného hľadiska stravovať diétne, a to aj na Vianoce. „Každý druhý dospelý má, žiaľ, nadváhu alebo obezitu, vysoký krvný tlak alebo problémy s glykémiou, lipidmi - cholesterolom alebo triglyceridmi, máme aj nemálo onkologických pacientov,“ poukázal. Ako dodal, aj počas sviatkov by sme sa preto mali stravovať striedmo a dopriať si len toľko jedla, koľko si náš organizmus zaslúži a toleruje.