Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

25. júla 2014

Predpisovanie a výdaj dietetických potravín sa zjednoduší



Predpisovanie a výdaj dietetických potravín sa má zjednodušiť vďaka zmenám z dielne ministerstva zdravotníctva. "Novinkou je určenie tzv. 'párujúceho kódu' ...



Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič
Bratislava 25. júla (TASR) - Predpisovanie a výdaj dietetických potravín sa má zjednodušiť vďaka zmenám z dielne ministerstva zdravotníctva. "Novinkou je určenie tzv. 'párujúceho kódu' dietetickým potravinám, a to s prihliadnutím na účelnosť a efektívnosť vynakladania prostriedkov verejného zdravotného poistenia, ako aj na účinnosť a bezpečnosť použitia týchto potravín," uviedla hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová.


Kód bude pridelený potravinám, ktoré sú v zozname kategorizovaných dietetických potravín. Zmena vstúpi do platnosti od októbra a pacientom poskytne možnosť kombinovať, respektíve zamieňať príchute jednotlivých potravín.

"Týka sa to však výlučne dietetických potravín, ktoré majú rovnaký názov aj rovnaký počet referenčných dávok, sú určené na rovnaký účel a jednotná je aj konečná cena dietetickej potraviny vo verejnej lekárni. Odlišujú sa iba rozdielnou príchuťou. Prínosom je, že sa dajú zamieňať a pri výdaji vo verejnej lekárni kombinovať v rôznych dostupných typoch a príchutiach," vysvetlila Šoltésová.

Lekár bude predpisovať dietetické potraviny tak ako doteraz, pretože softvér v lekárňach dokáže dešifrovať príslušnosť vydávanej dietetickej potraviny k párujúcemu kódu. Tieto kódy majú byť výhodou pre pacientov najmä pri dlhodobej liečbe.

"Doteraz mohli lekárnici vydať pacientom na základe lekárskeho predpisu maximálne dva typy alebo dve príchute dietetických potravín v danom množstve. Neraz sa tak stalo, že pacienti nemali možnosť kombinovať a dlhodobo konzumovali prípravky iba v dvoch príchutiach. Takáto jednotvárnosť bola pre mnohých pacientov zaťažujúca až do takej miery, že predpísané dietetické potraviny nedokázali skonzumovať, čím sa ich liečba stávala neefektívnou a strácal sa tak požadovaný účinok," zhrnula Šoltésová.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Pekári nevidia priestor na znižovanie cien chleba a pečiva
<< predchádzajúci článok
Nižšia daň na benzín a naftu v českom parlamente na druhýkrát neprešla