Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Tlačové správy

Prečo pivo a jedlo k sebe patria? Spoznajte pravidlá párovania piva a jedla



Pivo a jedlo vytvárajú spoločne dokonalú symbiózu. Ich vzájomná kombinácia ponúka neobmedzené možnosti, ktoré potešia naše zmysly,  stačí len poznať umenie párovania piva a jedla. Správny ...



Zdieľať
dolnozemske placky s 676x451 21.4.2021 (Webnoviny.sk) - Pivo a jedlo vytvárajú spoločne dokonalú symbiózu. Ich vzájomná kombinácia ponúka neobmedzené možnosti, ktoré potešia naše zmysly,  stačí len poznať umenie párovania piva a jedla. Správny výber a kombinácie chutí sú zárukou nových gastronomických zážitkov a potešení.


Na to, aby ste porozumeli párovaniu chutí, potrebujete poznať základné pravidlá párovania piva a jedla. Heineken vám preto prináša jednoduchý manuál, ako vytvoriť z každého jedla gurmánsky zážitok:

Technika prípravy jedál


Dôležitá je forma prípravy jedla. Jemné techniky prípravy ako surový stav, parenie alebo varenie sa hodia všeobecne k ľahkým pivám (sladké a ovocné, ľahké piva). Intenzívne spôsoby úpravy, ako napríklad barbecue, grilovanie a dusenie, dodávajú veľa chutí, a preto sú v týchto prípadoch vhodnejšie plnšie pivá (horké a chmeľové, sladové pivá).

Intenzita chutí


Dbajte na intenzitu chuti piva a jedla. Ak je pivo príliš silné oproti jedlu alebo jedlo má intenzívnejšiu chuť ako pivo, jedno "predbehne" druhé a stratíte tak polovicu chuti. Pivo a jedlo musia spolu ladiť.
 

Dopĺňanie chutí


Dopĺňanie je kombinovanie jednej alebo dvoch chutí obsiahnutých v jedle s podobnými chuťami v pive, napríklad ovocná – ovocná alebo horká – horká chuť. Ľahké pivo sa hodí k ľahkým jedlám, ako je ryba. Silné a tmavé pivo zase ladí s plnou chuťou pečeného mäsa.

Kontrast chutí


Kontrast je prípadom "navzájom sa priťahujúcich protikladov". Príkladom môže byť  ovocné pivo v kombinácii s aromatickým syrom alebo ostrou chilli chuťou jedla.

Čistenie


Čistenie je tromfom u všetkých pív. Oxid uhličitý v pive čistí jazyk, takže chuťové bunky si pri ďalšom súste vychutnajú celú radu chutí.
 

MANUÁL KOMBINOVANIA CHUTÍ












































 
Chuťový segment piva Technika prípravy jedla Jedlo
 Sladké a ovocné

Jemná.

Surový stav, parenie, fritovanie.


Sladké a ovocné;

Korenisté.

Ovocie, dezerty, predjedlá.
 Ľahké sladové

Veľmi jemná.

Surový stav, parenie, varenie

Fritovanie


Ľahké  jemné jedlá,

Slané a obaľované;

Morské plody, vajcia

Jemne pikantné.

Šaláty, snacky.
Sladové horké

Stredne intenzívna.

Grilovanie, vyprážanie, pečenie.


Slané a korenisté

Ryba,  mäso,

Zelenina.
Intenzívne horké a chmeľové

Stredne až intenzívna.

Grilovanie, vyprážanie, pečenie


Slané, mastné,  korenisté,

Mäso  zelenina

Dezerty s exotickou chuťou ovocia ako mango alebo passion fruit
Plné sladové

Intenzívna.

Barbecue, grilovanie, pečenie, dusenie.


Pečené alebo opekané.

Komplexné, silné, korenisté.

Mäso, ťažké syry s intenzívnou chuťou
 Pšeničné a korenisté

Stredná až intenzívna,

Opekanie, dusenie, barbecue.


Umami (ázijské jedlá),

Bylinky;

Hydina, zelenina.
 Pražené a čokoládové

Intenzívna.

Dusenie, vyprážanie, pečenie, dusenie,

Grilovanie, barbecue.


Opekané, zemité,

Komplexné.

Mäso,

Dezerty.

Informačný servis


Zdroj: Webnoviny.sk - Prečo pivo a jedlo k sebe patria? Spoznajte pravidlá párovania piva a jedla © SITA Všetky práva vyhradené.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Plán obnovy rieši množstvo ambicióznych cieľov, podľa SOPK ich nebude možné všetky naplniť
<< predchádzajúci článok
Pandemický rodičovský príspevok ako doplatok k OČR zostáva zachovaný, zmena sa dotkne len niektorých