|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 18.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Eugen
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Prečo pivo a jedlo k sebe patria? Spoznajte pravidlá párovania piva a jedla
Pivo a jedlo vytvárajú spoločne dokonalú symbiózu. Ich vzájomná kombinácia ponúka neobmedzené možnosti, ktoré potešia naše zmysly, stačí len poznať umenie párovania piva a jedla. Správny ...
Zdieľať
21.4.2021 (Webnoviny.sk) - Pivo a jedlo vytvárajú spoločne dokonalú symbiózu. Ich vzájomná kombinácia ponúka neobmedzené možnosti, ktoré potešia naše zmysly, stačí len poznať umenie párovania piva a jedla. Správny výber a kombinácie chutí sú zárukou nových gastronomických zážitkov a potešení.
Na to, aby ste porozumeli párovaniu chutí, potrebujete poznať základné pravidlá párovania piva a jedla. Heineken vám preto prináša jednoduchý manuál, ako vytvoriť z každého jedla gurmánsky zážitok:
Dôležitá je forma prípravy jedla. Jemné techniky prípravy ako surový stav, parenie alebo varenie sa hodia všeobecne k ľahkým pivám (sladké a ovocné, ľahké piva). Intenzívne spôsoby úpravy, ako napríklad barbecue, grilovanie a dusenie, dodávajú veľa chutí, a preto sú v týchto prípadoch vhodnejšie plnšie pivá (horké a chmeľové, sladové pivá).
Dbajte na intenzitu chuti piva a jedla. Ak je pivo príliš silné oproti jedlu alebo jedlo má intenzívnejšiu chuť ako pivo, jedno "predbehne" druhé a stratíte tak polovicu chuti. Pivo a jedlo musia spolu ladiť.
Dopĺňanie je kombinovanie jednej alebo dvoch chutí obsiahnutých v jedle s podobnými chuťami v pive, napríklad ovocná – ovocná alebo horká – horká chuť. Ľahké pivo sa hodí k ľahkým jedlám, ako je ryba. Silné a tmavé pivo zase ladí s plnou chuťou pečeného mäsa.
Kontrast je prípadom "navzájom sa priťahujúcich protikladov". Príkladom môže byť ovocné pivo v kombinácii s aromatickým syrom alebo ostrou chilli chuťou jedla.
Čistenie je tromfom u všetkých pív. Oxid uhličitý v pive čistí jazyk, takže chuťové bunky si pri ďalšom súste vychutnajú celú radu chutí.
Informačný servis
Zdroj: Webnoviny.sk - Prečo pivo a jedlo k sebe patria? Spoznajte pravidlá párovania piva a jedla © SITA Všetky práva vyhradené.
Na to, aby ste porozumeli párovaniu chutí, potrebujete poznať základné pravidlá párovania piva a jedla. Heineken vám preto prináša jednoduchý manuál, ako vytvoriť z každého jedla gurmánsky zážitok:
Technika prípravy jedál
Dôležitá je forma prípravy jedla. Jemné techniky prípravy ako surový stav, parenie alebo varenie sa hodia všeobecne k ľahkým pivám (sladké a ovocné, ľahké piva). Intenzívne spôsoby úpravy, ako napríklad barbecue, grilovanie a dusenie, dodávajú veľa chutí, a preto sú v týchto prípadoch vhodnejšie plnšie pivá (horké a chmeľové, sladové pivá).
Intenzita chutí
Dbajte na intenzitu chuti piva a jedla. Ak je pivo príliš silné oproti jedlu alebo jedlo má intenzívnejšiu chuť ako pivo, jedno "predbehne" druhé a stratíte tak polovicu chuti. Pivo a jedlo musia spolu ladiť.
Dopĺňanie chutí
Dopĺňanie je kombinovanie jednej alebo dvoch chutí obsiahnutých v jedle s podobnými chuťami v pive, napríklad ovocná – ovocná alebo horká – horká chuť. Ľahké pivo sa hodí k ľahkým jedlám, ako je ryba. Silné a tmavé pivo zase ladí s plnou chuťou pečeného mäsa.
Kontrast chutí
Kontrast je prípadom "navzájom sa priťahujúcich protikladov". Príkladom môže byť ovocné pivo v kombinácii s aromatickým syrom alebo ostrou chilli chuťou jedla.
Čistenie
Čistenie je tromfom u všetkých pív. Oxid uhličitý v pive čistí jazyk, takže chuťové bunky si pri ďalšom súste vychutnajú celú radu chutí.
MANUÁL KOMBINOVANIA CHUTÍ
Chuťový segment piva | Technika prípravy jedla | Jedlo |
Sladké a ovocné | Jemná. Surový stav, parenie, fritovanie. |
Sladké a ovocné; Korenisté. Ovocie, dezerty, predjedlá. |
Ľahké sladové | Veľmi jemná. Surový stav, parenie, varenie Fritovanie |
Ľahké jemné jedlá, Slané a obaľované; Morské plody, vajcia Jemne pikantné. Šaláty, snacky. |
Sladové horké | Stredne intenzívna. Grilovanie, vyprážanie, pečenie. |
Slané a korenisté Ryba, mäso, Zelenina. |
Intenzívne horké a chmeľové | Stredne až intenzívna. Grilovanie, vyprážanie, pečenie |
Slané, mastné, korenisté, Mäso zelenina Dezerty s exotickou chuťou ovocia ako mango alebo passion fruit |
Plné sladové | Intenzívna. Barbecue, grilovanie, pečenie, dusenie. |
Pečené alebo opekané. Komplexné, silné, korenisté. Mäso, ťažké syry s intenzívnou chuťou |
Pšeničné a korenisté | Stredná až intenzívna, Opekanie, dusenie, barbecue. |
Umami (ázijské jedlá), Bylinky; Hydina, zelenina. |
Pražené a čokoládové | Intenzívna. Dusenie, vyprážanie, pečenie, dusenie, Grilovanie, barbecue. |
Opekané, zemité, Komplexné. Mäso, Dezerty. |
Informačný servis
Zdroj: Webnoviny.sk - Prečo pivo a jedlo k sebe patria? Spoznajte pravidlá párovania piva a jedla © SITA Všetky práva vyhradené.
nasledujúci článok >>
Plán obnovy rieši množstvo ambicióznych cieľov, podľa SOPK ich nebude možné všetky naplniť
Plán obnovy rieši množstvo ambicióznych cieľov, podľa SOPK ich nebude možné všetky naplniť
<< predchádzajúci článok
Pandemický rodičovský príspevok ako doplatok k OČR zostáva zachovaný, zmena sa dotkne len niektorých
Pandemický rodičovský príspevok ako doplatok k OČR zostáva zachovaný, zmena sa dotkne len niektorých