|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
29. augusta 2012
Prečo mala mama pravdu, keď nás nútila jesť mrkvu
Aj vás mama v detstve nútila jesť mrkvu, pretože je veľmi zdravá? Mala úplnú pravdu. Neuropatológ Michael Murray právom nazval mrkvu kráľovnou zeleniny. Hoci s mrkvou sa nám spája ...
Zdieľať
BRATISLAVA 24. augusta (WEBNOVINY) – Aj vás mama v detstve nútila jesť mrkvu, pretože je veľmi zdravá? Mala úplnú pravdu. Neuropatológ Michael Murray právom nazval mrkvu kráľovnou zeleniny.
Hoci s mrkvou sa nám spája predovšetkým starostlivosť o oči, dokáže toho oveľa viac. Nedávne výskumy naznačujú, že už len jedna mrkva denne by mohla až o polovicu znížiť riziko vzniku rakoviny pľúc. To však neznamená, že pokojne môžete fajčiť ďalej a popri tom jesť mrkvu.
Silné protirakovinové účinky
Treba zdôrazniť, že protirakovinové účinky zeleniny treba brať veľmi vážne. Mrkva má vysoký obsah karotenoidov, antioxidačných látok nachádzajúcich sa v rastlinách, ktoré majú množstvo zdraviu prospešných účinkov. Už ste zrejme počuli o pozitívnych účinkoch betakaroténu, je to však len jeden z 500 členov skupiny karotenoidov.
Niektoré výskumy naznačujú, že iné karotenoidy by mohli byť ešte dôležitejšie. Ich vysoký príjem súvisí s poklesom vzniku rakoviny močového mechúra, krčka maternice, prostaty, hrtana, pažeráka a hrubého čreva o 50 percent, ako aj s 20-percentným znížením menopauzálnej rakoviny prsníka.
Mrkva je tiež bohatá na alfakarotén. Výskumy biochemikov z japonskej Kyoto Prefectual University of Medicine potvrdzujú, že alfakarotén môže byť v boji proti nádorom účinnejší ako betakarotén.
Podľa Walta Willetta, riaditeľa odboru výživy na Harvarde, desiatky štúdií dokazujú priaznivý vzťah medzi konzumáciou zeleniny a ovocia s vysokým obsahom obsahom karotenoidov a menším výskytom srdcovo-cievnych ochorení, nehovoriac o výskyte rakoviny pľúc, žalúdka, hrubého čreva, prsníka, krčka maternice a pankreasu.
Spojenie mrkvy a bystrého zraku nie je mýtus
Mrkva je pre oči skutočne dobrá. Je výborným zdrojom luteínu a zeaxatínu, dvoch ďalších karotenoidov, ktoré ak pracujú spoločne, sľubujú obrovskú ochranu očí a pomoc pri predchádzaní poškodenia makuly a vzniku sivého zákalu. Alfakarotén a betakarotén sa menia v tele na vitamín A, ktorý okrem toho, že je výborný antioxidant a posilňovač imunity, zabezpečuje tvorbu rodopsínu, svetločerveného pigmentu v očiach. Rodopsín je pre oči potrebný najmä v prítmí – zvyšuje totiž účinnosť oblasti sietnice citlivej na svetlo – a preto nedostatok vitamínu A môže viesť k šeroslepote.
Víťazom je varená mrkva
V súboji medzi surovou a varenou mrkvou zvíťazila tá varená. Varením totiž nastávajú mierne zmeny v nutričnom obsahu za súčasného zvyšovania využiteľnosti niektorých živín. Stále platí, že obe verzie mrkvy sú veľmi zdravé.
Aby ste z karotenoidov v mrkve vyťažili čo najviac, konzumujte ich s malým množstvom tuku. Karotenoidy a vitamín A sú rozpustné v tukoch a v takomto stave sa lepšie vstrebávajú. Preto možno ani netušíte, ako svojmu telu robíte dobre, keď si na obed dáte slepačiu polievku s varenou mrkvou.
No a na záver, mrkva je výborná zelenina na odšťavovanie, pričom šťava sa často využíva pri detoxikačných kúrach.
Myslite na svoje zdravie na Facebooku
Zdroj: publikácia 150 najzdravších potravín na svete od Jonnyho Bowdena
Hoci s mrkvou sa nám spája predovšetkým starostlivosť o oči, dokáže toho oveľa viac. Nedávne výskumy naznačujú, že už len jedna mrkva denne by mohla až o polovicu znížiť riziko vzniku rakoviny pľúc. To však neznamená, že pokojne môžete fajčiť ďalej a popri tom jesť mrkvu.
Silné protirakovinové účinky
Treba zdôrazniť, že protirakovinové účinky zeleniny treba brať veľmi vážne. Mrkva má vysoký obsah karotenoidov, antioxidačných látok nachádzajúcich sa v rastlinách, ktoré majú množstvo zdraviu prospešných účinkov. Už ste zrejme počuli o pozitívnych účinkoch betakaroténu, je to však len jeden z 500 členov skupiny karotenoidov.
Niektoré výskumy naznačujú, že iné karotenoidy by mohli byť ešte dôležitejšie. Ich vysoký príjem súvisí s poklesom vzniku rakoviny močového mechúra, krčka maternice, prostaty, hrtana, pažeráka a hrubého čreva o 50 percent, ako aj s 20-percentným znížením menopauzálnej rakoviny prsníka.
Mrkva je tiež bohatá na alfakarotén. Výskumy biochemikov z japonskej Kyoto Prefectual University of Medicine potvrdzujú, že alfakarotén môže byť v boji proti nádorom účinnejší ako betakarotén.
Podľa Walta Willetta, riaditeľa odboru výživy na Harvarde, desiatky štúdií dokazujú priaznivý vzťah medzi konzumáciou zeleniny a ovocia s vysokým obsahom obsahom karotenoidov a menším výskytom srdcovo-cievnych ochorení, nehovoriac o výskyte rakoviny pľúc, žalúdka, hrubého čreva, prsníka, krčka maternice a pankreasu.
Spojenie mrkvy a bystrého zraku nie je mýtus
Mrkva je pre oči skutočne dobrá. Je výborným zdrojom luteínu a zeaxatínu, dvoch ďalších karotenoidov, ktoré ak pracujú spoločne, sľubujú obrovskú ochranu očí a pomoc pri predchádzaní poškodenia makuly a vzniku sivého zákalu. Alfakarotén a betakarotén sa menia v tele na vitamín A, ktorý okrem toho, že je výborný antioxidant a posilňovač imunity, zabezpečuje tvorbu rodopsínu, svetločerveného pigmentu v očiach. Rodopsín je pre oči potrebný najmä v prítmí – zvyšuje totiž účinnosť oblasti sietnice citlivej na svetlo – a preto nedostatok vitamínu A môže viesť k šeroslepote.
Víťazom je varená mrkva
V súboji medzi surovou a varenou mrkvou zvíťazila tá varená. Varením totiž nastávajú mierne zmeny v nutričnom obsahu za súčasného zvyšovania využiteľnosti niektorých živín. Stále platí, že obe verzie mrkvy sú veľmi zdravé.
Aby ste z karotenoidov v mrkve vyťažili čo najviac, konzumujte ich s malým množstvom tuku. Karotenoidy a vitamín A sú rozpustné v tukoch a v takomto stave sa lepšie vstrebávajú. Preto možno ani netušíte, ako svojmu telu robíte dobre, keď si na obed dáte slepačiu polievku s varenou mrkvou.
No a na záver, mrkva je výborná zelenina na odšťavovanie, pričom šťava sa často využíva pri detoxikačných kúrach.
Myslite na svoje zdravie na Facebooku
Zdroj: publikácia 150 najzdravších potravín na svete od Jonnyho Bowdena