|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
07. októbra 2005
Prebalené potraviny unikajú kontrole
Aféra s prebaľovaním potravín v Českej republike rozvírila otázku bezpečnosti a kvality výrobkov aj na našom trhu.
Zdieľať
Je pritom iba ťažko uveriť, žeby praktiky, ktoré používali obchodníci na našom trhu aj v minulosti, celkom vymizli. Podľa Martina Chudého z kancelárie ústredného riaditeľa ŠVPS, nedostali veterinári v poslednom čase od občanov žiadny podnet, ktorý by ich upozorňoval na problém prebaľovania výrobkov. „Na našej webovej stránke máme zverejnenú priamu linku pre spotrebiteľov o bezpečnosti potravín. Naši inšpektori preverujú každý, dokonca aj anonymný podnet,“ dodal Chudý.
Informácia, že ŠVPS nezaznamenala v poslednom čase žiadny prípad s prebaľovaním výrobkov, prekvapila aj prezidentku Fóra spotrebiteľov Martu Černú. „V minulosti kontrolovala potraviny Slovenská obchodná inšpekcia, ale veterinári sa stále pokúšali dostať tieto kontroly do svojej správy. Keď sa im to konečne podarilo, tak teraz nemajú o takomto závažnom probléme poznatky. Spotrebiteľ tu predsa nie je na to, aby nahradzoval platenú kontrolu v štáte.“
Pokusy obchodníkov predať kaziaci sa tovar po určitej kozmetickej úprave a v novom prebalení existovali nielen v minulosti, ale podľa Černej sa vyskytujú aj dnes. „Tu pomôžu iba systematické námatkové kontroly. Podľa môjho názoru veterinári nie sú na takúto činnosť práve vhodnou inštitúciou.“
Prebaľovanie potravinárskych výrobkov vidí ako vážny a pre spotrebiteľa nebezpečný problém aj poradca pre potravinárstvo Jozef Kerekréty. Každým rezom sa do potravín totiž môžu dostať nebezpečné mikroorganizmy a plesne, ktoré nie sú voľným okom viditeľné. Mnohé z nich majú schopnosť prežívať a rozmnožovať sa aj pri teplotách v chladiarenských boxoch. „Porušením obalu sa mikroorganizmy rozmnožia a môžu spôsobiť aj smrť človeka. Ohrozené sú predovšetkým tehotné ženy a ľudia so zníženou imunitou.“
Ďalšie nebezpečenstvo pre spotrebiteľa pri takto upravených výrobkoch hrozí v tom, že pleseň zvyčajne zostáva vo výrobku aj po jej vonkajšom odstránení. Plesne totiž vylučujú do okolia látky, ktoré sú nepostrehnuteľné chuťou, ale sú pritom veľmi nebezpečné a agresívne.
Na čo si treba dávať pozor
- Porciované mäso. Tu spotrebiteľ najľahšie zistí, že mu ponúkajú starší tovar. Mäso je tmavšie a vypúšťa viac šťavy.
- Marinované mäso. Tu riskuje spotrebiteľ najviac, marinády bývajú často pikantné, čím sa môže zakryť prípadný zápach a farbu v takomto prípade naozaj nemôžete určiť.
- Mleté mäso. Na získanie farby sa občas dodáva zafarbená voda a počíta sa s posunom spotreby. (Mleté mäso sa odporúča po kúpe dať aspoň na jeden deň do mrazničky. Niekedy je už potom ťažko zistiť, či chybu urobil spotrebiteľ alebo obchodník.)
Martin Augustín