|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 25.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Katarína
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
17. februára 2015
Pravda o zázračných potravinách od Chia semien až po kokosový olej
Rakovina, diabetes, srdcové choroby, lupiny ...môžu tieto potraviny skutočne liečiť, alebo skutočná prevencia je obsah nášho jedálnička.
Zdieľať
Knihy nám dávajú odpovede takmer na všetko , často však prehliadame jeden veľmi klasický zdroj odpovedí - slovník . Nabudúce, keď budete opäť zvedavý, či 10 litrová misa zázračnej potraviny dokáže vážne odvrátiť rakovinu , cukrovku a srdcové choroby, či zbaviť nás zavalitého bruška počas leta , pozastavte sa nad slovíčkom ,, zázrak ´´, pri ktorom nájdete definíciu ako : ,, mimoriadne užasný výsledok, ktorý nemožno vysvetliť prírodnými alebo vedeckými zákonmi ´´
,, Či už je to kokosový olej , semená Chia alebo jablčný ocot ´´ hovorí Duane Mellor , odborný asistent profesora diabetiky na univerzite v Notthinghame a hovorca Britskej Asociácie diabetológie ,, Neexistuje žiadny vedecký dôkaz o tom , že ak konzumujete akúkoľvek ,, zázračnú potravinu ´´ dosiahnete sľubované efekty ´´ . Táto myšlienka ,, super potravín ´´ predstavuje pohon pre marketing ako taký , pretože ak ľudia čítajú rôzne tvrdenia on-line , začnú nad nimi premýšľať a taktiež im môžu začať veriť . ,, Jeden z dôvodov, prečo ľudia začali veriť tomuto rozruchu je rovnaký ako u každého zázraku - alebo čarodejníckeho triku - úspech spočíva v obale, tzn . v dyme a zrkadlách . Zatiaľ čo predavači predávajú potraviny pod nálepkou ,, zázračné ´´ , my sme sa rozhodli , že sa na tieto potraviny pozrieme z vedeckého hľadiska .
Veľa produktov býva sprevádzaných strašným vedeckým žargónom , ako ,, udržiava kognitívne funkcie ´´ hovorí Mellor , ktorý tiež tvrdí , že ľudia majú tendenciu čítať a chápať niečo podobné ako dôležité pre ich zdravie . Potom sú tu ešte antioxidanty a voľné radikály , ktoré sú jedny z najviac nevhodne používaných slov v článkoch vôbec .´´
Voľné radikály sú nestabilné prvky , ktoré sú súčasťou veľkého množstva chemických reakcií v tele . Sú nestabilné , ciže im chýba elektrón , v snahe destabilizovať sa, prijímajú elektrón inde . To môže byť z bunkových membrán zložených z tukov alebo z DNA . Škody , ktoré robia, keď odoberajú elektrón z iných prvkov sa volá oxidačný stres , ktorý môže byť spätý s ochoreniami srdca , rakovinou či cukrovkou .
Na druhej strane sú voľné radikály zapojené do procesov v organizme aj prospešne . Pomáhajú nám ničiť napadajúce baktérie a taktiež hrajú úlohu v bunkovej komunikácii . Ak chceme obmedziť ich pôsobenie iba na to pozitívne , podobne ako ľudia , ktorí rozdávajú objatia a horúcu čokoládu ľuďom , ktorí sa necítia práve dobre po noci strávenej v kluboch , aj my musíme poskytnúť radikálom to, čo potrebujú a to sú - elektróny , aby neurobili škodu niekde inde .
,, Ak sa pozriete na antioxidanty cirkulujúce v našich telách ´´ hovorí Mellor , ´´ zďaleka najbežnejšie sú tie , ktoré sme urobili sami - glutationy a kyselina močová - potom nasledujú vitamíny A, C a E , ktoré sme získali z našej bežnej stravy . Veľa antioxidantov nachádzajúcich sa v potravinách ako sú Chia semienka sú tam pre to, aby zastavili žltnutie olejov , alebo aby ich chránili pred slnečným žiarením , nie pre to, že ich tam chceme my . Takže aj keď EFSA ( Europsky úrad pre bezpečnosť potravín )umožňuje výrobcom tvrdiť , že ich výrobky obsahujú zvýšený obsah antioxidantov , výrobcovia nesmú požadovať žiadne výhody . Ak sa pozrieme pozorne , je to niečo čo legalese ( právnický žargón ) skončí iba tvrdením . ´´
Dokonca ani pri použití ako doplnkov stravy sa nezdá , že antioxidanty poskytujú nejaký prínos . Rozsiahla štúdia trvajúca štyri a pol roka , ktorá bola publikovaná v časopise New England Journal of Medicine , obsahovala takmer 10 000 respondentov . Spomínaná štúdia však nepreukázala žiadnu výhodu pri užívaní vitamínu E ako doplnku stravy v prevencii srdcových ochorení . Štúdie tykajúce sa ostatných antioxidačných doplnkov boli tiež rovnako odradzujúce .
Časť tohto sklamania je spôsobené tým , že strava je zložitá . Je ťažké určiť presný podiel jednotlivých zložiek , pretože živiny v mnohých potravinách sú pre nás k dispozícii iba ako súčasť konzumácie s inou potravinou, prípadne je príjem živín ovplyvnený aj spracovaním potravín : štúdie preukázali ,príkladne, keď varíme mrkvu, môže betakarotén byť stále k dispozícii a lykopén v paradajkách je veľmi ľahko dostupný, keď sú paradajky konzumované spoločne s olejom .
Ale čo všetky ostatné vágne tvrdenia o potravinách, ktoré nám pomôžu schudnúť, alebo podporujú zdravé imunitné funkcie , alebo nám môžu napomôcť k zdravšiemu srdcu? Všetky dobre znejú a majú aj trochu zmysel, nie? Podľa Ali Khavandi, kardiológa pracujúceho na Royal United Hospitalv meste Bath, tieto požiadavky sú vágne z jedného dôvodu - sú založené na experimentoch vykonávaných na zvieratách alebo na ľudských bunkách v laboratóriu . Nebolo preukázané že by mali ( super potraviny ) nejaký efekt na človeka , a ak sa ukáže efektívnosť , mali by sme zostať otvorení mysľou a taktiež nemať prehnané nároky .
,, Ako lekár si mylím , že by sme mali myslieť na zdravé stravovanie ´´ hovorí o zdravej výžive , ktorá je dôležitá pri eliminácii chronických chorôb , ako sú srdcové choroby a diabetes . ,, Za posledných niekoľko rokov , prinajmenšom ako kardiológovia , sme sa začali zaoberať viacej aj zvodnejšou stránkou prevencie chorôb - nové lieky , nové postupy operácii , opustili sme oblasť zdravého stravovania . Momentálne je populárne hlavne v zdravom stravovaní preferovať rôzne nekvalifikované celebrity , guruou , ktoré šíria dezinformácie . Ako lekár tvrdí : Máme povinnosť presadzovať autoritatívny hlas , pokiaľ ide o zdravú výživu . ´´
Vytrhnúť celebrity zo žiare reflektorov a ukončiť ich výstrelky ohľadom potravín a stravovania bude náročnou úlohou . ,, Problém ´´ , hovorí Khavandi , ,, je to , že správa , ktorá sa šíri medzi ľuďmi a bola preukázaná znovu a znovu - nie je príliš zaujímavá pre ľudi . Všetci majú pocit , že ju počuli už predtým. ´´
Správa, o ktorej hovoríme obsahuje informácie ako napríklad : ovocie , zelenina a ryby sú dobré pre Vaše zdravie , tak isto ako obilniny a orechy . Tuky , ktoré potrebujete si vyberajte medzi nenasýtenými , ako je olivový olej a tie , ktoré majú pôvod priamo z morských tučných rýb . Neutrálne jedlá , ako hovorí , sú nasýtené tuky ako maslo alebo kokosový olej a nespracované červené mäso - jesť iba s mierou , tak nenarobia žiadne škody . Držať sa ďalej od výrobkov obsahujúcich bielu múku , spracované mäso , trans-tuky ako sú rastlinné oleje a palmové oleje , ktoré sa nachádzajú prevažne v rýchlom občerstvení .
Dosť jednoduché rady na prvý pohľad, ale senzačné články o niektorých špecifických potravinách sú denne vo výhode a ľudia sa často dajú zmiasť a strácajú zdravý rozum. Komplikácie môžu v najhoršom prípade mať dočinenia aj s rakovinou.
"Rozhodne neexistuje nič také ako je diéta proti rakovine," hovorí Justin Stebbing , konzultant onkológ a profesor medicíny a onkológie na Imperial College v Londýne.
,, Avšak mám pacientov , ktorí sa ma pýtajú ohľadom týchto potravín po celú dobu ´´ , krúti hlavou keď hovorí o koncepte, podľa ktorého je ideálnym riešením bojovať proti rakovine práve jedlom . ,, Ako onkologický pacient máte pocit , že strácate kontrolu nad sebou . Pacienti sa snažia stratenú kontrolu získať ihneď späť , chcú ju získať späť stravou alebo aj rôznymi radami , ktoré nájdu na internete . Mali by si však uvedomiť , že internet je dvojsečná zbraň , ak by sa chceli držať informácií , ktoré nájdu na internete , mali by preferovať to, čo nájdu na renomovaných stránkach . ´´
Stránky ako , NHS Choices , Cancer Researche UK , Diabetes UK a British Heart Doundation , udávajú jasné , dietne odporúčania založené na dôkazoch , hovorí Mellor . Duane Mellor má ďalšie jednoduché pravidlo pre rozlišovanie nesprávnych tvrdení od pravých vedeckých dôkazov . ,, EFSA je veľmi transparentná a prísna spoločnosť, ktorá určuje, čo môžu spoločnosti pri uvádzaní na trh o ich produktoch tvrdiť a čo nie.
Keď nabudúce narazíte na tvrdenia na blogu a pýtate sa sám seba, či sa jedná o pravdu alebo iba o lož , položte si nasledovnú otázku: Prečo spoločnosť nepoužije tieto tvrdenia vo svojom marketingu? V prípade , že výrobok skutočne zabráni vzniku rakoviny alebo srdcových ochorení, boli by tieto informácie uvedené všade, no nie ?
Fakty o piatich "zázračných potravinách"
1. Kokosový olej
Tvrdenia : Kokosový olej je nasýtený tuk . Aj napriek tomu , že neupcháva cievy bol v minulosti považovaný za protivníka , trvalo isté obdobie, pokým sa dostal opäť na listinu super potravín . Nedávne štúdie naznačujú , že nasýtené tuky zvyšujú hladinu dobrého, ale aj zlého cholesterolu . Olej je prevažne tvorený stredne dlhým reťazcom triglyceridu , niektorí zástancovia tvrdia , že pomáha pri chudnutí , tieto tvrdenia však neboli nikdy dokázané v žiadnych štúdiách . Medzi ďalšie výhody má patriť regulácia hladiny glukózy v krvi a má nás tiež chrániť pred Alzheimerovou chorobou - opäť žiadna z výhod nebola klinicky potvrdená .
Verdikt profesora dietologie Duana Mellora : ,, Najlepšie asi bude vychutnať si trochu kokosového oleja v thajskom jedle občas , než ho používať každý deň ! ´´
2 . Jablčný ocot
Tvrdenia : Nepochybne chutné dochucovadlo , ktoré je spájané s dlhým zoznam prínosov na zdravie , zahrňujúcich : poruchy trávenia , bolesti v krku , vysoká hladina cholesterolu , prevencia rakoviny , lupiny , akné či napomáhanie riadenia hladiny cukrov v krvi . EFSA však nikdy nepotvrdila žiadne z týchto tvrdení . Veľa štúdií bolo vykonaných na zvieratách alebo v laboratóriách s použitím ľudských buniek .
Mellerov verdikt : Jablčný Ocot je pravdepodobne jeden z najlepších korenín . Používaný je prevažne ako náhrada vysoko kalorických olejov a majonéz , dodáva chuť do omáčok a tým znižuje množstvo soli , ktorú by sme inak pridali , to môže pomôcť , nie preto , že by ocot obsahoval ,, zázračnú zložku ´´ ale nahradzuje v našom jedálničku menej zdravé potraviny .
3 . Manuka med
Tvrdenia : V medicínskej kvalite sa používa v sterilných obaloch . Rovnako ako u ostatných medov obsahuje peroxid vodíka , ktorý mu dodáva antibiotické vlastnosti . V porovnaní s inými medmi obsahuje zvýšené množstvo methylglyoxalu , ktorý hrá rolu antibakteriálnej zložky . Štúdie preukázali , že manuka med môže zmierniť príznaky infekcie , ako je napríklad kašeľ , nie je však jasné, či má med antimikrobionálne účinky , alebo sa jedná iba o upokojujúci a zjemňujúci efekt ako u každého sirupu .
Mellerov verdikt : Všetky výhody musia byť porovnané s veľmi vysokým obsahom cukrov v porovnaní s veľmi malým množstvom účinných látok , ktoré med Manuka obsahuje .
4. Spirulina
Tvrdenia : Ďalšia zazračná potravina , na ktorú tentokrát poukazuje National Institut for Health z USA je Spirulina . Inštitút opakovane tvrdí, že stále nemáme dostatok vedeckých dôkazov na podporu žiadneho tvrdenia ohľadom jej zdraviu prospešného účinku na ľudský organizmus . Inštitút tiež odmietol ,,zázračné vlastnosti ´´, ktoré majú pozitívne ovplyvniť metabolizmus ,srdcovo-cievny obeh ( napríklad zlepšenie krvného tlaku ) a duševné choroby ako je úzkosť , depresia, či ADHD . Na druhej strane má Spirulina veľké množstvo užitočných živín ako je - vápnik , niacín , draslík , horčík , vitamíny skupiny B , železo a esenciálne aminokyseliny .
Mellorov verdikt : Spirulina by nemala byť uplatňovaná ako zdroj živín . Lepšie by bolo namiesto kupovania drahých potravinových doplnkov investovať svoje peniaze do kúpy kvalitnej zeleniny, či ovocia , čím získate pestrejší jedálníček , než pridaním doplnkov .
5 . Chia Semená
Tvrdenia : Obsahujú veľké množstvo antioxidantov a taktiež majú vysoký obsah omega-3, avšak naše telá nevedia dobre prijímať omega-3 oleje z rastlín, preto je lepšie ich prijímať z morských tučných rýb ako je losos. Pre tých, ktorí nejedia ryby, môžu byť Chia semená dobrou náhradou . Ďalšie potencionálne plusy sú spojené s ich vysokým obsahom bielkovín a vláknin , čo ich spája s tvrdeniami , že nám napomáhajú pri zhadzovaní nechcených kilogramov, keďže bielkoviny a vláknina znižujú hlad. Avšak štúdie doposiaľ nepreukázali žiadne vlastnosti Chia semien, ktoré by podporovali chudnutie, či znižovali riziko srdcových ochorení .
Mellerov verdikt : Chia semená môžeme pridať ako zaujímavú prísadu do chleba. Taktiež ľanové a konopné semená obsahujú veľké množstvo omega-3 mastných kyselín.
Zdroj: theguardian
Zdroj: theguardian