|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 15.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Leopold
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
08. augusta 2013
PRAVDA: Antibiotiká v jedle. Časovaná bomba
Ľudia môžu už roky jesť v strave malé množstvo antibiotík a nemusia o tom ani vedieť. Na problém upozornili potravinové škandály, píše dnešná PRAVDA. Podľa Stanislava Stuchlíka z ...
Zdieľať
Foto: Logo Pravda
Bratislava 8. augusta (TASR) - Ľudia môžu už roky jesť v strave malé množstvo antibiotík a nemusia o tom ani vedieť. Na problém upozornili potravinové škandály, píše dnešná PRAVDA. Podľa Stanislava Stuchlíka z Katedry molekulárnej biológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského, antibiotiká v potravinách ohrozujú človeka nepriamo. "Antibiotiká môžu vyvolávať vznik rezistentných baktérií, ktoré doteraz rezistentné neboli. Na ochorenia, ktoré sa dali predtým liečiť štandardnými antibiotikami, už tieto lieky nestačia", konštatuje Stuchlík. Liečba sa tak stáva náročnejšou a ekonomicky drahšou. Profesor Vladimír Krčméry z Vysokej školy sv. Alžbety uviedol, že nedávno testovali človeka, u ktorého už nezaberá 24 antibiotík. Internista a hepatológ Michal Piják upozorňuje, že ak sa lieky dostávajú do mäsa, úplne sa mení kvalita produktov. Ich konzumácia má za dôsledok zničenie črevnej flóry, ktorá je dôležitá pre imunitný systém. Názory odborníkov prináša denník na prvej a štvrtej strane v príspevku pod titulkom "Antibiotiká v jedle. Časovaná bomba?".Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR