|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
24. februára 2012
Pozvánka do novej bratislavskej japonskej reštaurácie
Tradičnú teppanyaki a sushi reštauráciu Benihana otvorili na Hlbokej ceste 7 v Bratislave v krásne zrekonštruovanej budove bývalej ortopedickej nemocnice v novom komplexe HLBOKA 7 a nachádza sa hneď v ...
Zdieľať
BRATISLAVA 24. februára (WBN/PR) - Tradičnú teppanyaki a sushi reštauráciu Benihana otvorili na Hlbokej ceste 7 v Bratislave v krásne zrekonštruovanej budove bývalej ortopedickej nemocnice v novom komplexe HLBOKA 7 a nachádza sa hneď v susedstve svojho staršieho firemného ,,brata” - vinárne Bakchus.
Za vstupnou recepciou a barom hostí usádzajú k veľkým mramorovým stolom, uprostred ktorých dominuje teppan, teda veľká grilovacia platňa. Za ňou predvádza kuchár svoju šou.
Teppan sa v strede rozpáli na 300⁰ Celzia a teplota sa smerom k okrajom platne znižuje.
Práve to umožňuje kuchárovi upravovať jedlá v takom poradí, v akom potrebuje.
Americký sen chudobného japonského zápasníka
Príbeh reštaurácií Benihana má korene v povojnovom Japonsku. Vtedy si Yunosuke Aoki, potomok samurajov a populárny japonský zabávač, spolu so svojou ženou Katsu otvorili v Tokiu malú kaviareň. Inšpiráciou pre názov reštaurácie bol červený saflor, ktorý rástol na susedných uličkách. Aoki ju nazval Benihana, čo po japonsky znamená červený kvet.
Štyria synovia Yunosukeho a Katsu vyrastali spolu s kaviarňou, ktorá sa neskôr stala reštauráciou
s kompletnými službami. Každý z nich rozumel reštauračnému odvetviu od podlahy. Vedeli, aké dôležité je udržiavanie absolútnej čistoty v kuchyni, používanie najčerstvejších prísad a tých najlepších kuchynských nástrojov, ktoré sa dali kúpiť.
Najstarší syn Hiroaki sa okrem toho naučil, že hosťom treba ponúknuť niečo nezvyčajné a po otcovi navyše zdedil zmysel pre teatrálnosť. Táto kombinácia mu učarovala a keď v roku 1960 dorazil na pôdu Spojených štátov amerických, myslel na to, že táto krajina by mohla byť pripravená na iný druh jedla prezentovaného zábavným štýlom.
Hiroaki prijal meno Rocky, ktoré mohli Američania ľahšie vysloviť, a pustil sa do uskutočnenia svojho sna. Sedem dní v týždni predával zmrzlinu v New Yorku a po nociach študoval manažment reštaurácií. Keď dal dokopy úspory a pôžičky, mal dosť peňazí na to, aby mohol otvoriť svoju prvú reštauráciu so štyrmi stolmi na West 56th Street v New Yorku.
A tak sa začal písať príbeh malej štvorstolovej reštaurácie, do ktorej po nadšenej recenzii uznávanej New Yorskej kritičky, začali húfne hrnúť hostia a Rocky Aoki musel zrazu hostí odmietať.
Vďaka tomu, že Benihana priniesla japonské jedlá medzi hlavné trendy a bola priekopníkom v zábavnom štýle prezentácie, vydláždila v Amerike cestu aj pre iné štýly japonskej kuchyne a potravín. Suši je teraz obľúbené naprieč USA a sójová omáčka patrí k základnému vybaveniu mnohých amerických kuchýň. A samozrejme nielen amerických.
Hoci teppanyaki nie je pre Slovákov úplnou novinkou, počet stolov a hlavne zábavné prevedenie kuchárov Benihany, nenájdete v žiadnej inej reštaurácii.
Rozdiel je i v štýle usádzania hostí. Stoly sú totiž pre šesť až osem ľudí. Dáva to šancu urobiť si skvelý rodinný či priateľský večierok a pre jednotlivcov zase zoznámiť sa s inými hosťami.
Predsavzatím franchisovej Benihany je, aby patrila k rodinným reštauráciám a bola cenovo prístupná pre všetkých hostí.
Za vstupnou recepciou a barom hostí usádzajú k veľkým mramorovým stolom, uprostred ktorých dominuje teppan, teda veľká grilovacia platňa. Za ňou predvádza kuchár svoju šou.
Teppan sa v strede rozpáli na 300⁰ Celzia a teplota sa smerom k okrajom platne znižuje.
Práve to umožňuje kuchárovi upravovať jedlá v takom poradí, v akom potrebuje.
Americký sen chudobného japonského zápasníka
Príbeh reštaurácií Benihana má korene v povojnovom Japonsku. Vtedy si Yunosuke Aoki, potomok samurajov a populárny japonský zabávač, spolu so svojou ženou Katsu otvorili v Tokiu malú kaviareň. Inšpiráciou pre názov reštaurácie bol červený saflor, ktorý rástol na susedných uličkách. Aoki ju nazval Benihana, čo po japonsky znamená červený kvet.
Štyria synovia Yunosukeho a Katsu vyrastali spolu s kaviarňou, ktorá sa neskôr stala reštauráciou
s kompletnými službami. Každý z nich rozumel reštauračnému odvetviu od podlahy. Vedeli, aké dôležité je udržiavanie absolútnej čistoty v kuchyni, používanie najčerstvejších prísad a tých najlepších kuchynských nástrojov, ktoré sa dali kúpiť.
Najstarší syn Hiroaki sa okrem toho naučil, že hosťom treba ponúknuť niečo nezvyčajné a po otcovi navyše zdedil zmysel pre teatrálnosť. Táto kombinácia mu učarovala a keď v roku 1960 dorazil na pôdu Spojených štátov amerických, myslel na to, že táto krajina by mohla byť pripravená na iný druh jedla prezentovaného zábavným štýlom.
Hiroaki prijal meno Rocky, ktoré mohli Američania ľahšie vysloviť, a pustil sa do uskutočnenia svojho sna. Sedem dní v týždni predával zmrzlinu v New Yorku a po nociach študoval manažment reštaurácií. Keď dal dokopy úspory a pôžičky, mal dosť peňazí na to, aby mohol otvoriť svoju prvú reštauráciu so štyrmi stolmi na West 56th Street v New Yorku.
A tak sa začal písať príbeh malej štvorstolovej reštaurácie, do ktorej po nadšenej recenzii uznávanej New Yorskej kritičky, začali húfne hrnúť hostia a Rocky Aoki musel zrazu hostí odmietať.
Vďaka tomu, že Benihana priniesla japonské jedlá medzi hlavné trendy a bola priekopníkom v zábavnom štýle prezentácie, vydláždila v Amerike cestu aj pre iné štýly japonskej kuchyne a potravín. Suši je teraz obľúbené naprieč USA a sójová omáčka patrí k základnému vybaveniu mnohých amerických kuchýň. A samozrejme nielen amerických.
Hoci teppanyaki nie je pre Slovákov úplnou novinkou, počet stolov a hlavne zábavné prevedenie kuchárov Benihany, nenájdete v žiadnej inej reštaurácii.
Rozdiel je i v štýle usádzania hostí. Stoly sú totiž pre šesť až osem ľudí. Dáva to šancu urobiť si skvelý rodinný či priateľský večierok a pre jednotlivcov zase zoznámiť sa s inými hosťami.
Predsavzatím franchisovej Benihany je, aby patrila k rodinným reštauráciám a bola cenovo prístupná pre všetkých hostí.