Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

03. januára 2015

Pozor na rozmrazovanie mäsa v stojatej vode a izbovej teplote



Rozmrazovať mäso v stojatej vode alebo pri izbovej teplote predstavuje podľa hygienikov zdravotné riziko, pretože sa v ňom môžu premnožiť ...



Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Bratislava 3. januára (TASR) – Rozmrazovať mäso v stojatej vode alebo pri izbovej teplote predstavuje podľa hygienikov zdravotné riziko, pretože sa v ňom môžu premnožiť mikroorganizmy.


Stojatá voda a izbová teplota sú podľa nich kultivačným prostredím a mäso môžu kontaminovať. "Napríklad salmonelou, Campylobacterom alebo črevnými baktériami," informovala TASR hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Skalická.

Ľudia v domácnostiach by s mäsom mali podľa nej manipulovať rovnako ako pracovníci v stravovacích zariadeniach. "Tam z hľadiska zachovania zdravotnej neškodnosti platí, že mäso možno rozmrazovať buď v rozmrazovačoch alebo v chladničke pri teplote najviac štyri stupne Celzia," povedala. V stojatej vode či izbovej teplote to stravovacím zariadeniam zakazuje vyhláška.

Ak spotrebiteľ pripravuje čerstvé mäso, tiež by sa mal vyhnúť stojatej vode a opláchnuť by ho mal pod studenou tečúcou vodou.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
A. DANKO: P. Paška neodstúpil pre tlak ulice, ale kvôli premiérovi
<< predchádzajúci článok
Najzaujímavejšie správy, ktoré sa týkajú výskumu vesmíru