|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 19.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Judita
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
21. decembra 2009
Pozor na prejedanie sa, varujú zdravotníci
Vianoce sú na Slovensku okrem iného aj časom zvýšených návštev lekárskych pohotovostí z dôvodu infekčných hnačkových ochorení, žlčníkových záchvatov, kŕčovitých bolestí ...
Zdieľať
BANSKÁ BYSTRICA 21. decembra (WEBNOVINY) - Vianoce sú na Slovensku okrem iného aj časom zvýšených návštev lekárskych pohotovostí z dôvodu infekčných hnačkových ochorení, žlčníkových záchvatov, kŕčovitých bolestí žalúdka a iných tráviacich problémov. Príčinou je často nekontrolované hodovanie, nepremyslené kombinovanie jedál, ale aj málo pohybu. Upozornila na to vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Avdičová s tým, že zvýšené je aj riziko prenosných ochorení. „Sú to najmä majonézové šaláty, ktoré by sme mali pripraviť až v deň konzumácie. Ak sa na jeho prípravu použije majonéza vyrobená zo surových vajec, za 24 hodín môže dôjsť k premnoženiu baktérií a jedlo môže spôsobiť infekčnú hnačku. Opatrne treba postupovať aj pri pečení zákuskov a koláčov, kde sa napríklad používajú tepelne neupravené vajíčka,“ konštatovala.
Pri kombinácii tradičných vianočných jedál by si mali dávať pozor hlavne ľudia so žlčníkovými kameňmi. Na prípravu štedrovečerného šalátu by podľa Avdičovej mali napríklad použiť namiesto smotany nízkotučný biely jogurt a cibuľu mierne povariť. Ľudia by nemali zabúdať ani na cez sviatky výraznejšiu disproporciu medzi príjmom a výdajom energie a dopriať si dostatok energeticky náročného pohybu. Rovnaké pravidlá ostražitosti je potrebné cez vianočné sviatky dodržiavať aj pri pití alkoholu. "Ľudia by nemali prekročiť odporúčané dávky vhodné pre zdravie srdcovo-cievneho systému, a to pre mužov dvakrát dva decilitre vína, najlepšie červeného, a pre ženy dvakrát jeden deciliter vína," povedala Avdičová.
SITA
Pri kombinácii tradičných vianočných jedál by si mali dávať pozor hlavne ľudia so žlčníkovými kameňmi. Na prípravu štedrovečerného šalátu by podľa Avdičovej mali napríklad použiť namiesto smotany nízkotučný biely jogurt a cibuľu mierne povariť. Ľudia by nemali zabúdať ani na cez sviatky výraznejšiu disproporciu medzi príjmom a výdajom energie a dopriať si dostatok energeticky náročného pohybu. Rovnaké pravidlá ostražitosti je potrebné cez vianočné sviatky dodržiavať aj pri pití alkoholu. "Ľudia by nemali prekročiť odporúčané dávky vhodné pre zdravie srdcovo-cievneho systému, a to pre mužov dvakrát dva decilitre vína, najlepšie červeného, a pre ženy dvakrát jeden deciliter vína," povedala Avdičová.
SITA