|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 21.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Elvíra
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
05. mája 2021
Pozor na lacné vajcia z dovozu! Sú spájané so škandálmi z minulosti
Dovážané vajcia lákajú nízkou cenou, ale ich minulosť poznačili nemalé kauzy spojené s kvalitou. Našiel sa v nich fipronil, plesne, karcinogénny či dokonca salmonela. Odborníci dlhodobo volajú po ...
Zdieľať
5.5.2021 (Webnoviny.sk) - Dovážané vajcia lákajú nízkou cenou, ale ich minulosť poznačili nemalé kauzy spojené s kvalitou. Našiel sa v nich fipronil, plesne, karcinogénny či dokonca salmonela. Odborníci dlhodobo volajú po prísnejších potravinových kontrolách exportu.
Len minulý rok upozorňovali hydinári na nekvalitné mäso dovážané z Poľska a vyzývali k sprísneniu kontroly dovozu. Avšak mäso nie je jediným artiklom, ktorý by si zaslúžil ostražitosť. Podobne je na tom aj ďalšia v kuchyni často využívaná potravina.
Vajcia z dovozu lákajú na pultoch predajní síce nízkou cenou, avšak v minulosti čelili nemalým škandálom s tzv. aditívami. "V prípade vajec boli v posledných 10 rokoch zaznamenané viaceré škandály: poľské vajcia s obsahom salmonely, plesní, karcinogénnych látok a v posledných rokoch s vysokým obsahom zakázaných dioxínov a fipronilu," upresňuje riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.
Zaujímavé pritom je, že sú to práve slovenské vajíčka, ktoré podobné škandály z ďaleka obchádzajú. Toto vnímanie potvrdzuje aj reprezentatívny prieskum z jesene 2020 z ktorého vyplýva, že 73 % opýtaných respondentov považuje slovenské vajcia za najkvalitnejšie. "V posledných rokoch neboli zaznamenané žiadne škandály so slovenskými vajíčkami. Preto je dôležité, aby si spotrebiteľ kontroloval krajinu pôvodu vajec a nakupoval iba slovenské vajcia, ktoré sú bez škandálov, pod neustálou kontrolou, čerstvé, zdravé, kvalitné a najmä bezpečné. Faktom je, že slovenská kontrola kvality produkovaných potravín, vrátane vajec, je jedna z najprísnejších v Európe," vysvetlil Molnár.
Vajcia ako také majú z hľadiska výživy veľa pozitív. Obsahujú veľké množstvo živín, aminokyseliny a sú výdatným zdrojom bielkovín. Nepovolené aditíva môžu mať však negatívny vplyv na naše zdravie. "Salmonela môže byť život ohrozujúcim mikroorganizmom, takže v tomto prípade môže ísť o závažný problém. Antibiotiká v mäse môžu porušiť prirodzenú črevnú mikroflóru, čo môže mať vážny zdravotný vplyv aj napr. na imunitný systém. Dioxíny sú toxické látky, ktoré sú dobre rozpustné v tukoch, pričom žĺtko je hlavným zdrojom tuku vo vajíčku," vysvetľuje Boris Bajer, výživový poradca.
Každý obal či vajce musia byť označené. Na obale nájdete k nemu jednoduché vysvetlivky. Prvé číslo označuje spôsob chovu sliepok, ďalšie dve písmená upresňujú krajinu pôvodu a na poslednom mieste sa nachádza číslo konkrétnej farmy. Pre slovenskú kvalitu stačí siahnuť po označení SK.
Informačný servis
Zdroj: Webnoviny.sk - Pozor na lacné vajcia z dovozu! Sú spájané so škandálmi z minulosti © SITA Všetky práva vyhradené.
Len minulý rok upozorňovali hydinári na nekvalitné mäso dovážané z Poľska a vyzývali k sprísneniu kontroly dovozu. Avšak mäso nie je jediným artiklom, ktorý by si zaslúžil ostražitosť. Podobne je na tom aj ďalšia v kuchyni často využívaná potravina.
Vajcia z dovozu lákajú na pultoch predajní síce nízkou cenou, avšak v minulosti čelili nemalým škandálom s tzv. aditívami. "V prípade vajec boli v posledných 10 rokoch zaznamenané viaceré škandály: poľské vajcia s obsahom salmonely, plesní, karcinogénnych látok a v posledných rokoch s vysokým obsahom zakázaných dioxínov a fipronilu," upresňuje riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.
Zaujímavé pritom je, že sú to práve slovenské vajíčka, ktoré podobné škandály z ďaleka obchádzajú. Toto vnímanie potvrdzuje aj reprezentatívny prieskum z jesene 2020 z ktorého vyplýva, že 73 % opýtaných respondentov považuje slovenské vajcia za najkvalitnejšie. "V posledných rokoch neboli zaznamenané žiadne škandály so slovenskými vajíčkami. Preto je dôležité, aby si spotrebiteľ kontroloval krajinu pôvodu vajec a nakupoval iba slovenské vajcia, ktoré sú bez škandálov, pod neustálou kontrolou, čerstvé, zdravé, kvalitné a najmä bezpečné. Faktom je, že slovenská kontrola kvality produkovaných potravín, vrátane vajec, je jedna z najprísnejších v Európe," vysvetlil Molnár.
Prečo sú aditíva zdraviu škodlivé?
Vajcia ako také majú z hľadiska výživy veľa pozitív. Obsahujú veľké množstvo živín, aminokyseliny a sú výdatným zdrojom bielkovín. Nepovolené aditíva môžu mať však negatívny vplyv na naše zdravie. "Salmonela môže byť život ohrozujúcim mikroorganizmom, takže v tomto prípade môže ísť o závažný problém. Antibiotiká v mäse môžu porušiť prirodzenú črevnú mikroflóru, čo môže mať vážny zdravotný vplyv aj napr. na imunitný systém. Dioxíny sú toxické látky, ktoré sú dobre rozpustné v tukoch, pričom žĺtko je hlavným zdrojom tuku vo vajíčku," vysvetľuje Boris Bajer, výživový poradca.
Ako zistíte, že ide o slovenské vajcia?
Každý obal či vajce musia byť označené. Na obale nájdete k nemu jednoduché vysvetlivky. Prvé číslo označuje spôsob chovu sliepok, ďalšie dve písmená upresňujú krajinu pôvodu a na poslednom mieste sa nachádza číslo konkrétnej farmy. Pre slovenskú kvalitu stačí siahnuť po označení SK.
Informačný servis
Zdroj: Webnoviny.sk - Pozor na lacné vajcia z dovozu! Sú spájané so škandálmi z minulosti © SITA Všetky práva vyhradené.
nasledujúci článok >>
V Petržalke horela záhradná chatka. Muž stihol pred smrťou vysvetliť, ako k požiaru prišlo
V Petržalke horela záhradná chatka. Muž stihol pred smrťou vysvetliť, ako k požiaru prišlo
<< predchádzajúci článok
Gröhling nevidí zmysel v zákaze vychádzania v ružových okresoch. Získajú zaočkovaní ľudia výhody?
Gröhling nevidí zmysel v zákaze vychádzania v ružových okresoch. Získajú zaočkovaní ľudia výhody?