|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 21.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Elvíra
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
10. februára 2006
Považský cukor zvýšil medziročne výrobu cukru o 19 %
Cukrovarnícka spoločnosť Považský cukor, a.s. Trenčianska Teplá spracovala v cukrovarníckej kampani 2005/2006 zhruba 650 tis. ton cukrovej repy. V porovnaní s predchádzajúcou kampaňou je to ...
Zdieľať
BRATISLAVA 10. februára (WN/SITA) - Cukrovarnícka spoločnosť Považský cukor, a.s. Trenčianska Teplá spracovala v cukrovarníckej kampani 2005/2006 zhruba 650 tis. ton cukrovej repy. V porovnaní s predchádzajúcou kampaňou je to nárast o takmer 22 %, teda o 117 tis. ton, pričom ešte 16 tis. ton repy ostalo nepozbieraných kvôli nepriaznivému počasiu. Výrobu cukru zvýšil cukrovar medziročne o viac ako 19 %, keď vyrobil 99 tis. ton cukru, zatiaľ čo v predchádzajúcej kampani to bolo necelých 83 tis. ton. V tohtoročnej kampani tak vyrobil Považský cukor o 24 tis. ton cukru viac, ako bola jeho kvóta A a B. Agentúru SITA o tom informoval predseda predstavenstva spoločnosti Ivan Kardoš. Ako ďalej dodal, hektárové výnosy cukrovej repy dosiahli 56,3 ton a priemerná cukornatosť predstavovala 16,96 %. Kampaň skončila 30. januára a trvala rekordných 144 dní, kým vlani to bolo 107 dní a tohtoročný pôvodný plán bol 100 dní.
V septembri minulého roka spoločnosť Považský cukor otvorila zmodernizovaný cukrovar v Trenčianskej Teplej. Ukončila tak rozsiahlu dvojročnú investíciu v hodnote 1,2 mld. Sk. Cukrovarnícku kampaň realizoval podnik po prvý krát v jedinom cukrovare v Trenčianskej Teplej, kým v predchádzajúcich rokoch vyrábal aj v trnavskom cukrovare. Modernizáciou zvýšil a spoločnosť kapacitu spracovania cukrovej repy z 2 400 na 6 000 ton denne. Cukrovar začal tiež spracovávať repu systémom "ťažká šťava". V tohtoročnej kampani tak spracoval podnik 62 tis. ton repy na biely cukor a 37 tis. ton uložil ako "ťažkú šťavu" v špeciálnom zásobníku. Týmto spôsobom spoločnosť podľa Kardoša ušetrí prevádzkové náklady. Považský cukor dosiahol v roku 2004 čistý zisk 115,5 mil. Sk a obrat predstavoval 2,08 mld. Sk. Vlaňajší rok by mal byť podľa Kardoša pre Považský cukor tiež ziskový a objem výroby by mal presiahnuť 2 mld. Sk.
Spoločnosť Považský cukor je lídrom na slovenskom trhu z hľadiska objemu výroby cukru. Jej majoritným vlastníkom sa od roku 2001 stala nemecká spoločnosť Nord Zucker AG, ktorá je druhou najväčšou cukrovarníckou spoločnosťou v Európe.
FOTO:SITA