Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Radíme

28. decembra 2016

POTVRDENÉ: Tmavá čokoláda znižuje vysoký krvný tlak



Čokoláda ilustračné foto



Zdieľať
Čokoláda ilustračné foto Foto: TASR/AP
 
Bratislava 28. decembra (TASR) - Tmavá čokoláda priaznivo pôsobí na krvný tlak, zlepšuje kognitívne schopnosti u starých ľudí a pohyb u ľudí s ochorením periférnych ciev. Môže za to bohatý výskyt flavanolov v kakaových bôboch a vo výrobkoch z nich. Potvrdil to výskum Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV v spolupráci s Lekárskou fakultou UK v Bratislave.


Flavanoly sú veľká skupina látok prirodzene sa vyskytujúcich v rastlinách so širokým spektrom účinkov na živý organizmus. "Náš výskum ukázal, že pozitívne účinky kakaa do veľkej miery súvisia s obsahom látky - epikatechínu, ktorý sa v kakau nachádza vo veľkom množstve. Okrem kakaa sa nachádza v menšej miere aj v jablkách a inom ovocí, zelenom čaji a červenom víne, a tiež v iných potravinách a nápojoch," hovorí Iveta Bernátová z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV.

Vedci počas výskumu zistili, že epikatechín dokázal vysoký tlak u potkanov znížiť až na normálne hodnoty. V prípade potkanov, ktorých obaja rodičia mali hypertenziu, zase výrazne spomaľoval zvyšovanie krvného tlaku. Epikatechín má na organizmus mnohoraké účinky na bunkovej a molekulovej úrovni. Potvrdilo sa aj, že má vplyv na červené krvinky, keď zlepšoval ich schopnosť prechádzať kapilárami, čo vedie k zlepšeniu prísunu kyslíka do tkanív.

"Tento efekt, spolu so zlepšenou dilatačnou (rozširujúcou) schopnosťou ciev najmä v dospelosti a znížením produkcie voľných kyslíkových radikálov, môže mať významnú úlohu v zlepšení pamäťových schopností v prípade mozgových ciev, v zlepšení pohybu v prípade ochorenia periférnych ciev dolných končatín, alebo v zlepšení okysličenia srdca v prípade koronárnych artérií," vysvetlila odborníčka.

Výskum odhalil, že mliečna čokoláda s nízkym obsahom kakaa nemala pozitívne účinky na organizmus. Rovnako, že mlieko môže znižovať vstrebávanie epikatechínu. "Ak sa rozhodnete spríjemniť si deň čokoládou, siahnite radšej po tmavej čokoláde s vysokým obsahom kakaa, nízkym obsahom cukru a bez mlieka," uzavrela Bernátová.

TASR informácie poskytol Stanislav Ščepán zo SAV.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli

   

Súvisiace články:


 Skladujete správne vianočné jedlá? Netreba to podceniť (22. 12. 2016)
 Nová superpotravina: Toto by ste mali vedieť o chlorofylovom trende (12. 12. 2016)
 RADÍME: Chrípka je vážne ochorenie, ľudia ju však podceňujú (16. 11. 2016)
 Detoxikačné kúry sú zbytočné, až škodlivé. A ani jedna nefunguje, preukazuje výskum (7. 11. 2016)
 Cesnak- zázrak a riešenie pre mnohé naše problémy (6. 11. 2016)
 Video: Vyrobte si krásnu misku z farebných jesenných listov (6. 11. 2016)
 Vďaka jednej prísade dosiahnete opäť žiarivo biele oblečenie (6. 11. 2016)
 Päť technologických mýtov, ktorým možno veríte aj vy (3. 11. 2016)
 V boji s nadváhou prísne diéty dlhodobo nepomôžu (30. 10. 2016)
 9 jedál, ktoré vám zdvihnú náladu (21. 10. 2016)



nasledujúci článok >>
Drake vyrovnal rekord v počte skladieb v Billboard Hot 100
<< predchádzajúci článok
Bieber sa nestretol s fanúšičkou, súd jej priznal odškodné