|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Streda 25.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Dnes je 1. Sviatok vianočný
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Čokoláda ilustračné foto Foto: TASR/AP
Bratislava 28. decembra (TASR) - Tmavá čokoláda priaznivo pôsobí na krvný tlak, zlepšuje kognitívne schopnosti u starých ľudí a pohyb u ľudí s ochorením periférnych ciev. Môže za to bohatý výskyt flavanolov v kakaových bôboch a vo výrobkoch z nich. Potvrdil to výskum Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV v spolupráci s Lekárskou fakultou UK v Bratislave.Flavanoly sú veľká skupina látok prirodzene sa vyskytujúcich v rastlinách so širokým spektrom účinkov na živý organizmus. "Náš výskum ukázal, že pozitívne účinky kakaa do veľkej miery súvisia s obsahom látky - epikatechínu, ktorý sa v kakau nachádza vo veľkom množstve. Okrem kakaa sa nachádza v menšej miere aj v jablkách a inom ovocí, zelenom čaji a červenom víne, a tiež v iných potravinách a nápojoch," hovorí Iveta Bernátová z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV.
Vedci počas výskumu zistili, že epikatechín dokázal vysoký tlak u potkanov znížiť až na normálne hodnoty. V prípade potkanov, ktorých obaja rodičia mali hypertenziu, zase výrazne spomaľoval zvyšovanie krvného tlaku. Epikatechín má na organizmus mnohoraké účinky na bunkovej a molekulovej úrovni. Potvrdilo sa aj, že má vplyv na červené krvinky, keď zlepšoval ich schopnosť prechádzať kapilárami, čo vedie k zlepšeniu prísunu kyslíka do tkanív.
"Tento efekt, spolu so zlepšenou dilatačnou (rozširujúcou) schopnosťou ciev najmä v dospelosti a znížením produkcie voľných kyslíkových radikálov, môže mať významnú úlohu v zlepšení pamäťových schopností v prípade mozgových ciev, v zlepšení pohybu v prípade ochorenia periférnych ciev dolných končatín, alebo v zlepšení okysličenia srdca v prípade koronárnych artérií," vysvetlila odborníčka.
Výskum odhalil, že mliečna čokoláda s nízkym obsahom kakaa nemala pozitívne účinky na organizmus. Rovnako, že mlieko môže znižovať vstrebávanie epikatechínu. "Ak sa rozhodnete spríjemniť si deň čokoládou, siahnite radšej po tmavej čokoláde s vysokým obsahom kakaa, nízkym obsahom cukru a bez mlieka," uzavrela Bernátová.
TASR informácie poskytol Stanislav Ščepán zo SAV.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Súvisiace články:
Skladujete správne vianočné jedlá? Netreba to podceniť (22. 12. 2016)
Nová superpotravina: Toto by ste mali vedieť o chlorofylovom trende (12. 12. 2016)
RADÍME: Chrípka je vážne ochorenie, ľudia ju však podceňujú (16. 11. 2016)
Detoxikačné kúry sú zbytočné, až škodlivé. A ani jedna nefunguje, preukazuje výskum (7. 11. 2016)
Cesnak- zázrak a riešenie pre mnohé naše problémy (6. 11. 2016)
Video: Vyrobte si krásnu misku z farebných jesenných listov (6. 11. 2016)
Vďaka jednej prísade dosiahnete opäť žiarivo biele oblečenie (6. 11. 2016)
Päť technologických mýtov, ktorým možno veríte aj vy (3. 11. 2016)
V boji s nadváhou prísne diéty dlhodobo nepomôžu (30. 10. 2016)
9 jedál, ktoré vám zdvihnú náladu (21. 10. 2016)