|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Sobota 23.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Klement
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
25. novembra 2014
Potraviny sú v súčasnosti najbezpečnejšie v histórii
Potraviny sú v súčasnosti najbezpečnejšie v histórii, vyrábajú sa najmodernejšími technologickými postupmi, legislatíva a regulácie pre potravinársky priemysel sú historicky najprísnejšie, ...
Zdieľať
Najzaužívanejším pri mlieku je podľa Halgašovej mýtus, že mlieko zahlieňuje ľudský organizmus. Nie je to podľa nej pravda - mlieko je vo výžive významnou potravinou, zdrojom energie, bielkovín, vápnika, vitamínov a minerálov. "Príjem vápnika je mimoriadne dôležitý najmä u detí a adolescentov, pretože je dôležitý pre stavbu kostí a zubov, ale rovnako aj pre fungovanie nervového a svalového systému," vysvetlil odborník na výživu, lekár Peter Minárik.
Pri pekárenských výrobkoch treba rozlišovať, či sa jedná o chlieb prifarbený alebo skutočne celozrnný. "Určite je vhodnejší celozrnný chlieb ako biele pečivo. Najdôležitejšia je však porcia, ktorú si doprajeme," doplnil Minárik.
Dovážané mäsové výrobky sú zobrazené v supermarkete v Novosibirsku, asi 2800 km (1750 míľ) východne od Moskvy, Rusko, štvrtok 7. augusta 2014 Foto: TASR/AP
O margarínoch sa zase častokrát hovorí, že sa jedná o umelý tuk, poznamenala Halgašová. Je to však podľa nej mýtus založený na nesprávnych informáciách – margarín sa vyrába technologickým procesom hydrogenácie a emulgácie. "Takto je možné vyrobiť tuk aj s optimálnym zložením rastlinných a živočíšnych tukov, pričom túto zmes je možné obohatiť o ďalšie zdraviu prospešné látky," poznamenala.Maslo je podľa Minárika tvorené nasýtenými mastnými kyselinami, avšak s krátkym reťazcom a preto teplota topenia je veľmi blízka prirodzenej teplote ľudského organizmu. "Je teda ľahko stráviteľné," zdôraznil.
"Ak hovoríme o mäse, tak hydinu by sme mali konzumovať vo väčších množstvách ako červené druhy mäsa. Bravčové a hovädzie mäso sa odporúča konzumovať v množstve najviac 500 gramov za týždeň," dodal odborník. Zdraviu veľmi prospešné sú podľa neho určite ryby. Odporúča sa konzumácia mastnejších rýb, pretože sú väčším zdrojom nenasýtených esenciálnych omega 3 a omega 6 mastných kyselín.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR