![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Pondelok 24.2.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Matej
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
19. januára 2015
Potraviny sa konzervujú už 190 rokov, nápad prišiel z Ameriky
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Zdieľať

Po emigrácii do Ameriky začal Thomas Kensett s Ezrom Daggettom experimentovať s novým spôsobom uchovávania potravín - v konzervách. Ich malá továreň v newyorskom prístave produkovala už od roku 1812 potraviny hermeticky uzavreté v sklenených obaloch. Fľaše ako obal sa však ukázali nepraktické, ťažké a rozbitné, a tak ich čoskoro nahradili primerane tenké kovové plechovky, patentované 19. januára 1825.
Konzervované potraviny sa stali nevyhnutnou súčasťou výbavy kolonizátorov, armády a ľudí na cestách. Otváranie konzerv bolo v tom čase tiež dobrodružstvom za použitia kladiva a dláta. Prvý otvárač na konzervy bol patentovaný v roku 1858. Konzervovanie v nádobách sa vo svojich začiatkoch opieralo o experimentovanie. Zistilo sa, že potraviny v konzerve, ktoré sa po naplnení a hermetickom uzavretí niekoľko hodín varili vo vode, nepodliehajú skaze. K vedeckému vysvetleniu, prečo sa tak deje, došlo až po objave baktérií Louisom Pasteurom v polovici 19. storočia.
Podľa historických zdrojov sa konzervami v roku 1820 zásobili aj expedície, ktoré prekonali cestu kanálom spájajúcim východné a západné pobrežie Severnej Ameriky v Severnom ľadovom oceáne. Jedna z konzerv s pečeným teľacím mäsom, ktorá absolvovala cestu dva razy, sa dostala do múzea a otvorili ju až v roku 1938. Po chemickej analýze obsahu staršieho viac ako 100 rokov sa zistilo, že nepodľahol skaze a mačka ho zjedla bez akýchkoľvek následkov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR