Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

14. septembra 2013

Potraviny s obsahom stévie budú mať od januára 2014 nové označenie



Na snímke stévia cukrová (Stevia rebaudiana Bertoni).



Zdieľať
Na snímke stévia cukrová (Stevia rebaudiana Bertoni). Foto: TASR/Michal Svítok
Bratislava 14. septembra (TASR) - Potraviny s obsahom stévie budú musieť mať od 1. januára 2014 nové označenie. Vyplýva to z návrhu vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR o označovaní potravín obsahujúcich glykozidy steviolu na základe zákona o potravinách.


Vyhláškou MPRV SR sa ustanovuje, aké slová možno používať na označenie potraviny obsahujúcej glykozidy steviolu a rovnako tiež slová, ktoré nemožno používať na označenie týchto potravín.

"Návrh vyhlášky upravuje požiadavky na označovanie potravín obsahujúcich prídavnú látku glykozidy steviolu s kódom E 960. Tieto požiadavky nadväzujú na nariadenie Európskej komisie o prídavných látkach v potravinách, pokiaľ ide o glykozidy steviolu, ktorým sa umožnilo vzhľadom na požiadavky praxe používanie prírodného sladidla s nulovou energetickou hodnotou na výrobu výrobkov so zníženou energetickou hodnotou," priblížil rezort pôdohospodárstva SR v dôvodovej správe k legislatívnej norme.

Táto látka je podľa vyhlášky MPRV SR extraktom z rastliny Stevia rebaudiana a bola zaradená do prídavných látok. "Na základe toho nemožno v označení uvádzať, že výrobok je sladený stéviou, ale len sladidlom získaným zo stévie, teda sladidlom "glykozidy steviolu", jeho niektorou zložkou alebo kódom tejto látky E 960," zdôraznilo MPRV SR.




Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Archeologický výskum Oravského hradu je predzvesťou rekonštrukcie
<< predchádzajúci článok
Na Branči je pracovný ruch, chcú prilákať viac turistov