|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
14. septembra 2013
Potraviny s obsahom stévie budú mať od januára 2014 nové označenie
Na snímke stévia cukrová (Stevia rebaudiana Bertoni).
Zdieľať
Na snímke stévia cukrová (Stevia rebaudiana Bertoni). Foto: TASR/Michal Svítok
Bratislava 14. septembra (TASR) - Potraviny s obsahom stévie budú musieť mať od 1. januára 2014 nové označenie. Vyplýva to z návrhu vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR o označovaní potravín obsahujúcich glykozidy steviolu na základe zákona o potravinách. Vyhláškou MPRV SR sa ustanovuje, aké slová možno používať na označenie potraviny obsahujúcej glykozidy steviolu a rovnako tiež slová, ktoré nemožno používať na označenie týchto potravín.
"Návrh vyhlášky upravuje požiadavky na označovanie potravín obsahujúcich prídavnú látku glykozidy steviolu s kódom E 960. Tieto požiadavky nadväzujú na nariadenie Európskej komisie o prídavných látkach v potravinách, pokiaľ ide o glykozidy steviolu, ktorým sa umožnilo vzhľadom na požiadavky praxe používanie prírodného sladidla s nulovou energetickou hodnotou na výrobu výrobkov so zníženou energetickou hodnotou," priblížil rezort pôdohospodárstva SR v dôvodovej správe k legislatívnej norme.
Táto látka je podľa vyhlášky MPRV SR extraktom z rastliny Stevia rebaudiana a bola zaradená do prídavných látok. "Na základe toho nemožno v označení uvádzať, že výrobok je sladený stéviou, ale len sladidlom získaným zo stévie, teda sladidlom "glykozidy steviolu", jeho niektorou zložkou alebo kódom tejto látky E 960," zdôraznilo MPRV SR.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR