![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Nedeľa 23.2.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Roman, Romana
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
14. septembra 2013
Potraviny s obsahom stévie budú mať od januára 2014 nové označenie
Na snímke stévia cukrová (Stevia rebaudiana Bertoni).
Zdieľať

Vyhláškou MPRV SR sa ustanovuje, aké slová možno používať na označenie potraviny obsahujúcej glykozidy steviolu a rovnako tiež slová, ktoré nemožno používať na označenie týchto potravín.
"Návrh vyhlášky upravuje požiadavky na označovanie potravín obsahujúcich prídavnú látku glykozidy steviolu s kódom E 960. Tieto požiadavky nadväzujú na nariadenie Európskej komisie o prídavných látkach v potravinách, pokiaľ ide o glykozidy steviolu, ktorým sa umožnilo vzhľadom na požiadavky praxe používanie prírodného sladidla s nulovou energetickou hodnotou na výrobu výrobkov so zníženou energetickou hodnotou," priblížil rezort pôdohospodárstva SR v dôvodovej správe k legislatívnej norme.
Táto látka je podľa vyhlášky MPRV SR extraktom z rastliny Stevia rebaudiana a bola zaradená do prídavných látok. "Na základe toho nemožno v označení uvádzať, že výrobok je sladený stéviou, ale len sladidlom získaným zo stévie, teda sladidlom "glykozidy steviolu", jeho niektorou zložkou alebo kódom tejto látky E 960," zdôraznilo MPRV SR.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR