|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Sobota 23.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Klement
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
06. októbra 2015
Potraviny po uplynutí trvanlivosti nebude možné dať na charitu
Ilustračné foto Foto: TASR
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR
Podľa poslancov sa v súčasnosti musia na Slovensku takéto potraviny zlikvidovať, aj keď je zachovaná ich kvalitatívna úroveň a nie sú biologicky škodlivé. "Slovensko je takmer jedinou krajinou v Európskej únii, ktorá má dnes stanovené takéto prísne pravidlá nakladania s použiteľnými potravinami, čo spôsobuje značné sociálne, ekologické i finančné škody," odôvodňovali návrh predkladatelia.
Z odhadov podľa poslancov vyplýva, že sa na Slovensku musia ročne zlikvidovať zdraviu neškodlivé potraviny v hodnote 20 až 30 miliónov eur. Inšpiráciou pre predkladateľov novely bol pritom nedávno prijatý zákon vo Francúzsku. Ten dokonca obchodníkom ukladá povinnosť využiť trvanlivé a zdraviu neškodné potraviny po uplynutí minimálnej trvanlivosti na charitatívne účely a nedáva len možnosť, ako to chceli zaviesť poslanci.
Predkladatelia zároveň upozorňovali aj na plytvanie potravinami, ktoré sa stalo nielen slovenským, ale aj globálnym problémom. Podľa údajov Európskej komisie totiž v EÚ ročne putuje do odpadu okolo 100 miliónov ton potravín. A toto množstvo má do roku 2020 narásť o viac ako štvrtinu, na 126 miliónov ton.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR