|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
22. mája 2014
Potravinová politika EÚ má ochraniť zdravie a záujmy spotrebiteľov
Cieľom politiky pre bezpečnosť potravín v Európskej únii je ochrana zdravia a záujmov spotrebiteľov a zároveň zabezpečenie riadneho fungovania vnútorného trhu.
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš
Brusel 22. mája (TASR) - Cieľom politiky pre bezpečnosť potravín v Európskej únii je ochrana zdravia a záujmov spotrebiteľov a zároveň zabezpečenie riadneho fungovania vnútorného trhu.V tejto súvislosti EÚ rozvíja a sleduje dodržiavanie predpisov týkajúcich sa kontroly hygieny potravín a potravinárskych výrobkov, zdravia a dobrých životných podmienok zvierat, zdravia rastlín a rizík kontaminácie cudzorodými látkami.
V rámci tejto politiky zároveň stanovuje pravidlá pre správne označovanie potravín a potravinárskych výrobkov.
Politika EÚ pre bezpečnosť potravín bola reformovaná na prahu 21. storočia v nadväznosti na prístup "od farmy po vidličku." Tento prístup, ktorý má zaručiť vysokú úroveň bezpečnosti potravín a potravinárskych výrobkov na trhoch EÚ vo všetkých fázach výrobného reťazca a distribúcie. Stratégia zahŕňa tak potraviny vyrobené v priestore EÚ, ako aj tie, ktorú sú na trhy únie dovážané z tretích krajín.
Zásady uplatňované v súlade s integrovaným prístupom "od farmy až na vidličku" zahŕňajú transparentnosť, analýzu a predchádzanie rizík, ochranu záujmov spotrebiteľov a voľný pohyb bezpečných a kvalitných výrobkov na vnútornom trhu EÚ aj vo vzťahu k tretím krajinám.
Potraviny Foto: TASR/František Iván
Dozor nad politikou zaisťovania bezpečnosti potravín vykonáva viacero špecializovaných orgánov, najmä však Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) so sídlom v talianskom meste Parma.
EFSA poskytuje nezávislé vedecké poradenstvo o všetkých otázkach s priamym alebo nepriamym dosahom na bezpečnosť potravín. Rozsah pôsobnosti úradu EFSA pokrýva oblasti bezpečnosti potravín a krmív, výživy, zdravia a dobrých životných podmienok zvierat, ochrany rastlín a rastlinolekárstva. Úrad informuje a komunikuje o rizikách otvoreným a transparentným spôsobom.
Hodnotenia rizík vypracované úradom EFSA poskytujú solídne podklady pre európsku politiku a právne predpisy a Európskej komisii, Európskemu parlamentu a členským štátom EÚ pomáhajú prijímať rozhodnutia o riadení rizík.
V zmysle zakladajúceho nariadenia z 28. januára 2002 patria do pôsobnosti úradu EFSA takisto zber a analýza vedeckých údajov, určovanie vznikajúcich rizík a vedecká podpora pre EK najmä v prípadoch potravinových kríz.
Bez popisu Foto: TASR/Štefan Puškáš
Za riadenie úradu EFSA zodpovedá správna rada. Jej členovia musia garantovať nestranný výkon funkcie vo verejnom záujme a nemôžu hájiť záujmy nijakej vlády, organizácie alebo odvetvia. Výkonný riaditeľ je zákonným zástupcom úradu a zodpovedá sa správnej rade. Je menovaný na funkčné obdobie piatich rokov, s možnosťou opätovného menovania.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR