|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
16. novembra 2016
Potravinári: Patriotizmus pri kúpe potravín podporí poľnohospodárov
Čím viac patriotizmu budeme mať na Slovensku pri kúpe domácich výrobkov, tým si nepriamo zabezpečíme vyššiu podporu slovenských prvovýrobcov a potravinárov. ...
Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc
Bratislava 16. novembra (TASR) - Čím viac patriotizmu budeme mať na Slovensku pri kúpe domácich výrobkov, tým si nepriamo zabezpečíme vyššiu podporu slovenských prvovýrobcov a potravinárov. Vyhlásil to dnes v Bratislave predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík na slávnostnom odovzdávaní cien víťazom súťažno-vzdelávacej aktivity pre základné školy Hovorme o jedle.V poradí štvrtý ročník súťaže prebiehal od 10. do 16. októbra tohto roku a zúčastnilo sa ho 423 základných škôl, medzi ktorými boli aj špeciálne školy. Pozostával z piatich aktivít, napríklad z výtvarnej súťaže Chutné maľovanie, z literárnej súťaže Prečo jem slovenské potraviny, alebo z víkendovej aktivity pre žiakov a ich rodinných príslušníkov, ktorá niesla názov Varíme so Značkou kvality SK.
"Neverili by ste, aké krásne myšlienky o slovenských potravinách dali na papier aj desať alebo jedenásťročné deti," opísal Semančík. Sú to podľa jeho slov myšlienky, ktoré nútia zamyslieť sa nielen deti, ale aj dospelých nad tým, prečo vlastne majú v obchodoch siahať po slovenských potravinách.
Žiaci si pri písaní úvah a esejí kládli otázky napríklad o tom, prečo by sme nepodporovali aj slovenských poľnohospodárov a potravinárov, keď môžeme fandiť slovenským futbalistom či cyklistom, či to, prečo máme dávať prednosť neznámym potravinám z cudziny, keď máme rovno pod nosom tie slovenské, voňavé a zdravé.
Súťaž pre žiakov základných škôl vyhlasuje SPPK a Centrum rozvoja znalostí o potravinách. Jej cieľom je podľa poľnohospodárskej a potravinárskej komory to, aby sa žiaci čo najviac dozvedeli o slovenských potravinách. O tom, ako vznikajú, a tiež aj to, aby deti ako budúci spotrebitelia vedeli čítať etikety, vedeli, čo sa v potravinách nachádza, či aby vedeli rozlíšiť zdravé od nezdravých potravín.
Najaktívnejšou základnou školou sa v tohtoročnej súťaži stala Základná škola sídliaca na Hlavnej ulici v Gelnici. Podľa SPPK zvíťazila preto, lebo sa zapojila do najväčšieho počtu vyhlásených denných tém a za súťažné príspevky získala najvyššie hodnotenie odbornej komisie.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR