|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
17. apríla 2019
Polovica hydiny v nemeckých supermarketoch má nebezpečné baktérie
Polovica kuracieho mäsa v nemeckých diskontných supermarketoch obsahuje baktérie odolné voči antibiotikám, ktoré predstavujú veľké zdravotné riziko. Vyplýva ...
Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič
Berlín 17. apríla (TASR) - Polovica kuracieho mäsa v nemeckých diskontných supermarketoch obsahuje baktérie odolné voči antibiotikám, ktoré predstavujú veľké zdravotné riziko. Vyplýva to zo štúdie neziskovej organizácie Germanwatch, ktorej výsledky zverejnil v stredu webový portál stanice Deutsche Welle.Germanwatch analyzovala v univerzitnom laboratóriu 59 vzoriek kuracieho mäsa z veľkých diskontných supermarketov pochádzajúcich zo štyroch najväčších bitúnkov v Nemecku. Podľa ich zistení až 56 percent z nich obsahovalo baktérie rezistentné voči antibiotikám.
Environmentálna organizácia Germanwatch uviedla, že výsledky štúdie potvrdzujú "alarmujúco vysokú mieru rezistencie". Tá ukazuje, že nadmerné používanie antibiotík v priemyselnom spracovaní hydiny ohrozuje ľudské zdravie.
Lieky proti baktériám strácajú na účinnosti v dôsledku ich nadmerného používania. Čím viac antibiotík ľudia užívajú, tým sú baktérie odolnejšie, poznamenala Deutsche Welle.
Štúdia podľa Deutsche Welle ukázala, že tretina skúmaných vzoriek kuracieho mäsa zo sietí supermarketov Lidl, Netto, Real, Aldi a Penny bola kontaminovaná baktériami odolnými voči tzv. rezervným antibiotikám. Ide o antibiotiká štvrtej a piatej generácie, ktoré sa používajú na boj proti baktériám rezistentným voči tradičným antibiotikám.
Hoci sa baktérie po tepelnej úprave mäsa zničia, ľudia sa môžu infikovať napríklad i nepriamo počas prípravy jedál, keď sa baktérie zachytia na krájacej doske či na noži, tvrdia odborníci. Zamestnanci hydinových fariem sa môžu nakaziť i vdýchnutím baktérií.
Výskumníci testovali aj 12 vzoriek mäsa z malých fariem. Baktériu odolnú voči antibiotikám tam našli len v jednom prípade.
Hoci nemeckí chovatelia hydiny znížili spotrebu antibiotík od roku 2011 na polovicu, Germanwatch tvrdí, že stále ide o dvakrát vyššie množstvo, ako je to napríklad v Dánsku, Británii či Rakúsku.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR