|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
24hod.sk Šport MS v hokeji 2018
13. mája 2013
POHĽADNICA Z MS: Výroba kvalitného ľadu je náročný proces
Výroba ľadu je veľká alchýmia, na vrcholných podujatiach ju zverujú iba odborníkom. Ľadári sa snažia vyhovieť hráčom, počúvajú ich názory. Nie vždy sa im však podarí pripraviť ...
Zdieľať
HELSINKI 13. mája (WEBNOVINY) - Výroba ľadu je veľká alchýmia, na vrcholných podujatiach ju zverujú iba odborníkom.
Ľadári sa snažia vyhovieť hráčom, počúvajú ich názory. Nie vždy sa im však podarí pripraviť hraciu plochu v ideálnom stave.
Počas majstrovstiev sveta dostávajú ľadové plochy poriadne zabrať, keďže porcia zápasov je veľká.
V Helsinkách sa o kvalitu ľadu stará tím pod vedením Erna Raekumpa. Ľadári vstávajú skoro ráno, na nohách sú do neskorých nočných hodín. Raekumpu pracuje v Hartwall Areene už od jej otvorenia v roku 1997.
Jarné počasie vonku robí problémy aj pri výrobe ľadu. V aréne je potom teplejšie a hracia plocha sa drobí a trpí jej kvalita. Keď navyše prídu diváci, chladenie musí pracovať naplno.
Obrazom: Hartwall Areena v Helsinkách
V zime to majú ľadári oveľa jednoduchšie. „Výroba ľadu je jedno veľké umenie. Keď nastavíte jednu vec, potom musíte prestaviť aj ďalšie zariadenia, aby všetko optimálne fungovalo. Ak sa niečo pokazí, potom je problematický aj celý proces,“ uviedol v jednom z rozhovorov pre fínske médiá Raekumpu. Výrobu ľadu má v Hartwall Areene na starosti desať ľudí.
Po príchode do práce skontrolujú stroje, chladenie a zoptimalizujú výrobný proces. Počas dňa neustále sledujú kvalitu ľadu, s rolbou ho čiastia a udržiavajú ho. Večer po zápasoch vykonávajú servis chladenia a premerajú hrúbku ľadu, či je dostatočná. Potom ho zalejú a nastavia optimálne chladenie. „Ideálna hrúbka ľadu sú tri centimetre. Majstrovstvá sveza sú pre ľad veľkou záťažou, keďže za dva týždne sa odohrá približne toľko zápasov ako za celú jednu ligovú sezónu v jednej hale,“ doplnil Raekumpu.
Ľadári sa snažia vyhovieť hráčom, počúvajú ich názory. Nie vždy sa im však podarí pripraviť hraciu plochu v ideálnom stave.
Počas majstrovstiev sveta dostávajú ľadové plochy poriadne zabrať, keďže porcia zápasov je veľká.
V Helsinkách sa o kvalitu ľadu stará tím pod vedením Erna Raekumpa. Ľadári vstávajú skoro ráno, na nohách sú do neskorých nočných hodín. Raekumpu pracuje v Hartwall Areene už od jej otvorenia v roku 1997.
Jarné počasie vonku robí problémy aj pri výrobe ľadu. V aréne je potom teplejšie a hracia plocha sa drobí a trpí jej kvalita. Keď navyše prídu diváci, chladenie musí pracovať naplno.
Obrazom: Hartwall Areena v Helsinkách
V zime to majú ľadári oveľa jednoduchšie. „Výroba ľadu je jedno veľké umenie. Keď nastavíte jednu vec, potom musíte prestaviť aj ďalšie zariadenia, aby všetko optimálne fungovalo. Ak sa niečo pokazí, potom je problematický aj celý proces,“ uviedol v jednom z rozhovorov pre fínske médiá Raekumpu. Výrobu ľadu má v Hartwall Areene na starosti desať ľudí.
Po príchode do práce skontrolujú stroje, chladenie a zoptimalizujú výrobný proces. Počas dňa neustále sledujú kvalitu ľadu, s rolbou ho čiastia a udržiavajú ho. Večer po zápasoch vykonávajú servis chladenia a premerajú hrúbku ľadu, či je dostatočná. Potom ho zalejú a nastavia optimálne chladenie. „Ideálna hrúbka ľadu sú tri centimetre. Majstrovstvá sveza sú pre ľad veľkou záťažou, keďže za dva týždne sa odohrá približne toľko zápasov ako za celú jednu ligovú sezónu v jednej hale,“ doplnil Raekumpu.