|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 21.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Elvíra
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
08. decembra 2006
Podporu husaciny ocenila aj Európska komisia
Projekt obce Slovenský Grob s názvom Husacina v Slovenskom Grobe získal v Bruseli špeciálne ocenenie Európskej komisie na súťaži Európske podnikateľské ocenenia. Ako dnes pre agentúru SITA ...
Zdieľať
BRATISLAVA 8. decembra (WEBNOVINY) - Projekt obce Slovenský Grob s názvom Husacina v Slovenskom Grobe získal v Bruseli špeciálne ocenenie Európskej komisie na súťaži Európske podnikateľské ocenenia. Ako dnes pre agentúru SITA uviedla manažérka komunikácie Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania Marcela Vančová, projekt obce pomáha zachovávať tradíciu prípravy husaciny v tejto slovenskej obci blízko Bratislavy. Podľa nej obec podporuje miestnych podnikateľov, aby pokračovali vo viac ako 100-ročnej tradícii prípravy husaciny, aby sa nebáli a neváhali podnikať v oblasti gastronómie. "Zväčša ide o ženy v domácnosti bez extra vzdelania a vedomostí, ktoré sa ale neboja v tejto oblasti podnikať. Obecný úrad im preto poskytuje poradenstvo a usmerňuje ich, takisto im zabezpečuje mediálnu podporu, napríklad dňami otvorených dverí či na základe družby s jedným rakúskym mestom," povedala Vančová. Ako ďalej uviedla, v obci otvorili aj niekoľko nových penziónov, projekt tak podporuje aj zamestnanosť v Slovenskom Grobe i v celom regióne. V rámci kvalitatívneho poradenstva produktu pomáha podnikateľom Cech husacinárov.
V Slovenskom Grobe sa nachádza približne 23 reštaurácií, ktoré návštevníkom ponúkajú známu husacinu. Ide nielen o posedenia v izbách rodinných domoch s ukážkami grobskej ľudovej kultúry, malieb a krojov, ale aj o posedenia na dvoroch s krbom, kde sa okrem tradičnej husaciny podávajú aj ďalšie grobske špeciality, kačice, pečené prasatá, lokše, burčiak či približne 100 druhov značkových vín nielen z malokarpatskej oblasti. Niektoré gastronomické zariadenia ponúkajú aj jedlá z diviny, kotlíkový guláš, pečené zajace, živánsku, rybie špeciality, kurčatá na rošte, poľovnícke špeciality, racionálne a vegetariánske jedlá, rôzne druhy syrov, múčniky či štrúdle.
SITA/AP
Podporu husaciny ocenila aj Európska komisia - diskusné fórum čitateľov