|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
21. októbra 2009
Podľa vedcov biele víno škodí zubom
Časté pitie bieleho vína poškodzuje zubnú sklovinu. Zistili to nemeckí vedci z Johannes Gutenberg-Universität Mainz. Dôvodom je nízke pH bielych vín, ktoré prispieva k narušeniu zubnej ...
Zdieľať
BRATISLAVA 21. októbra (WEBNOVINY) - Časté pitie bieleho vína poškodzuje zubnú sklovinu. Zistili to nemeckí vedci z Johannes Gutenberg-Universität Mainz.
Dôvodom je nízke pH bielych vín, ktoré prispieva k narušeniu zubnej skloviny. U červených vín je toto riziko nižšie. Vedci ponorili na jeden deň zuby dospelého človeka do nádoby s bielym vínom a výsledkom bol úbytok vápnika a fosforu až do hĺbky 60 mikrometrov v povrchu skloviny. Najhoršie výsledky pritom zaznamenali u obľúbených rizlingov. Tento efekt sa však dá zmierniť konzumáciou syrov, ktoré majú vysoký obsah vápnika. To napomáha k remineralizácii slín a následnému zvýšeniu pH v ústnej dutine. Naopak kombinácia bieleho vína s jahodami alebo kyslými ovocnými šťavami tento proces zhoršuje. K zvýšenému úbytku skloviny môže taktiež viesť nadmerné čistenie zubov.
Informácie zverejnil spravodajský portál news.bbc.co.uk.
SITA
Dôvodom je nízke pH bielych vín, ktoré prispieva k narušeniu zubnej skloviny. U červených vín je toto riziko nižšie. Vedci ponorili na jeden deň zuby dospelého človeka do nádoby s bielym vínom a výsledkom bol úbytok vápnika a fosforu až do hĺbky 60 mikrometrov v povrchu skloviny. Najhoršie výsledky pritom zaznamenali u obľúbených rizlingov. Tento efekt sa však dá zmierniť konzumáciou syrov, ktoré majú vysoký obsah vápnika. To napomáha k remineralizácii slín a následnému zvýšeniu pH v ústnej dutine. Naopak kombinácia bieleho vína s jahodami alebo kyslými ovocnými šťavami tento proces zhoršuje. K zvýšenému úbytku skloviny môže taktiež viesť nadmerné čistenie zubov.
Informácie zverejnil spravodajský portál news.bbc.co.uk.
SITA
Súvisiace články:
Podľa SMK nový vinársky zákon zvýši dovoz nekvalitných vín (21. 9. 2009)