|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 5.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Imrich
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
23. januára 2007
Podľa Jureňu je jedinou povinnosťou zabíjačku nahlásiť
Jedinou povinnosťou občanov, ktorí chovajú ošípané pre vlastnú spotrebu, je nahlásiť dátum zabíjačky príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS) minimálne deň vopred. ...
Zdieľať
BRATISLAVA 23. januára (WEBNOVINY) - Jedinou povinnosťou občanov, ktorí chovajú ošípané pre vlastnú spotrebu, je nahlásiť dátum zabíjačky príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS) minimálne deň vopred. Zdôraznil to minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa na dnešnej tlačovej besede. "Veterinári potom rozhodnú, u ktorých chovateľov sa kontroly vykonajú," dodal. Ako informoval ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš, ak chovateľ zabíjačku nenahlási, riskuje svoje zdravie a tiež zdravie konzumentov tohto mäsa, žiadny postih ho však nestihne. "Ak by sa však potvrdilo, že človek ochorie po konzumácii mäsa zo zabíjačky, ktorá nebola nahlásená, chovateľ môže byť sankcionovaný finančnou pokutou, ktorej minimálna výška je 20 tis. Sk," informoval J. Bíreš. Vyšetrenie mäsa trvá počas pracovného dňa približne 30 minút. "Po odobratí vzorky môže zabíjačka pokračovať, ŠVPS však do ozrejmenia jej výsledku neodporúča konzumáciu tepelne nespracovaného mäsa," uviedol Bíreš.
Vzorky z mäsa ošípaných bude odoberať štátny veterinárny lekár, ktorý posúdi možnosť rizika výskytu svalovca a rozhodne, kde sa kontrola vykoná. Dôvodom selekcie kontrol je veľké množstvo zabíjačiek, ktorých počet minister odhaduje na 300-tis. za rok. ŠVPS je podľa Bíreša na zvýšenie počtu kontrol v maximálnej miere pripravená. Odobrať vzorku však môže aj sám chovateľ, respektíve mäsiar, ktorý domácu zabíjačku vykonáva, a to podľa manuálu, ktorý vydala ŠVPS. Odobraté tkanivo následne počas najbližšieho pracovného dňa spolu so sprievodným listom doručí na miesto zvozu vzoriek, ktoré zriadi príslušná RVPS.
Podľa Jureňu dostáva chovateľ nahlásením zabíjačky možnosť kontroly mäsa, aby mal istotu, že konzumuje zdravé mäso. "Keďže tento predpis nie je platný v rámci legislatívy Európskej únie (EÚ), ale len pre Slovensko, po vykonaní monitoringu na výskyt parazita Trichinella spiralis - svalovca v priebehu jedného roka a následného vylúčenia výskytu tohto parazita je možné toto nariadenie zrušiť," konštatoval Jureňa. Ako uviedol Jozef Bíreš, cena jednej kontroly sa pohybuje v rozpätí od 55 do 100 Sk, a to v závislosti od metódy.
Iný názor na kontroly pri zabíjačkách má exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon, ktorý dnes na tlačovej besede SMK uviedol, že slovenský zákon o veterinárnej starostlivosti ide nad rámec povinností platných v únii, a teda ide o zavádzanie zo strany vládnej koalície. Jureňa však na margo toho dodal, že žiadne riziko ohrozenia zdravia občanov SR nie je podľa jeho názoru nad rámec legislatívy EÚ.
Na Slovensku bolo od roku 1994 evidovaných takmer 400 prípadov prenosu svalovca na človeka.
SITA
Súvisiace články:
Nahlasovanie zabíjačiek je podľa SMK výmyslom koalície (23. 1. 2007)
EÚ nevyžaduje kontrolu mäsa pri domácich zabíjačkách (18. 1. 2007)