|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 21.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Elvíra
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
05. decembra 2015
Podhoroď: Miestny gugeľ nevyhľadáva informácie, ide o tradičné jedlo
Na snímke tradičné jedlo z obce Podhoroď -plnený zemiak Podhorodský gúgeľ pečený v pahrebe, Podhoroď 4. decembra 2015. FOTO TASR - Roman Hanc
Zdieľať
Na snímke tradičné jedlo z obce Podhoroď -plnený zemiak Podhorodský gúgeľ pečený v pahrebe, Podhoroď 4. decembra 2015. FOTO TASR - Roman Hanc Foto: TASR - Roman Hanc
Podhoroď 5. decembra (TASR) – Turisti sa okrem prírody či pamiatok zvyknú obzerať po lokálnych špecialitách. Našli by ich aj v obci Podhoroď. Tradičným jedlom domácich je napríklad plnený zemiak zvaný podhorodský gugeľ. Počas posledných obecných slávností ho ochutnali mnohí návštevníci.„Recept pochádza od našich starých otcov, ktorí si pečením gugeľa krátili chvíle pri pasení dobytka,“ uviedol starosta obce Anton Hricko. Postupovali nasledovne: najprv zemiak prekrojili, vyškrabali jeho stred a vložili tam pokrájanú slaninu a cibuľu premiešanú so zvyškom zemiaka. Polovice gugeľa následne spojili, prepichli konárikmi a vložili na zopár minút do pahreby.
Dnešné gazdiné k slanine a cibuli prikladajú ďalšie ingrediencie. Najčastejšie sú to syr alebo bryndza, huby a rôzne druhy korenia. Zemiak potom pečú v rúre prepichnutý špajľami a zabalený v alobale.
Obecná pochúťka naplno zahviezdila na Podhorodských slávnostiach v lete tohto roka. Po takmer 100 gugeľoch upečených v pahrebe sa len tak zaprášilo. „Rýchlo sa rozobrali, o rok ich pripravíme viac,“ prisľúbil starosta Hricko.
Dodal, že furmanský zemiak nebýva jedinou špecialitou festivalu. Už niekoľko rokov tam počas augusta možno ochutnať aj čerstvo navarené pirohy. V rámci tradičnej súťaže ich pripravujú družstvá žien a mužov zo Slovenska a susednej Ukrajiny. Plnia ich lekvárom, zemiakmi, kapustou, ale i tvarohom s hrozienkami, hubovou plnkou a čučoriedkami. Ťažko vybrať najchutnejšie, no súťaž má vždy svojho šampióna. Najlepšie družstvo sa teší každoročne z víťazného pohára.
Rusínske pirohy nebudú chýbať v Podhorodi ani na štedrovečernom stole o niekoľko týždňov. Dedinčania si ďalej pochutnajú na oblátkach s medom, bobáľkach (opekancoch) s makom a kyslou kapustou, rybe, no i tradičnej „koločenej fasuli“. Nazývajú tak obľúbený miestny prívarok.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR