|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
27. septembra 2018
Počasie ovplyvní úrodu zemiakov: Na juhu klesne, na severe bude vyššia
Výkyvy počasia ovplyvnia tohtoročnú úrodu zemiakov, na juhu Slovenska poklesne, na severe bude zemiakov viac. Informovala o tom Zuzana Peiger Ačjaková z ...
Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Bratislava 27. septembra (TASR) - Výkyvy počasia ovplyvnia tohtoročnú úrodu zemiakov, na juhu Slovenska poklesne, na severe bude zemiakov viac. Informovala o tom Zuzana Peiger Ačjaková z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.Zdôraznila, že čoraz väčšie výkyvy počasia súvisiace s klimatickými zmenami sa výraznou mierou odrážajú na poľnohospodárskej úrode. Tohtoročné sucho a vysoké teploty potrápili aj pestovateľov zemiakov, očakávajú sa výrazné rozdiely v úrode vzhľadom na lokalitu a podmienky pestovania. Veľké suchá postihli najmä pestovateľov na juhu Slovenska, kde sa očakáva o desať až 20 % nižšia úroda ako vlani.
"Zemiaky sú tradičnou komoditou, ktorá sa na Slovensku pestuje dlhé roky. Poľnohospodári sa však musia pripraviť na klimatické zmeny, ktoré so sebou budú prinášať čoraz väčšie výkyvy počasia. Či už ide o pestovateľov zemiakov alebo akýchkoľvek poľnohospodárov. Dôležité bude investovať do závlahových zariadení a zamerať sa aj na diverzifikáciu pestovaných komodít na Slovensku," uviedla šéfka MPRV SR Gabriela Matečná (SNS). Na Slovensku sa tento rok podľa štatistických údajov pestujú konzumné zemiaky na výmere 7870 hektárov (ha). Situácia v jednotlivých lokalitách územia je vzhľadom na podnebné pásmo veľmi rozdielna.
Pokiaľ boli zemiaky v najteplejších oblastiach Slovenska vysadené skoro, v podmienkach so závlahou sa podľa MPRV vyhli neskorším vysokým teplotám, a najmä skoršie odrody s dobrou dynamikou narastania hľúz priniesli skorú a aj dobrú úrodu. Neskôr vysadené zemiaky s dlhším vegetačným obdobím sa dostali do obdobia vysokých teplôt s vysokým výskytom škodcov, prenášačov chorôb. Napriek intenzívnej závlahe pri vysokých denných (nad 26 stupňov Celzia) aj vysokých nočných teplotách (nad 14 stupňov Celzia) zemiaky prestali rásť, prírastky na úrode boli takmer nulové. Navyše v teplej pôde hrozí novým hľuzám prehriatie a následne zhoršenie vonkajšej, a najmä vnútornej kvality hľúz.
V chladnejších oblastiach, kde sú teplotné podmienky pre vegetáciu zemiakov prirodzene lepšie, trpeli podľa agrorezortu zemiaky v prvej polovici vegetácie nedostatkom zrážok. Od polovice júna sa situácia vo viacerých regiónoch výrazne zlepšila najmä vďaka výdatným zrážkam. Preto už pri prvých výkopových skúškach, ktoré zrealizovali pracovníci Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP) na skúšobnej stanici v Spišskej Belej, 10. júla bolo možné pozorovať rýchly nárast hľúz s veľmi dobrou úrodou. Na druhej strane, júnové sucho zredukovalo deklarované počty hľúz u jednotlivých odrôd o dve percentá až 30 %.
"V podmienkach so závlahou predpokladáme porovnateľné výsledky s rokom 2017. Na lokalitách bez závlah sú pestovatelia zemiakov závislí najmä od lokálnych zrážok, ktoré nepokrývajú celé územie, a preto možno očakávať menej vyrovnané úrody s variabilnou kvalitou, tvarom i veľkosťou hľúz. V chladnejších lokalitách Slovenska očakávame v porovnaní s teplejšími lokalitami bez závlahy lepšie úrody aj vyššiu vnútornú kvalitu hľúz," vysvetlil rozdiely v úrode Peter Rusňák, generálny riaditeľ ÚKSÚP. Za posledných 20 rokov bola najnižšia úroda v roku 2010 (11,45 ton/ha), naopak, najvyššia vlani (23,33 ton/ha).
Peiger Ačjaková dodala, že v zmysle vyhlášky MPRV SR o spracovanom ovocí a zelenine, jedlých hubách, olejninách, suchých škrupinových plodoch, zemiakoch a výrobkoch z nich sa zemiaky rozdeľujú na varné typy, a to na varný typ A (zemiaky pevné, jemnej až stredne jemnej štruktúry, nerozváravé, veľmi slabo až slabo múčnaté, vhodné na prípravu šalátov alebo ako samostatná príloha jedla), ďalej na varný typ B (zemiaky polopevné, polomúčnaté, jemnej až hrubšej štruktúry, primerane vlhké až suchšie, vhodné ako samostatná príloha jedla) a na varný typ C (zemiaky múčnaté, stredne rozváravé, polohrubej štruktúry, stredne vlhké až suché, vhodné ako príloha jedla, na výrobu výrobkov zo zemiakov, napríklad ako kaša alebo zemiakové cesto).
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR