|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 18.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Eugen
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
03. marca 2011
Po mliekaroch bijú na poplach aj slovenskí hydinári
Slovenskí hydinári upozorňujú na stále sa zhoršujúcu situáciu v hydinárskom priemysle. Ako uviedol na štvrtkovej tlačovej besede predseda predstavenstva Únie hydinárov Slovenska ...
Zdieľať
Foto: polnoinfo.skBRATISLAVA 3. marca (WEBNOVINY) - Slovenskí hydinári upozorňujú na stále sa zhoršujúcu situáciu v hydinárskom priemysle. Ako uviedol na štvrtkovej tlačovej besede predseda predstavenstva Únie hydinárov Slovenska Timotej Husár, situácia v slovenskom hydinárstve je najhoršia za posledných dvadsať rokov. "Na Slovensku ako v jedinej krajine klesala výroba hydiny. Zaznamenali sme 40-percentný pokles vo výrobe hydiny a hydinového mäsa. Dostali sme sa z popredných miest na 22. miesto v rámci krajín Európskej únie," dodal Husár.
Na Slovensku od roku 2002 do konca minulého roka podľa únie hydinárov poklesla výroba jatočnej hydiny o viac ako 64 mil. kilogramov na minuloročných 63 mil. kilogramov. Podľa hydinárov pod pokles vo výrobe hydiny sa nepodpísala hospodárska kríza. “Za hlavné dôvody krízy nášho odvetvia považujeme otvorenosť trhu, politiku obchodných reťazcov, nedostatky v legislatíve a nezáujem o riešenie problémov v odvetví hydinárstva zo strany štátu,“ doplnil Husár. Pokles výroby v slovenskom hydinárstve zapríčinil aj zníženie zamestnanosti v sektore. Za posledných osem rokov poklesla zamestnanosť v hydinárstve o takmer 1 400 ľudí na súčasných zhruba 1 600.
Slovenskí hydinári upozorňujú na blížiace sa zdražovanie hydinového mäsa a vajec. Tento sektor už podľa hydinárov vyčerpal všetky svoje rezervy a je dlhodobo finančne poddimenzovaný. "Pokiaľ máme dobré informácie, tak obchodníci už dostali od začiatku marca nové zvýšené ceny. Sme postavení do situácie, že buď budeme vyrábať alebo zastavíme výrobu,“ povedal Husár. Aké zvyšovanie cien hydiny či vajec môžu spotrebitelia očakávať, slovenskí hydinári zatiaľ nevedeli presne vyčísliť.
Slovensko podľa hydinárov veľa hydinového mäsa dováža. “Najväčší dovoz je z Poľska či z Maďarska. Jedná sa pritom o veľmi nekvalitný tovar, ktorý sa dováža na Slovensko,“ uviedol Husár. Podľa neho kvalitné slovenské hydinové mäso nemôže cenovo konkurovať iným krajinám, keďže dotácia na Slovensku je 244 eur za hektár pôdy, pričom v iných krajinách Európskej únie dosahuje dotácia aj 800 eur za hektár. “Plus sú tam skryté formy dotácie,“ doplnil Husár.
Súčasná priemerná spotreba hydinového mäsa na Slovensku je 19,5 kilogramu na obyvateľa za rok. Oproti priemernej spotrebe napríklad v Českej republike zaostáva Slovensko o šesť kilogramov na obyvateľa. "Tento rozdiel predstavujú ambulantné predaje neoznačeného hydinového mäsa pri cestách, v obciach, obchodoch a nekontrolovateľné dodávky do reštaurácií, jedální a kuchýň," konštatoval Husár.
Na Slovensku od roku 2002 do konca minulého roka podľa únie hydinárov poklesla výroba jatočnej hydiny o viac ako 64 mil. kilogramov na minuloročných 63 mil. kilogramov. Podľa hydinárov pod pokles vo výrobe hydiny sa nepodpísala hospodárska kríza. “Za hlavné dôvody krízy nášho odvetvia považujeme otvorenosť trhu, politiku obchodných reťazcov, nedostatky v legislatíve a nezáujem o riešenie problémov v odvetví hydinárstva zo strany štátu,“ doplnil Husár. Pokles výroby v slovenskom hydinárstve zapríčinil aj zníženie zamestnanosti v sektore. Za posledných osem rokov poklesla zamestnanosť v hydinárstve o takmer 1 400 ľudí na súčasných zhruba 1 600.
Slovenskí hydinári upozorňujú na blížiace sa zdražovanie hydinového mäsa a vajec. Tento sektor už podľa hydinárov vyčerpal všetky svoje rezervy a je dlhodobo finančne poddimenzovaný. "Pokiaľ máme dobré informácie, tak obchodníci už dostali od začiatku marca nové zvýšené ceny. Sme postavení do situácie, že buď budeme vyrábať alebo zastavíme výrobu,“ povedal Husár. Aké zvyšovanie cien hydiny či vajec môžu spotrebitelia očakávať, slovenskí hydinári zatiaľ nevedeli presne vyčísliť.
Slovensko podľa hydinárov veľa hydinového mäsa dováža. “Najväčší dovoz je z Poľska či z Maďarska. Jedná sa pritom o veľmi nekvalitný tovar, ktorý sa dováža na Slovensko,“ uviedol Husár. Podľa neho kvalitné slovenské hydinové mäso nemôže cenovo konkurovať iným krajinám, keďže dotácia na Slovensku je 244 eur za hektár pôdy, pričom v iných krajinách Európskej únie dosahuje dotácia aj 800 eur za hektár. “Plus sú tam skryté formy dotácie,“ doplnil Husár.
Súčasná priemerná spotreba hydinového mäsa na Slovensku je 19,5 kilogramu na obyvateľa za rok. Oproti priemernej spotrebe napríklad v Českej republike zaostáva Slovensko o šesť kilogramov na obyvateľa. "Tento rozdiel predstavujú ambulantné predaje neoznačeného hydinového mäsa pri cestách, v obciach, obchodoch a nekontrolovateľné dodávky do reštaurácií, jedální a kuchýň," konštatoval Husár.