|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
11. mája 2010
PKS: Predaj z dvora diskriminuje potravinárov
Vláda diskriminuje renomovaných výrobcov mäsa a mlieka na úkor ochrany zdravia spotrebiteľa, tvrdí to Potravinárska komora Slovenska v súvislosti s tzv. ...
Zdieľať
Ilustračné foto: SITA/Tomáš Benedikovič BRATISLAVA 11. mája (WEBNOVINY) - Vláda diskriminuje renomovaných výrobcov mäsa a mlieka na úkor ochrany zdravia spotrebiteľa, tvrdí to Potravinárska komora Slovenska v súvislosti s tzv. predajom potravín z dvora. "Vyjadrujeme poľutovanie nad tým, že štát odrazu vytvára pre rovnaký predmet podnikania rozdielne podmienky, teda že farmy môžu mäso, mlieko a ďalšie produkty predávať so 6 percentnou daňou z pridanej hodnoty (DPH) a podniky pri oveľa prísnejších hygienických pravidlách s 19 percentnou DPH," informovala v utorok agentúru SITA riaditeľka potravinárskej komory Jarmila Halgašová.
Potravinárske podniky podľa nej mnohé roky investovali značné finančné prostriedky do zlepšovania úrovne hygienických podmienok výroby. Niektoré potravinárske prevádzky v dôsledku prísnejších opatrení na národnej úrovni dokonca nezvládli financovanie investícií do modernizácií prevádzok a svoju výrobu museli ukončiť.
Potravinárska komora Slovenska upozorňuje spotrebiteľov, ktorí kupujú mäso, mlieko a ďalšie produkty tzv. predaja z dvora, aby zvážili znížené hygienické požiadavky, ktoré podľa platnej legislatívy stačia pri ich spracovaní a predaji. Práve na tieto produkty platí od mája tohto roku pri predaji 6-percentná DPH. Zníženie hygienických požiadaviek pri spracovaní a predaji výrobkov z dvora presadili poslanci Národnej rady SR začiatkom tohto roka. Prijatou legislatívou sa Slovensko podľa potravinárov uberá opačným smerom, ako nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európskych spoločenstiev z roku 2004, ktorého cieľom je zabezpečiť vysokú úroveň ochrany spotrebiteľa s ohľadom na bezpečnosť potravín, a to aj na úkor sprísnenia predpisov. "Potravinárska komora zdôrazňuje, že nižšie štandardy hygieny zvyšujú riziko výskytu ochorení spôsobených mikroorganizmami a ich produktmi najmä v letnom období. Len máloktorí spotrebitelia si však toto nebezpečenstvo uvedomujú," dodali potravinári.
Potravinárska komora Slovenska je záujmovým združením právnických osôb, založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií. Komora pôsobí od septembra 2002, združuje 44 členov, z ktorých šiesti sú kolektívni členovia.
SITA
Potravinárske podniky podľa nej mnohé roky investovali značné finančné prostriedky do zlepšovania úrovne hygienických podmienok výroby. Niektoré potravinárske prevádzky v dôsledku prísnejších opatrení na národnej úrovni dokonca nezvládli financovanie investícií do modernizácií prevádzok a svoju výrobu museli ukončiť.
Potravinárska komora Slovenska upozorňuje spotrebiteľov, ktorí kupujú mäso, mlieko a ďalšie produkty tzv. predaja z dvora, aby zvážili znížené hygienické požiadavky, ktoré podľa platnej legislatívy stačia pri ich spracovaní a predaji. Práve na tieto produkty platí od mája tohto roku pri predaji 6-percentná DPH. Zníženie hygienických požiadaviek pri spracovaní a predaji výrobkov z dvora presadili poslanci Národnej rady SR začiatkom tohto roka. Prijatou legislatívou sa Slovensko podľa potravinárov uberá opačným smerom, ako nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európskych spoločenstiev z roku 2004, ktorého cieľom je zabezpečiť vysokú úroveň ochrany spotrebiteľa s ohľadom na bezpečnosť potravín, a to aj na úkor sprísnenia predpisov. "Potravinárska komora zdôrazňuje, že nižšie štandardy hygieny zvyšujú riziko výskytu ochorení spôsobených mikroorganizmami a ich produktmi najmä v letnom období. Len máloktorí spotrebitelia si však toto nebezpečenstvo uvedomujú," dodali potravinári.
Potravinárska komora Slovenska je záujmovým združením právnických osôb, založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií. Komora pôsobí od septembra 2002, združuje 44 členov, z ktorých šiesti sú kolektívni členovia.
SITA