Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

11. mája 2010

PKS: Predaj z dvora diskriminuje potravinárov



Vláda diskriminuje renomovaných výrobcov mäsa a mlieka na úkor ochrany zdravia spotrebiteľa, tvrdí to Potravinárska komora Slovenska v súvislosti s tzv. ...



Zdieľať
obchodpotraviny Ilustračné foto: SITA/Tomáš Benedikovič BRATISLAVA 11. mája (WEBNOVINY) - Vláda diskriminuje renomovaných výrobcov mäsa a mlieka na úkor ochrany zdravia spotrebiteľa, tvrdí to Potravinárska komora Slovenska v súvislosti s tzv. predajom potravín z dvora. "Vyjadrujeme poľutovanie nad tým, že štát odrazu vytvára pre rovnaký predmet podnikania rozdielne podmienky, teda že farmy môžu mäso, mlieko a ďalšie produkty predávať so 6 percentnou daňou z pridanej hodnoty (DPH) a podniky pri oveľa prísnejších hygienických pravidlách s 19 percentnou DPH," informovala v utorok agentúru SITA riaditeľka potravinárskej komory Jarmila Halgašová.


Potravinárske podniky podľa nej mnohé roky investovali značné finančné prostriedky do zlepšovania úrovne hygienických podmienok výroby. Niektoré potravinárske prevádzky v dôsledku prísnejších opatrení na národnej úrovni dokonca nezvládli financovanie investícií do modernizácií prevádzok a svoju výrobu museli ukončiť.

Potravinárska komora Slovenska upozorňuje spotrebiteľov, ktorí kupujú mäso, mlieko a ďalšie produkty tzv. predaja z dvora, aby zvážili znížené hygienické požiadavky, ktoré podľa platnej legislatívy stačia pri ich spracovaní a predaji. Práve na tieto produkty platí od mája tohto roku pri predaji 6-percentná DPH. Zníženie hygienických požiadaviek pri spracovaní a predaji výrobkov z dvora presadili poslanci Národnej rady SR začiatkom tohto roka. Prijatou legislatívou sa Slovensko podľa potravinárov uberá opačným smerom, ako nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európskych spoločenstiev z roku 2004, ktorého cieľom je zabezpečiť vysokú úroveň ochrany spotrebiteľa s ohľadom na bezpečnosť potravín, a to aj na úkor sprísnenia predpisov. "Potravinárska komora zdôrazňuje, že nižšie štandardy hygieny zvyšujú riziko výskytu ochorení spôsobených mikroorganizmami a ich produktmi najmä v letnom období. Len máloktorí spotrebitelia si však toto nebezpečenstvo uvedomujú," dodali potravinári.

Potravinárska komora Slovenska je záujmovým združením právnických osôb, založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií. Komora pôsobí od septembra 2002, združuje 44 členov, z ktorých šiesti sú kolektívni členovia.

SITA

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
NOWOTNY: Nákupy dlhopisov nezvyšujú infláciu
<< predchádzajúci článok
Bratislavu opäť čakajú Holandské trhy