![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 1.4.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Hugo
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
30. marca 2015
Pivovar ERB v B. Štiavnici investoval do ďalších častí technológie
Tagy: Banská Štiavnica Pivovar ERB
V historickom centre Banskej Štiavnice bolo dnes od rána rušno. Vykládka ďalších častí technológie pre pivovar ERB obmedzila premávku na frekventovanom strete ...
Zdieľať

Zvýšenie počtu tankov si vyžiadala postupná zmena sortimentu banskoštiavnického pivovaru. Kým pôvodný projekt rátal s dvoma druhmi piva, v súčasnosti ich v pivovare varia dvojnásobne viac. Inštaláciou propagačnej stanice zavŕšia v pivovare kompletizovanie technológie výrobného procesu. "Doteraz sme kvasničné hospodárstvo riešili tak, že sme si objednávali hotové dávky kvasníc z Technickej univerzity Mníchov vo Weihenstephane, kde je najväčšia kvasničná banka v Európe. Stálo nás to pomerne značné prostriedky, keďže sme nemali vlastnú pomnožovaciu stanicu," dodal s tým, že vďaka novej technológii sa tak pivovar kvalitatívne ešte posunie dopredu.
Pivovar ERB sa nachádza v centre mesta, dovoz a vykládka častí technológie bola o to náročnejšia. "Museli sme zastaviť premávku na jednej ulici, rezervovať si časť parkoviska, vybaviť na to povolenie a zabezpečiť koordináciu jednotlivých firiem, ktoré nám to pomohli dostať v centre mesta do historickej budovy," podotkol Gašpar s tým, že nové časti technológie by mali začať využívať do dvoch týždňov.
Ročná kapacita ERB-u je 3500 hektolitrov, podľa Gašpara je však v súčasnosti produkcia na úrovni dvoch tretín z toho. "Vyrábame klasické ležiaky, desiatku, dvanástku. Potom máme tmavý špeciál a pšeničné pivo bavorského typu. Zároveň máme vždy nejakú špeciálnu edíciu svetových pív, ktorá sa obmieňa zhruba po štvrť roku," podotkol na margo aktuálnej produkcie sládek. Pivovar v súčasnosti pôsobí len na slovenskom trhu, do budúcnosti však nevylučuje rozšírenie aj na zahraničné trhy.
Pivovar ERB založila v roku 2010 rodina pivovarníka Eduarda Radu. Rodinná firma v Banskej Štiavnici, ktorá varí pivo výlučne na prírodnej báze, zamestnáva takmer 60 obyvateľov banskoštiavnického regiónu.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Tagy: Banská Štiavnica Pivovar ERB