|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
06. februára 2012
Pitie zeleného čaju spomalí príznaky starnutia
Tagy: Zelený čaj
Seniori, ktorí pravidelne pijú zelený čaj, budú v pokročilom veku čulejší a nezávislejší ako ich rovesníci. Vyplynulo to z japonskej štúdie, do ktorej sa zapojili tisíce ľudí. ...
Zdieľať
BRATISLAVA 6. februára - Seniori, ktorí pravidelne pijú zelený čaj, budú v pokročilom veku čulejší a nezávislejší ako ich rovesníci. Vyplynulo to z japonskej štúdie, do ktorej sa zapojili tisíce ľudí.
Zelený čaj totiž obsahuje látky s antioxidačnou aktivitou pomáhajúce odvrátiť poškodzovanie buniek, ktoré vedie k vzniku rôznych ochorení. Výskumníci sa pri štúdii účinkov zeleného čaju zamerali na všetko od cholesterolu po riziko vzniku rôznych druhov rakoviny.
Jedným z cieľov bolo odpovedať na otázku, či zelený čaj môže znížiť riziko fyzickej labilnosti, ktorá sa stupňuje s narastajúcim vekom. Yasutake Tomata a jeho tím pozoroval takmer 14-tisíc dospelých zhruba vo veku 65 rokov tri roky.
Vedci zistili, že tí seniori, ktorí pili najviac zeleného čaju, mali najmenej ťažkostí s funkčnosťou pohybového aparátu pri každodenných aktivitách či základných potrebách ako obliekanie sa či kúpanie. "Konzumácia zeleného čaju je významne spojená s nižším rizikom fyzickej labilnosti," uvádza Tomata a jeho kolegovia pre časopis American Journal of Clinical Nutrition.
Okrem zeleného čaju však za týmito výsledkami mohli stáť aj ďalšie faktory. Účastníci štúdie, ktorí pili päť a viac šálok zeleného čaju denne, sa totiž aj stravovali zdravšie, jedli viac rýb, zeleniny a ovocia, boli vzdelanejší a menej z nich fajčilo. Japonskí vedci preto odporúčajú denne konzumovať kombináciu zdraviu prospešných potravín na čele so zeleným čajom.
Zelený čaj totiž obsahuje látky s antioxidačnou aktivitou pomáhajúce odvrátiť poškodzovanie buniek, ktoré vedie k vzniku rôznych ochorení. Výskumníci sa pri štúdii účinkov zeleného čaju zamerali na všetko od cholesterolu po riziko vzniku rôznych druhov rakoviny.
Jedným z cieľov bolo odpovedať na otázku, či zelený čaj môže znížiť riziko fyzickej labilnosti, ktorá sa stupňuje s narastajúcim vekom. Yasutake Tomata a jeho tím pozoroval takmer 14-tisíc dospelých zhruba vo veku 65 rokov tri roky.
Vedci zistili, že tí seniori, ktorí pili najviac zeleného čaju, mali najmenej ťažkostí s funkčnosťou pohybového aparátu pri každodenných aktivitách či základných potrebách ako obliekanie sa či kúpanie. "Konzumácia zeleného čaju je významne spojená s nižším rizikom fyzickej labilnosti," uvádza Tomata a jeho kolegovia pre časopis American Journal of Clinical Nutrition.
Okrem zeleného čaju však za týmito výsledkami mohli stáť aj ďalšie faktory. Účastníci štúdie, ktorí pili päť a viac šálok zeleného čaju denne, sa totiž aj stravovali zdravšie, jedli viac rýb, zeleniny a ovocia, boli vzdelanejší a menej z nich fajčilo. Japonskí vedci preto odporúčajú denne konzumovať kombináciu zdraviu prospešných potravín na čele so zeleným čajom.
Tagy: Zelený čaj