|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 15.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Leopold
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Bratislava 30. januára (TASR) - Pekári vítajú dohodu sociálnych partnerov o postupnom zvýšení príplatkov za prácu, od vlády však žiadajú, aby začala konať aj pri úprave zákona o cenách. Ten stanovuje minimálne ceny, za ktoré by mali pekári dodávať chlieb a pečivo do obchodov.Vďaka dohode sociálnych partnerov uvidia pracujúci na výplatných páskach viac v dvoch fázach. Prvé zvýšenie príplatkov za nočnú, či sviatočnú prácu pocítia zamestnanci už od mája tohto roka. Ďalšie zvyšovanie bude v máji budúceho roka. Zavedie sa aj príplatok za víkendovú prácu.
Hoci zvýšenie príplatkov nie je podľa pekárov také dramatické, žiadajú, aby vláda vyriešila roky starý problém, ktorým je neaktuálny zákon o cenách. Práve ten má totiž určovať, za aké minimálne ceny môžu predajne a obchodné reťazce odkupovať základné pekárenské výrobky ako chlieb či rožky.
"Rada pekárov SR avizovala vo svojich pripomienkach k predkladanému návrhu, že akékoľvek zvýšenie príplatkov bude musieť byť vykompenzované zvýšením vstupnej ceny výrobkov. A to tak, že sa legislatívne upravia minimálne odbytové ceny chleba a pečiva, teda ceny sa budú odrážať od skutočných nákladov, ktoré máme na výrobu," uviedol v správe pre médiá predseda rady Vojtech Gottschall. Upozornil na to, že ceny, o ktorých hovorí súčasná legislatíva, sú štyri roky staré a ďaleko za skutočnými nákladmi. "Ak sa nič nezmení, tradičné slovenské pekárstvo skončí a čerstvé výrobky nahradia výrobky z dovozu či mrazené polotovary," očakáva Gottschall.
Slovenskí pekári už dlho upozorňujú, že majú čoraz väčší problém absorbovať nízke odbytové ceny, každoročne sa zvyšujúcu minimálnu mzdu, rast cien vstupov a najnovšie aj vyššie príplatky.
Neaktuálnosť zákona o cenách ich však výrazne brzdí vo vyjednávaniach o dodávkach základných pekárenských výrobkov do niektorých obchodných reťazcov. Za súčasného legislatívneho stavu je úprava ich cien závislá od dohody dodávateľa s odberateľom, pričom štát do tejto cenotvorby nezasahuje, no v rokovaniach sú pekári často neúspešní. Pekári preto požadujú úpravu cenovej regulácie.
"Obchodníci často odmietajú zvýšiť predajné ceny na pultoch a roky sa ceny základných pekárenských výrobkov nemenia. Pre pekárov je to veľký problém, pretože my si vyššie náklady nemáme kde pretaviť, no obchodník má vďaka širokému sortimentu príležitosti na pretavenie nákladov omnoho väčšie. Ide v podstate o patovú situáciu, ktorú by pomohla vyriešiť cenová regulácia, a teda určenie minimálnych odbytových cien vo forme ekonomicky oprávnených nákladov," priblížil Gottschall.
Pekári rovnako požiadali vládu o zásadnú podporu ich návrhov pri príprave zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorou sa v súčasnosti zaoberá Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Cieľom navrhovaného zákona by podľa pekárov malo byť zásadné zlepšenie pozície dodávateľov vo vzťahu k odberateľom a prísnejšie posudzovanie nekalých obchodných praktík.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR