|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 5.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Imrich
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
09. apríla 2019
Pekári vítajú prijatie novely zákona o cenách
Pekári vítajú fakt, že oprávnenie určovať ekonomicky oprávnené náklady bude v kompetencii rezortu pôdohospodárstva ako nezávislého orgánu. Uviedla to ...
Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič
Bratislava 9. apríla (TASR) - Pekári vítajú fakt, že oprávnenie určovať ekonomicky oprávnené náklady bude v kompetencii rezortu pôdohospodárstva ako nezávislého orgánu. Uviedla to predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Tatiana Lopúchová, v reakcii na novelu zákona o cenách schválenú parlamentom. Slovenskí pekári podľa nej hovoria o malom víťazstve. Národná rada SR schválila poslaneckú novelu zákona o cenách, ktorá sa zrodila z iniciatívy predsedu výboru pre pôdohospodárstvo Petra Antala (Most-Híd). Na základe nej získalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR kompetenciu záväzne stanovovať ekonomicky oprávnené náklady na určené druhy potravín, čím sa zabráni ich predaju pod výrobné náklady. Upravené znenie zákona má začať platiť už v máji tohto roka.
"Od roku 2015 sme pravidelne volali po aktualizácii tohto zákona a sme radi, že novela bola schválená. Pekári sa totiž pri rokovaniach prevažne so zahraničnými obchodnými reťazcami dlhodobo stretávajú s ignorovaním svojich výrobných nákladov a pre zaistenie odbytu často pod tlakom pristupujú pri predaji základných pekárenských výrobkov, tradičného rožka a chleba, na také cenové podmienky, ktoré nepokrývajú ani náklady na ich výrobu. Preto vítame fakt, že oprávnenie určovať ekonomicky oprávnené náklady bude v kompetencii rezortu pôdohospodárstva ako nezávislého orgánu," zdôraznila Lopúchová.
Stanovenie minimálnych ekonomicky oprávnených nákladov podľa nej môže čiastočne potlačiť zneužívanie dominantného postavenia reťazcov na trhu. Podľa pekárov taktiež zrovnoprávňuje všetkých odberateľov a zabraňuje odlišným nákupným cenám u obchodníkov. Obchodníci tak budú musieť o zákazníka zabojovať aj inak, ako len tvrdým tlakom na svojich dodávateľov v podobe zníženia odkupných cien.
"Ekonomicky oprávnené náklady boli naposledy aktualizované v roku 2017, avšak ich analýza sa zrodila z iniciatívy Únie priemyselných pekárov a výsledný dokument, napriek tomu, že bol vypracovaný Výskumným ústavom ekonomiky poľnohospodárstva a pôdohospodárstva, nemal všeobecne záväzný charakter. Oficiálne a záväzné určenie ekonomicky oprávnených nákladov môže zásadným spôsobom zlepšiť postavenie potravinárov v potravinovom reťazci, keďže dohoda o cene pod ekonomicky oprávnenými nákladmi je v zmysle nového zákona o neprimeraných podmienkach výslovne zakázaná a je považovaná za nekalú obchodnú praktiku," dodala Lopúchová.
Podľa pekárov sú oba právne predpisy, a to novela zákona o cenách v spojení s nedávno prijatým zákonom o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami s rovnakým dátumom účinnosti od 1. mája 2019 vzorom aj pre ostatné krajiny v rámci EÚ, ktoré to so zlepšením postavenia potravinárov v potravinovom reťazci myslia skutočne vážne.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR