![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Pondelok 31.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Benjamín
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
14. októbra 2016
Pekári oslávili Svetový deň chleba 56-kilogramovým obloženým chlebíkom
Ilustračná snímka.
Zdieľať

Na príprave obloženého chlebíka sa podieľalo päť ľudí. Samotné cesto vážilo 36 kilogramov, čo zodpovedá hmotnosti 33 klasických chlebov, informovala manažérka pekárenskej prevádzky Penam Slovakia, a. s., Zdenka Klimeková. Pekári na jeho výrobu použili 21,4 kilogramu múky, 420 gramov soli, 240 gramov droždia a 14,4 litra vody. Jeho príprava trvala zhruba štyri hodiny, rovnako dlho trvalo aj zdobenie chlebíka, na ktoré použili syrové nátierky, salámy, šunky, rôzne druhy zeleniny, šalát, údené i klasické syry.
Svetový deň chleba oslavujú pekári každoročne 16. októbra. Sviatok chleba i pekárov, ktorí ho pripravujú, vyhlásila Medzinárodná únia pekární U.I.B. Podľa štatistických údajov chlieb síce v slovenských domácnostiach nemôže chýbať, jeho spotreba však každoročne klesá. V roku 2010 zjedol každý Slovák ročne 40,1 kilogramu chleba, vlani to bolo už len 35 kilogramov. Mierne rastie spotreba pšeničného pečiva. Z 29,1 kilogramu na obyvateľa v roku 2010 sa za päť rokov zvýšila na 30 kilogramov na obyvateľa.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR