|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 21.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Elvíra
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
25. júla 2014
Pekári nevidia priestor na znižovanie cien chleba a pečiva
Pekári nevidia priestor na znižovanie cien chleba a pečiva.
Zdieľať
Bratislava 25. júla (TASR) - Pekári nevidia priestor na znižovanie cien chleba a pečiva.
Uviedol to v stanovisku k vplyvu tohtoročnej úrody obilnín na ceny chleba a pečiva výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Bohumír Sabo.
"V žiadnom prípade nevidíme priestor na znižovanie cien chleba a pečiva. Práve naopak, potrebujeme dosiahnuť, aby ceny pekárskych výrobkov reálne odrážali náklady na ich výrobu a umožnili ďalší rozvoj tohto významného odvetvia národného hospodárstva," spresnil.
"Môžeme konštatovať, že ani prípadné zlacnenie múky nám žiadny veľký profit neprinesie a nepomôže riešiť našu situáciu," zdôraznil Sabo s tým, že cena pšenice závisí od jej kvality, ktorú norma rozdeľuje do štyroch tried. Rozdiel v cene pšenice s najlepšou a najhoršou kvalitou je podľa neho až 20 eur za tonu.
Cena múky ako základnej pekárskej suroviny je podľa Saba dôležitým, ale nie rozhodujúcim faktorom ovplyvňujúcim výslednú cenu pekárskych výrobkov. "Už niekoľko rokov sme v situácii, keď cena sotva pokrýva náklady na výrobu a u mnohých pekárov sú náklady vyššie ako cena za ktorú produkciu predávajú, teda produkujú stratu. V prvom rade sa to týka pekárov, ktorí dodávajú výrobky do obchodných reťazcov, kde sme sa stali rukojemníkmi v ich konkurenčnom boji," podčiarkol.
Cenu chleba a rožkov si podľa jeho slov stanovujú obchodníci sami podľa svojich marketingových zámerov, a nie na základe ponuky pekárov.
"Cena pekárskych výrobkov v obchodoch je umelo znižovaná a nezodpovedá nákladom na ich výrobu. Výsledkom je, že pekárske odvetvie skončilo v posledných troch rokoch, 2011 až 2013, v strate vo výške 10 miliónov eur," informoval.
Takáto situácia podľa Saba ohrozuje existenciu celého pekárskeho odvetvia, pretože už chýbajú prostriedky na jednoduchú reprodukciu, nieto ešte na podstatnejší rozvoj a inovácie. "Sme pritom producenti základnej potraviny a najväčší zamestnávatelia v potravinárskom priemysle. Zamestnávame viac ako 8000 pracovníkov. Napriek významu nášho odvetvia v národnom hospodárstve a výžive spoločnosti majú pekári spomedzi potravinárov druhú najnižšiu mesačnú mzdu 567 eur, ktorá nedosahuje ani 75 % priemernej mzdy potravinárov, respektíve 68 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve," dodal výkonný riaditeľ pekárskeho zväzu.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Na snímke Podnikateľka Slovenska pre rok 2012 Lucia Chorendžáková z Veľkej Lomnice natiera čerstvý chlieb vo svojej pekárni vo Veľkej Lomnici. Foto: TASR/Oliver Ondráš
Uviedol to v stanovisku k vplyvu tohtoročnej úrody obilnín na ceny chleba a pečiva výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Bohumír Sabo.
"V žiadnom prípade nevidíme priestor na znižovanie cien chleba a pečiva. Práve naopak, potrebujeme dosiahnuť, aby ceny pekárskych výrobkov reálne odrážali náklady na ich výrobu a umožnili ďalší rozvoj tohto významného odvetvia národného hospodárstva," spresnil.
"Môžeme konštatovať, že ani prípadné zlacnenie múky nám žiadny veľký profit neprinesie a nepomôže riešiť našu situáciu," zdôraznil Sabo s tým, že cena pšenice závisí od jej kvality, ktorú norma rozdeľuje do štyroch tried. Rozdiel v cene pšenice s najlepšou a najhoršou kvalitou je podľa neho až 20 eur za tonu.
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Cena múky ako základnej pekárskej suroviny je podľa Saba dôležitým, ale nie rozhodujúcim faktorom ovplyvňujúcim výslednú cenu pekárskych výrobkov. "Už niekoľko rokov sme v situácii, keď cena sotva pokrýva náklady na výrobu a u mnohých pekárov sú náklady vyššie ako cena za ktorú produkciu predávajú, teda produkujú stratu. V prvom rade sa to týka pekárov, ktorí dodávajú výrobky do obchodných reťazcov, kde sme sa stali rukojemníkmi v ich konkurenčnom boji," podčiarkol.
Cenu chleba a rožkov si podľa jeho slov stanovujú obchodníci sami podľa svojich marketingových zámerov, a nie na základe ponuky pekárov.
Ilustračné foto Foto: TASR
"Cena pekárskych výrobkov v obchodoch je umelo znižovaná a nezodpovedá nákladom na ich výrobu. Výsledkom je, že pekárske odvetvie skončilo v posledných troch rokoch, 2011 až 2013, v strate vo výške 10 miliónov eur," informoval.
Takáto situácia podľa Saba ohrozuje existenciu celého pekárskeho odvetvia, pretože už chýbajú prostriedky na jednoduchú reprodukciu, nieto ešte na podstatnejší rozvoj a inovácie. "Sme pritom producenti základnej potraviny a najväčší zamestnávatelia v potravinárskom priemysle. Zamestnávame viac ako 8000 pracovníkov. Napriek významu nášho odvetvia v národnom hospodárstve a výžive spoločnosti majú pekári spomedzi potravinárov druhú najnižšiu mesačnú mzdu 567 eur, ktorá nedosahuje ani 75 % priemernej mzdy potravinárov, respektíve 68 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve," dodal výkonný riaditeľ pekárskeho zväzu.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR