![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Nedeľa 23.2.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Roman, Romana
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
31. augusta 2010
Ovocie a zelenina znižujú riziko vzniku rakoviny
Konzumácia rôznych druhov ovocia a zeleniny prispieva k zníženiu rizika vzniku rakoviny pľúc u fajčiarov. "Hoci prestať s fajčením je najdôležitejšou prevenciou pred ...
Zdieľať

Z rôznych druhov rakoviny pľúc sa kombinovanie ovocia a zeleniny najlepšie osvedčilo ako prevencia spinocelulárneho karcinómu pľúc. "Toto je po prvý raz, čo štúdia dokázala, že pred kvantitou stojí rôznorodosť ovocia a zeleniny," uviedol Stephen Hecht z redakčnej rady časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. "Výsledkom je veľmi zaujímavý ochranný efekt pre fajčiarov. Na svete je stále viac ako miliarda fajčiarov a mnoho z nich pre závislosť od nikotínu nedokáže prestať fajčiť, aj keď veľmi chce. Ale napriek týmto zisteniam je nutné neustále pripomínať, že jediná istá cesta, ako znížiť riziko vzniku rakoviny pľúc, je vynechať tabak vo všetkých formách," dodal Hecht.
SITA