|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 19.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Judita
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
28. januára 2006
Ovocie a zelenina ako prevencia mŕtvice
Konzumovaním zeleniny a ovocia sa dá predísť mozgovej mŕtvici. Vedci tvrdia, že ak človek denne skonzumuje päť kúskov ovocia alebo zeleniny, zníži sa tým riziko mozgovej mŕtvice.
Zdieľať
BRATISLAVA 28. januára (WN/SITA) - Konzumovaním zeleniny a ovocia sa dá predísť mozgovej mŕtvici. Vedci tvrdia, že ak človek denne skonzumuje päť kúskov ovocia alebo zeleniny, zníži sa tým riziko mozgovej mŕtvice. Z najnovšej štúdie vyplýva, že ľudia, ktorí denne zjedia tri či štyri kusy ovocia alebo zeleniny, znížia svoje riziko o jedenásť percent. Ľudia, ktorí denne skonzumujú päť a viac kusov ovocia alebo zeleniny, znížia riziko mozgovej mŕtvice o celých 26 percent. Výskum realizovali vedci z Londýnskej univerzity, ktorí preštudovali viac ako 257 prípadov z Európy, Japonska a Spojených štátov.
Mozgová mŕtvica patrí medzi najčastejšie príčiny úmrtí vo svete. Rovnaký názor má doktor Feng Che, ktorí tím výskumníkov viedol. "Je to veľmi dôležité zistenie, ktoré iba potvrdzuje, že ovocie a zelenina majú v ľudskej strave nenahraditeľné miesto," povedal profesor Graham MacGregor. Obsahujú totiž živiny, ako napríklad vitamín C, beta karotén, draslík, rastlinné proteíny a vlákniny. Navyše sú menej kalorické a hlavne obsahujú dôležité antioxidanty. Vedci v minulosti zistili, že to je práve draslík, ktorý zohráva dôležitú úlohu v prevencii mŕtvice. "Isté množstvo draslíka znižuje krvný tlak," povedal MacGregor a dodal, že ak osoba zvýši svoj denný príjem ovocia alebo zeleniny z troch na päť kusov denne, príjem draslíka sa zvýši asi o päťdesiat percent. "Tento výskum je dôležitý, pretože poukazuje na to, ako veľmi môže pomôcť jednoduchá zmena životného štýlu," povedal Joe Korner zo Stroke Association.
Ak by sa zásadou o piatich kusoch ovocia a zeleniny riadili obyvatelia Veľkej Británie, počet prípadov mozgovej mŕtvice by sa znížil o 26 percent na 40 000 prípadov ročne.
Informácie zverejnil internetový portál news.bbc.co.uk.
FOTO:SITA