![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
19. júla 2015
Ovčiarske remeslo predstavili na podujatí Pásli ovce valasi
Ovčiarske remeslo predstavili dnes v Skanzene Vychylovka na Kysuciach počas podujatia Pásli ovce valasi. Návštevníci sa podľa vedúcej skanzenu Janky Berešovej ...
Zdieľať

"Všetky produkty, ktoré ponúkame, máme z vlastného chovu. Máme tu deväť ovečiek, na ktorých predvádza bača strihanie oviec. Paralelne s podujatím premáva vláčik na Historickej lesnej úvraťovej železnici a návštevníci majú možnosť previezť sa motorovou lokomotívou každú celú hodinu," povedala Berešová.
Kultúrna manažérka Kysuckého múzea v Čadci Darina Hnidková doplnila, že nedeľné podujatia v skanzene Vychylovka priťahujú veľa ľudí nielen z regiónu Kysúc, ale aj z iných kútov Slovenska a zo zahraničia. "Jedlá, ktoré sa pripravujú priamo v objektoch skanzenu na dobových peciach, majú zvláštnu chuť. Každý hovorí, že sú lepšie ako v reštaurácii, alebo keď si ich niekto navarí doma," podotkla Hnidková, ktorá v objekte U Rybov varila bryndzové halušky.
Pripomenula, že na Kysuciach sa salašníctvo rozšírilo v 16. a 17. storočí, kedy boli liptovské i oravské hole pretkané salašmi a tisíckami oviec. "Každý bača bol pyšný na svoju palicu, valašku a fujaru. Palica pomáhala pri pochôdzkach za ovcami, valaškou sa bránil proti divej zveri v horách – vlkom a medveďom. No a na fujare vyhrával svoju túžbu, žiaľ i radosť zo života. Množstvo tradičných výrobkov je dnes veľmi vzácnych a sú vďačným suvenírom a spomienkou pre každého zahraničného turistu i slovenského návštevníka," dodala kultúrna manažérka Kysuckého múzea.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR