|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
30. mája 2012
Osviežte sa zdravou broskyňou
BRATISLAVA 30. mája (WEBNOVINY) – Broskyne už neodmysliteľne patria k letu, ich chuť nás dokáže osviežiť počas horúcich dní, balíme ich so sebou k jazerám či na výlety. Toto ovocie však ukrýva omnoho viac, než by sme si ...
Zdieľať
BRATISLAVA 30. mája (WEBNOVINY) – Broskyne už neodmysliteľne patria k letu, ich chuť nás dokáže osviežiť počas horúcich dní, balíme ich so sebou k jazerám či na výlety. Toto ovocie však ukrýva omnoho viac, než by sme si predstavovali.
Strom života
Broskyne majú svoj pôvod v Číne a starovekí Číňania považovali ich stromy za stromy života. Broskyne aj nektárinky treba oberať zrelé, pretože po odtrhnutí dozrievajú len veľmi ťažko. Okrem toho treba dávať veľký pozor aj pri manipulácii s plodmi, pretože každá odrenina spôsobuje ich skazenie.
Bojovník proti rakovine, zápalom a za zdravie očí
Broskyne možno nepatria k nutričným superhviezda, obsahujú množstvo pre náš organizmus dôležitých látok. Majú v sebe minimum kalórií, vlákninu, vápnik, horčík, fosfor, vitamíny C a K, ale aj významné množstvo vitamínu A, betakaroténu a draslíka. Broskyne obsahujú aj betakryptoxantín – karotenoid s protirakovinovými a protizápalovými vlastnosťami.
Dokonca sa v nich nachádza dostatok luteínu a zeaxantínu – karoteoidov významných pre zdravie očí. Toto chutné ovocie tiež obsahuje množstvo niektorých druhov fytolátok a preukazuje výbornú antioxidačnú aktivitu, do určitej miery aj antibakteriálnu aktivitu a celkom dobre potláča rast nádorov.
Pracuje sa na superodrode
Texaskí výskumníci tvrdia, že v najbližších rokoch broskyňa môže získať status ovocnej superhviezdy.
„V súčasnosti prevláda úsilie vyšľachtiť odrody s väčšími účinkami na ľudské zdravie, pretože široká verejnosť začína mať oveľa väčšie povedomie o o zdraví a podľa toho sa aj rozhoduje,“ povedal David Byrne zo šľachtiteľskej stanice, ktorý sa touto problematikou zaoberá viac ako 20 rokov.
„Pred dvadsiatimi rokmi bolo šľachtenie zamerané skôr na veľkosť a krásu ovocia. Hoci v súčasnosti sú tieto vlastnosti stále dôležité, dôraz kladieme už aj na kvalitu a pokúšame sa vytvoriť broskyne s lepšími zdravotnými účinkami,“ dodal.
Pozor na pesticídy
Žiaľ, predstavitelia Environmental Working Group zaradili v roku 2003 broskyne aj nektárinky do zoznamu dvanástich potravín najviac kontaminovaných pesticídmi. Táto uznávaná organizácia preto odporúča konzumovať odrody z ekologického poľnohospodárstva.
Zdroj: 150 najzdravších potravín na svete (Jonny Bowden)
Strom života
Broskyne majú svoj pôvod v Číne a starovekí Číňania považovali ich stromy za stromy života. Broskyne aj nektárinky treba oberať zrelé, pretože po odtrhnutí dozrievajú len veľmi ťažko. Okrem toho treba dávať veľký pozor aj pri manipulácii s plodmi, pretože každá odrenina spôsobuje ich skazenie.
Bojovník proti rakovine, zápalom a za zdravie očí
Broskyne možno nepatria k nutričným superhviezda, obsahujú množstvo pre náš organizmus dôležitých látok. Majú v sebe minimum kalórií, vlákninu, vápnik, horčík, fosfor, vitamíny C a K, ale aj významné množstvo vitamínu A, betakaroténu a draslíka. Broskyne obsahujú aj betakryptoxantín – karotenoid s protirakovinovými a protizápalovými vlastnosťami.
Dokonca sa v nich nachádza dostatok luteínu a zeaxantínu – karoteoidov významných pre zdravie očí. Toto chutné ovocie tiež obsahuje množstvo niektorých druhov fytolátok a preukazuje výbornú antioxidačnú aktivitu, do určitej miery aj antibakteriálnu aktivitu a celkom dobre potláča rast nádorov.
Pracuje sa na superodrode
Texaskí výskumníci tvrdia, že v najbližších rokoch broskyňa môže získať status ovocnej superhviezdy.
„V súčasnosti prevláda úsilie vyšľachtiť odrody s väčšími účinkami na ľudské zdravie, pretože široká verejnosť začína mať oveľa väčšie povedomie o o zdraví a podľa toho sa aj rozhoduje,“ povedal David Byrne zo šľachtiteľskej stanice, ktorý sa touto problematikou zaoberá viac ako 20 rokov.
„Pred dvadsiatimi rokmi bolo šľachtenie zamerané skôr na veľkosť a krásu ovocia. Hoci v súčasnosti sú tieto vlastnosti stále dôležité, dôraz kladieme už aj na kvalitu a pokúšame sa vytvoriť broskyne s lepšími zdravotnými účinkami,“ dodal.
Pozor na pesticídy
Žiaľ, predstavitelia Environmental Working Group zaradili v roku 2003 broskyne aj nektárinky do zoznamu dvanástich potravín najviac kontaminovaných pesticídmi. Táto uznávaná organizácia preto odporúča konzumovať odrody z ekologického poľnohospodárstva.
Zdroj: 150 najzdravších potravín na svete (Jonny Bowden)