![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
16. októbra 2017
Osobitní vyslanci Nulovej úrovne hladu sa stretnú po prvý raz
Ilustračná snímka.
Zdieľať

Zároveň v ten deň bude podľa informácií FAO predstavená jej publikácia "K nulovej úrovni hladu". V publikácii je analyzovaná činnosť FAO za uplynulých 72 rokov v oblasti odstránenia hladu vo svete.
Svetový deň výživy, známy aj pod názvom Svetový deň potravín, sa pripomína vo vyše 150 krajinách sveta. Termín tohto svetového dňa odkazuje na založenie FAO v roku 1945 v Québecu v Kanade. Vtedy išlo o prvé zasadnutie konferencie, na ktorej sa účastníci rozhodli založiť FAO ako špecializovanú inštitúciu OSN.
Prvý Svetový deň potravín bol 16. októbra 1981. FAO je hlavným orgánom OSN pre otázky rozvoja poľnohospodárskych oblastí. Svojimi aktivitami sa usiluje znižovať a zmierňovať chudobu a hlad vo svete.
Na 16. októbra pripadá aj Svetový deň chleba. Prakticky všade na svete sa chlieb chápe ako základná a súčasne aj ako symbolická potravina. Biely či čierny chlieb zabezpečuje výživu a poskytuje proteíny, vitamíny a stopové prvky.
Medzinárodný zväz pekárov v úsilí o pozdvihnutie povedomia verejnosti o výživových a zdraviu prospešných stránkach tejto potraviny založil v roku 2002 Svetový deň chleba s tým, že sa bude konať 16. októbra. Tento deň má zároveň upozorniť na celý proces výroby - od zasiatia obilia cez prácu pekára až po nákup produktu.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR