|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
11. septembra 2013
OSN odhalila šokujúci fenomén, tretina potravín končí v koši
Až tretina celosvetovo vyprodukovaných potravín skončí v odpade, čo globálnu ekonomiku stojí ročne až 570 miliárd eur. Vyplýva to z najnovšej štúdie Organizácie pre výživu a ...
Zdieľať
RÍM 11. septembra - Až tretina celosvetovo vyprodukovaných potravín skončí v odpade, čo globálnu ekonomiku stojí ročne až 570 miliárd eur.
Vyplýva to z najnovšej štúdie Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) patriacej do štruktúr OSN, ktorú jej experti zverejnili v stredu. Šéf FAO José Graziano da Silva na tlačovej v Ríme hodnotu vyhodených potravín prirovnal k "hrubému domácemu produktu Švajčiarska".
Riaditeľ Environmentálneho programu OSN (UNEP) Achim Steiner, ktorý sa na správe podieľal, situáciu označil za "šokujúci fenomén". "Toto je obrovský budíček. Dokonca sme množstvo vyhodených potravín ani nezachytili... A náklady budú znášať naše deti a vnúčatá," varoval Steiner.
Zatiaľ čo v rozvinutých krajinách sa jedlo "stráca" predovšetkým na strane konzumentov, v rozvojových krajinách potraviny vyhadzujú najmä vo fáze ich spracovania a výroby. Najhoršie je na tom "industrializovaná" Ázia (Čína, Japonsko, Južná Kórea), kde sa ročne vyhodí až viac ako 100 kilogramov zeleniny na osobu.
Vyplýva to z najnovšej štúdie Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) patriacej do štruktúr OSN, ktorú jej experti zverejnili v stredu. Šéf FAO José Graziano da Silva na tlačovej v Ríme hodnotu vyhodených potravín prirovnal k "hrubému domácemu produktu Švajčiarska".
Riaditeľ Environmentálneho programu OSN (UNEP) Achim Steiner, ktorý sa na správe podieľal, situáciu označil za "šokujúci fenomén". "Toto je obrovský budíček. Dokonca sme množstvo vyhodených potravín ani nezachytili... A náklady budú znášať naše deti a vnúčatá," varoval Steiner.
Zatiaľ čo v rozvinutých krajinách sa jedlo "stráca" predovšetkým na strane konzumentov, v rozvojových krajinách potraviny vyhadzujú najmä vo fáze ich spracovania a výroby. Najhoršie je na tom "industrializovaná" Ázia (Čína, Japonsko, Južná Kórea), kde sa ročne vyhodí až viac ako 100 kilogramov zeleniny na osobu.