|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
05. apríla 2015
Omega-3 mastné kyseliny môžu znížiť účinok chemoterapie
Výživové doplnky obsahujúce rybí olej ...
Zdieľať
Pacienti, ktorých liečia chemoterapiou, by deň pre ňou a deň po nej nemali prijímať jedlá a výživové doplnky s obsahom omega-3 mastných kyselín.
BRATISLAVA 5. apríla (WEBNOVINY) – Výživové doplnky obsahujúce rybí olej môžu znížiť účinok chemoterapie. Vyplýva to z výskumu, v rámci ktorého vedci testovali šesť rôznych prípravkov s obsahom omega-3 mastných kyselín. Predošlé pokusy na myšiach ukázali, že dva druhy kyselín preukázateľne oslabovali účinky chemoterapie.
Vo všetkých šiestich preparátoch zaznamenali prítomnosť iba jednej z nich, takzvanej 16:4 (n-3), ktorá pomáha bunkám s regeneráciou. Po chemoterapii sa tak rýchlejšie obnovujú nielen zdravé, ale aj rakovinové bunky. Výskumníci svoje zistenia publikovali v magazíne JAMA Oncology.
Najčastejšie ich konzumujú vo forme kapsúl
Vedci sa najprv snažili prísť na to, koľko ľudí s rakovinou prijíma omega-3 mastné kyseliny. Podľa ich zistení si ich v USA kupuje až pätina onkologických pacientov a pacientok, pričom najčastejšie ich konzumujú vo forme kapsúl naplnených rybím olejom alebo tabliet.
Na samotnom výskume sa zúčastnilo aj 30 zdravých dobrovoľníkov. Tým podali 10 alebo 50 mililitrov spomínanej 16:4 (n-3) a zisťovali, za ako dlho sa jej hodnoty v krvi znížia na pôvodné. Najvyššie hodnoty látky namerali u ľudí, ktorým podali 10 mililitrov, po štyroch hodinách.
Rovnaké hodnoty ako pred podaním u nich namerali po ôsmich hodinách. Väčšie množstvo kyseliny spracovávalo telo dlhšie. U 20 dobrovoľníkov sa hladina 16:4 (n-3) zvýšila po tom, ako zjedli makrelu alebo sleďa. Konzumáciou lososa a tuniaka sa však hodnoty 16:4 (n-3) v krvi nezvýšili.
Onkologickí pacienti by sa mali vyhýbať rybiemu oleju
Na základe týchto zistení vedci odporúčajú, aby sa onkologickí pacienti vyhýbali konzumácii rybieho oleja, prípravkov s jeho obsahom, makrely a sleďa deň pred a po chemoterapii. Zároveň však varujú, aby sa celkom nevzdávali omega-3 mastných kyselín, pretože sú dôležitou súčasťou jedálnička a telo si ich nedokáže vyrobiť samo.
Prijímať ich môžu aj konzumáciou ľanových semienok či vlašských orechov. Emile Voest z Holandského inštitútu pre výskum rakoviny v súvislosti s výskumom upozornil pacientky a pacientov, ktorých liečia chemoterapiou, aby pred svojimi ošetrujúcimi lekármi nezatajovali, ak užívajú výživové doplnky.
Vo všetkých šiestich preparátoch zaznamenali prítomnosť iba jednej z nich, takzvanej 16:4 (n-3), ktorá pomáha bunkám s regeneráciou. Po chemoterapii sa tak rýchlejšie obnovujú nielen zdravé, ale aj rakovinové bunky. Výskumníci svoje zistenia publikovali v magazíne JAMA Oncology.
Najčastejšie ich konzumujú vo forme kapsúl
Vedci sa najprv snažili prísť na to, koľko ľudí s rakovinou prijíma omega-3 mastné kyseliny. Podľa ich zistení si ich v USA kupuje až pätina onkologických pacientov a pacientok, pričom najčastejšie ich konzumujú vo forme kapsúl naplnených rybím olejom alebo tabliet.
Na samotnom výskume sa zúčastnilo aj 30 zdravých dobrovoľníkov. Tým podali 10 alebo 50 mililitrov spomínanej 16:4 (n-3) a zisťovali, za ako dlho sa jej hodnoty v krvi znížia na pôvodné. Najvyššie hodnoty látky namerali u ľudí, ktorým podali 10 mililitrov, po štyroch hodinách.
Rovnaké hodnoty ako pred podaním u nich namerali po ôsmich hodinách. Väčšie množstvo kyseliny spracovávalo telo dlhšie. U 20 dobrovoľníkov sa hladina 16:4 (n-3) zvýšila po tom, ako zjedli makrelu alebo sleďa. Konzumáciou lososa a tuniaka sa však hodnoty 16:4 (n-3) v krvi nezvýšili.
Onkologickí pacienti by sa mali vyhýbať rybiemu oleju
Na základe týchto zistení vedci odporúčajú, aby sa onkologickí pacienti vyhýbali konzumácii rybieho oleja, prípravkov s jeho obsahom, makrely a sleďa deň pred a po chemoterapii. Zároveň však varujú, aby sa celkom nevzdávali omega-3 mastných kyselín, pretože sú dôležitou súčasťou jedálnička a telo si ich nedokáže vyrobiť samo.
Prijímať ich môžu aj konzumáciou ľanových semienok či vlašských orechov. Emile Voest z Holandského inštitútu pre výskum rakoviny v súvislosti s výskumom upozornil pacientky a pacientov, ktorých liečia chemoterapiou, aby pred svojimi ošetrujúcimi lekármi nezatajovali, ak užívajú výživové doplnky.