Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

05. apríla 2015

Omega-3 mastné kyseliny môžu znížiť účinok chemoterapie



Výživové doplnky obsahujúce rybí olej ...



Zdieľať
ryba losos brokolica jedlo Pacienti, ktorých liečia chemoterapiou, by deň pre ňou a deň po nej nemali prijímať jedlá a výživové doplnky s obsahom omega-3 mastných kyselín.

BRATISLAVA 5. apríla (WEBNOVINY) – Výživové doplnky obsahujúce rybí olej môžu znížiť účinok chemoterapie. Vyplýva to z výskumu, v rámci ktorého vedci testovali šesť rôznych prípravkov s obsahom omega-3 mastných kyselín. Predošlé pokusy na myšiach ukázali, že dva druhy kyselín preukázateľne oslabovali účinky chemoterapie.

Vo všetkých šiestich preparátoch zaznamenali prítomnosť iba jednej z nich, takzvanej 16:4 (n-3), ktorá pomáha bunkám s regeneráciou. Po chemoterapii sa tak rýchlejšie obnovujú nielen zdravé, ale aj rakovinové bunky. Výskumníci svoje zistenia publikovali v magazíne JAMA Oncology.

Najčastejšie ich konzumujú vo forme kapsúl

Vedci sa najprv snažili prísť na to, koľko ľudí s rakovinou prijíma omega-3 mastné kyseliny. Podľa ich zistení si ich v USA kupuje až pätina onkologických pacientov a pacientok, pričom najčastejšie ich konzumujú vo forme kapsúl naplnených rybím olejom alebo tabliet.

Na samotnom výskume sa zúčastnilo aj 30 zdravých dobrovoľníkov. Tým podali 10 alebo 50 mililitrov spomínanej 16:4 (n-3) a zisťovali, za ako dlho sa jej hodnoty v krvi znížia na pôvodné. Najvyššie hodnoty látky namerali u ľudí, ktorým podali 10 mililitrov, po štyroch hodinách.

Rovnaké hodnoty ako pred podaním u nich namerali po ôsmich hodinách. Väčšie množstvo kyseliny spracovávalo telo dlhšie. U 20 dobrovoľníkov sa hladina 16:4 (n-3) zvýšila po tom, ako zjedli makrelu alebo sleďa. Konzumáciou lososa a tuniaka sa však hodnoty 16:4 (n-3) v krvi nezvýšili.

Onkologickí pacienti by sa mali vyhýbať rybiemu oleju

Na základe týchto zistení vedci odporúčajú, aby sa onkologickí pacienti vyhýbali konzumácii rybieho oleja, prípravkov s jeho obsahom, makrely a sleďa deň pred a po chemoterapii. Zároveň však varujú, aby sa celkom nevzdávali omega-3 mastných kyselín, pretože sú dôležitou súčasťou jedálnička a telo si ich nedokáže vyrobiť samo.

Prijímať ich môžu aj konzumáciou ľanových semienok či vlašských orechov. Emile Voest z Holandského inštitútu pre výskum rakoviny v súvislosti s výskumom upozornil pacientky a pacientov, ktorých liečia chemoterapiou, aby pred svojimi ošetrujúcimi lekármi nezatajovali, ak užívajú výživové doplnky.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
BEBLAVÝ: Termín na predloženie protischránkového zákona sa nedodržal
<< predchádzajúci článok
Normandská štvorka bude rokovať o vyslaní mierovej misie na Ukrajinu