|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
25. októbra 2012
Odhaľte tajomstvá avokáda
Tagy: Avokádo
Avokádo bolo pre nás donedávna takmer neznáme. Jednak preto, že je exotickou potravinou a jednak preto, že bolo zavrhnuté vinou z fóbiou z tukov. Je pravda, že avokádo je bohaté na tuky, no tie sú ...
Zdieľať
BRATISLAVA 26. októbra - Avokádo bolo pre nás donedávna takmer neznáme. Jednak preto, že je exotickou potravinou a jednak preto, že bolo zavrhnuté vinou z fóbiou z tukov. Je pravda, že avokádo je bohaté na tuky, no tie sú však mononenasýtené.
Ide najmä o kyselinu olejovú a omega-9 mastnú kyselinu, ktorá sa vo veľkom množstve nachádza v olivovom oleji a oleji z makadamiových orechov. Čítajte ďalej a presvedčíte sa, že avokádo je mimoriadne výživnou a zdravou potravinou, ktorá dokáže bojovať proti rôznym ochoreniam srdca.
Ako je to s tým tukom?
Vo výskume uskutočnenom v Mexiku 45 dobrovoľníkov konzumovalo avokádo každý deň počas jedného týždňa, pričom u nich došlo k poklesu hladiny celkového cholesterolu v priemere o 17 percent. Hladina zlého cholesterolu, ktoré súvisí s ochoreniami srdca, klesla, kým hladina dobrého cholesterolu, ktorý je ochranný, stúpla.
Okrem toho je avokádo bohaté na beta-sitosterol – prírodnú látku preukazujúcu významné zníženie cholesterolu v krvi a zároveň vysokoochranný faktor pre zdravie prostaty. V decembri 1999 v American Journal of Medicine koštatovali, že beta-sitosterol preukázal zníženie cholesterolu v 16 výskumoch uskutočnených na ľuďoch.
Mononenasýtené mastné kyseliny, ako sú napríklad tie v avokáde, sú tiež spojené so znižovaním rizika vzniku diabetu a rakoviny. Výskum publikovaný v Archives od Internal Medicine ukazuje, že prívrženci stravovania s nízkym obsahom sacharidov a s vyšším obsahom mononenasýtených mastných kyselín dokázali výrazne schudnúť.
Hoci sa v avokáde nachádza aj pár gramov nasýtených mastných kyselín, sú to práve tie tuky, ktorých sa netreba obávať. Pochádzajú totiž z prirodzenej neupravovanej potraviny, a tak sa celkom líšia od tých, ktoré môžeme nájsť vo vyprážaných hranolkách. Nepochádzajú ani z farmového chovu zveri, a preto avokádo neobsahuje ani množstvo toxínov.
Čo ešte v sebe ukrýva?
Avokádo je tiež výborným zdrojom vlákniny a draslíka. Obsahuje aj foláty, vitamín A, betakarotén a ďalšie zdravé karotenoidy. Nasýti, chutí po orieškoch a navyše nemá takmer nijaký vplyv na hladinu cukru v krvi.
Avokádo obsahuje aj luteín, ktorý je cenným členom skupiny karotenoidov a prírodným antioxidantom. Tiež pomáha udržiavať zdravie vašich očí a pokožky.
Ako ho pripravovať?
Avokádo sa výborne hodí do šalátov a to či už ovocných, alebo zeleninových. Ak sa chcete vyhnúť nasýteným tukom, avokádom môžete nahradiť maslo v rôznych nátierkach. Hodí sa aj na prípravu dipov a omáčok. Najzdravším spôsobom, ako používať avokádo pri varení, je ho nevariť. Keď ho však napriek tomu chcete použiť ako ingredienciu v tepelne upravených jedlách, treba ho tepelne spracovávať čo najkratšie a pri čo najnižšej teplote. Môžete skúsiť avokádo pridať do jedla, ktoré sa práve dovarilo. Avokádo sa prehreje a zároveň ostanú zachované všetky zdraviu prospešné látky, ktoré sa v ňom nachádzajú.
Myslite na svoje zdravie na Facebooku
Zdroje: 150 najzdravších potravín na svete (Jonny Bowden), www.jedloakopriatel.sk
Ide najmä o kyselinu olejovú a omega-9 mastnú kyselinu, ktorá sa vo veľkom množstve nachádza v olivovom oleji a oleji z makadamiových orechov. Čítajte ďalej a presvedčíte sa, že avokádo je mimoriadne výživnou a zdravou potravinou, ktorá dokáže bojovať proti rôznym ochoreniam srdca.
Ako je to s tým tukom?
Vo výskume uskutočnenom v Mexiku 45 dobrovoľníkov konzumovalo avokádo každý deň počas jedného týždňa, pričom u nich došlo k poklesu hladiny celkového cholesterolu v priemere o 17 percent. Hladina zlého cholesterolu, ktoré súvisí s ochoreniami srdca, klesla, kým hladina dobrého cholesterolu, ktorý je ochranný, stúpla.
Okrem toho je avokádo bohaté na beta-sitosterol – prírodnú látku preukazujúcu významné zníženie cholesterolu v krvi a zároveň vysokoochranný faktor pre zdravie prostaty. V decembri 1999 v American Journal of Medicine koštatovali, že beta-sitosterol preukázal zníženie cholesterolu v 16 výskumoch uskutočnených na ľuďoch.
Mononenasýtené mastné kyseliny, ako sú napríklad tie v avokáde, sú tiež spojené so znižovaním rizika vzniku diabetu a rakoviny. Výskum publikovaný v Archives od Internal Medicine ukazuje, že prívrženci stravovania s nízkym obsahom sacharidov a s vyšším obsahom mononenasýtených mastných kyselín dokázali výrazne schudnúť.
Hoci sa v avokáde nachádza aj pár gramov nasýtených mastných kyselín, sú to práve tie tuky, ktorých sa netreba obávať. Pochádzajú totiž z prirodzenej neupravovanej potraviny, a tak sa celkom líšia od tých, ktoré môžeme nájsť vo vyprážaných hranolkách. Nepochádzajú ani z farmového chovu zveri, a preto avokádo neobsahuje ani množstvo toxínov.
Čo ešte v sebe ukrýva?
Avokádo je tiež výborným zdrojom vlákniny a draslíka. Obsahuje aj foláty, vitamín A, betakarotén a ďalšie zdravé karotenoidy. Nasýti, chutí po orieškoch a navyše nemá takmer nijaký vplyv na hladinu cukru v krvi.
Avokádo obsahuje aj luteín, ktorý je cenným členom skupiny karotenoidov a prírodným antioxidantom. Tiež pomáha udržiavať zdravie vašich očí a pokožky.
Ako ho pripravovať?
Avokádo sa výborne hodí do šalátov a to či už ovocných, alebo zeleninových. Ak sa chcete vyhnúť nasýteným tukom, avokádom môžete nahradiť maslo v rôznych nátierkach. Hodí sa aj na prípravu dipov a omáčok. Najzdravším spôsobom, ako používať avokádo pri varení, je ho nevariť. Keď ho však napriek tomu chcete použiť ako ingredienciu v tepelne upravených jedlách, treba ho tepelne spracovávať čo najkratšie a pri čo najnižšej teplote. Môžete skúsiť avokádo pridať do jedla, ktoré sa práve dovarilo. Avokádo sa prehreje a zároveň ostanú zachované všetky zdraviu prospešné látky, ktoré sa v ňom nachádzajú.
Myslite na svoje zdravie na Facebooku
Zdroje: 150 najzdravších potravín na svete (Jonny Bowden), www.jedloakopriatel.sk
Tagy: Avokádo