![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Štvrtok 20.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Víťazoslav
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
20. júla 2018
Odborníci kontrolujú zmrzlinárne, odhalili zlú hygienu
Hygienici z regionálnych úradov verejného zdravotníctva pokračujú v kontrolách zmrzlinárov, odhalili už viaceré nedostatky. Pri výbere zmrzliny netreba klásť dôraz iba ...
Zdieľať

Doterajšie kontroly u niektorých prevádzkovateľov odhalili problémy s hygienou, manipuláciou s potravinami a so skladovaním zmrzlín. „V rámci okresov Košice mesto a Košice-okolie zamestnanci RÚVZ zatiaľ vykonali 29 kontrol v 27 zariadeniach. V dvoch zariadeniach boli zistené nedostatky," priblížila Eva Gajancová, regionálna vedúca oddelenia hygieny výživy RÚVZ.
V Michalovciach z 15 vzoriek testovaniu nevyhoveli tri a hygienici jednej prevádzke uložili pokutu vo výške 200 eur. Pokuty udeľovali aj v Poprade, kde navyše voči jednej prevádzke začali aj správne konanie. "Bolo odobratých 78 sterov z prostredia výrobní a predaja, z toho bolo 21 sterov nevyhovujúcich pre prítomnosť kvasiniek a plesní enterokokov," povedala Anna Petrenčíková, vedúca oddelenia hygieny výživy RÚVZ v Poprade.
Testované vzorky tiež nevyhovovali pre zvýšený počet baktérií alebo prítomnosti nepovolených farbív. V Rimavskej Sobote takéto farbivá našli v dvoch z 32 vzoriek odobratých v dvanástich prevádzkach. "RÚVZ bude riešiť prítomnosť nepovolených farbív aj uložením sankcie," priblížila Henrieta Krkošková, vedúca oddelenia hygieny výživy RÚVZ v Rimavskej Sobote.
V Bratislave sa zatiaľ vykonalo 68 kontrol v prevádzkarňach s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny. "Zo 128 odobratých vzoriek zmrzlín na mikrobiologické vyšetrenie desať vzoriek nevyhovelo požiadavkám platnej legislatívy pre nadlimitné množstvo baktérií. Z 31 vzoriek odobratých na chemickú analýzu bola v niektorých zistená prítomnosť nepovolených azofarbív," uviedol regionálny hygienik Otakar Fitz.
Celkové štatistiky tohtoročných kontrol, ktoré budú zahŕňať regionálne výsledky, zverejní Úrad verejného zdravotníctva SR v septembri. Opatrenia na odstránenie možných nedostatkov však budú musieť prevádzkovatelia plniť ihneď po ich zistení. Podľa hlavného hygienika Jána Mikasa počas vlaňajšej letnej sezóny skontrolovali 964 prevádzok, nedostatky boli zistené v 264 z nich, teda zhruba v každej štvrtej.
Nebalená zmrzlina je v súčasnosti pripravovaná prevažne studenou cestou. Pripravuje sa z hotových zmrzlinových zmesí, ktoré sa po rozmiešaní v pitnej vode zmrazia, priblížil hlavný hygienik SR. S klasicky vyrábanou zmrzlinou s mliekom alebo vajíčkami sa možno stretnúť už len ojedinele. V prípade, že sa pridávajú vajíčka, musí byť tepelne upravená a tepelne spracované musia byť aj pridávané potraviny, ako napríklad mlieko či oriešky.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR