|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 24.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Emília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
06. septembra 2013
Od októbra budú ovocné šťavy bez pridaného cukru
Ovocné šťavy budú bez pridaného cukru, medu, alebo sladidiel. Vyplýva to z návrhu vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRVSR) s účinnosťou k 1. októbru ...
Zdieľať
BRATISLAVA 6. septembra (WEBNOVINY) - Ovocné šťavy budú bez pridaného cukru, medu, alebo sladidiel.
Vyplýva to z návrhu vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRVSR) s účinnosťou k 1. októbru 2013.
Úprava sa zameriava na požiadavky na suroviny, prísady a prídavné látky ovocných štiav, spôsoby spracovania a pomocné látky, označovanie a požiadavky na kvalitu štiav a niektorých podobných výrobkov určených na ľudskú spotrebu.
Po novom sa bude môcť pridávať cukor alebo med iba do nektáru, až do 20 % celkovej hmotnosti hotového výrobku. Ak sa ovocný nektár vyrába bez pridania cukru alebo so zníženou energetickou hodnotou, cukor môže byť úplne alebo čiastočne nahradený sladidlom.
Pri výrobe sa bude môcť miešať šťava s ovocným pretlakom. Pri výrobe z koncentrátu sa bude môcť miešať čistá alebo koncentrovaná ovocná šťava s ovocným pretlakom alebo koncentrovaným ovocným pretlakom.
Do hroznovej šťavy bude možné pridávať soli kyseliny vínnej a do rajčiakovej šťavy jedlú soľ, korenie a aromatické byliny.
Na úpravu kyslej chute bude možné pridávať citrónovú šťavu alebo limetkovú šťavu až do 3 gramov na liter šťavy, vyjadrenú ako bezvodá kyselina citrónová. Na spracovanie ovocných štiav bude možné používať len postupy mechanickej extrakcie.
Vyplýva to z návrhu vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRVSR) s účinnosťou k 1. októbru 2013.
Úprava sa zameriava na požiadavky na suroviny, prísady a prídavné látky ovocných štiav, spôsoby spracovania a pomocné látky, označovanie a požiadavky na kvalitu štiav a niektorých podobných výrobkov určených na ľudskú spotrebu.
Po novom sa bude môcť pridávať cukor alebo med iba do nektáru, až do 20 % celkovej hmotnosti hotového výrobku. Ak sa ovocný nektár vyrába bez pridania cukru alebo so zníženou energetickou hodnotou, cukor môže byť úplne alebo čiastočne nahradený sladidlom.
Pri výrobe sa bude môcť miešať šťava s ovocným pretlakom. Pri výrobe z koncentrátu sa bude môcť miešať čistá alebo koncentrovaná ovocná šťava s ovocným pretlakom alebo koncentrovaným ovocným pretlakom.
Do hroznovej šťavy bude možné pridávať soli kyseliny vínnej a do rajčiakovej šťavy jedlú soľ, korenie a aromatické byliny.
Na úpravu kyslej chute bude možné pridávať citrónovú šťavu alebo limetkovú šťavu až do 3 gramov na liter šťavy, vyjadrenú ako bezvodá kyselina citrónová. Na spracovanie ovocných štiav bude možné používať len postupy mechanickej extrakcie.