Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

18. decembra 2018

Od januára budúceho roku bude možné vyrábať destiláty aj súkromne



Od 1. januára budúceho roku umožňuje zákon okrem tradičného pálenia ovocného kvasu v pestovateľských páleniciach vyrábať destiláty i súkromne. Aj v prípade súkromnej ...



Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR
Trenčín 18. decembra (TASR) – Od 1. januára budúceho roku umožňuje zákon okrem tradičného pálenia ovocného kvasu v pestovateľských páleniciach vyrábať destiláty i súkromne. Aj v prípade súkromnej výroby destilátu je potrebné podať colnému úradu daňové priznanie a zaplatiť spotrebnú dať z liehu.


Ako informovala hovorkyňa Colného úradu v Trenčíne Renáta Peťovská, zákon určuje prísne podmienky, za ktorých to bude možné. Medzi tie základné patrí dovŕšenie veku fyzickej osoby 21 rokov, fyzická osoba v uplynulých troch rokoch nesmie byť trestaná za nepovolenú výrobu liehu, alebo nesmela spáchať v tomto období priestupok, ktorým porušila predpisy vzťahujúce sa na pálenie ovocného kvasu v pestovateľských páleniciach, alebo pri súkromnej výrobe liehu.

„Vyrábať bude možné najviac 25 litrov čistého alkoholu (50 litrov 50-percentného destilátu) na fyzickú osobu, resp. pre celú domácnosť spoločne. Výroba destilátu môže prebiehať v najviac 100-litrovom certifikovanom zariadení vo vlastníctve fyzickej osoby. Výroba destilátu musí prebiehať v mieste trvalého pobytu fyzickej osoby, alebo v mieste, kde sa nachádza ovocný sad, alebo záhrada v užívaní tejto osoby. Na výrobu destilátu je možné použiť ovocie výhradne z vlastnej pestovateľskej činnosti, prípadne med z vlastnej produkcie. Vyrobený destilát nesmie byť predmetom predaja, alebo iného uvádzania na trh,“ pripomenula Peťovská.

Súkromný výrobca destilátu musí podľa nej absolvovať aj všetky administratívne povinnosti. Nadobudnutie destilačného zariadenia v lehote do 15 dní odo dňa tejto skutočnosti musí oznámiť Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Držbu destilačného zariadenia musí oznámiť aj colnému úradu. Následne musí požiadať príslušný colný úrad o zaradenie do evidencie súkromných výrobcov destilátu, a to do 15 dní odo dňa doručenia písomného potvrdenia o držbe destilačného zariadenia z MPRV SR. Colný úrad opatrí toto zariadenie uzáverami tak, aby sa zabránilo použitiu zariadenia bez povolenia colného úradu. Až po tom, ako colný úrad vydá potvrdenie o zaradení do evidencie súkromných výrobcov destilátu, je fyzická osoba oprávnená vyrábať svoj destilát.

„Súkromný výrobca liehu doručí colnému úradu oznámenie o plánovanej výrobe najneskôr tri pracovné dni pred dátumom výroby destilátu. Dňom plánovanej výroby však nesmie byť deň pracovného pokoja, napríklad nedeľa alebo štátny sviatok. Vedenie príslušnej evidencie o vyrobenom destiláte je taktiež nevyhnutnosťou,“ zdôraznila Peťovská.

Ako dodala, aj v prípade súkromnej výroby destilátu je potrebné podať colnému úradu daňové priznanie a zaplatiť spotrebnú dať z liehu - 540 eur za hektoliter čistého alkoholu. V praxi to znamená, že do troch pracovných dní od začatia výroby liehu súkromný výrobca liehu zaplatí paušálnu daň za maximálne povolené množstvo, teda 135 eur.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Klesol podiel ľudí, ktorí si požičiavajú peniaze na vianočné darčeky
<< predchádzajúci článok
Spoločný fond podpory v nezamestnanosti by mohol stabilizovať eurozónu