|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
18. decembra 2018
Od januára budúceho roku bude možné vyrábať destiláty aj súkromne
Od 1. januára budúceho roku umožňuje zákon okrem tradičného pálenia ovocného kvasu v pestovateľských páleniciach vyrábať destiláty i súkromne. Aj v prípade súkromnej ...
Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR
Trenčín 18. decembra (TASR) – Od 1. januára budúceho roku umožňuje zákon okrem tradičného pálenia ovocného kvasu v pestovateľských páleniciach vyrábať destiláty i súkromne. Aj v prípade súkromnej výroby destilátu je potrebné podať colnému úradu daňové priznanie a zaplatiť spotrebnú dať z liehu.Ako informovala hovorkyňa Colného úradu v Trenčíne Renáta Peťovská, zákon určuje prísne podmienky, za ktorých to bude možné. Medzi tie základné patrí dovŕšenie veku fyzickej osoby 21 rokov, fyzická osoba v uplynulých troch rokoch nesmie byť trestaná za nepovolenú výrobu liehu, alebo nesmela spáchať v tomto období priestupok, ktorým porušila predpisy vzťahujúce sa na pálenie ovocného kvasu v pestovateľských páleniciach, alebo pri súkromnej výrobe liehu.
„Vyrábať bude možné najviac 25 litrov čistého alkoholu (50 litrov 50-percentného destilátu) na fyzickú osobu, resp. pre celú domácnosť spoločne. Výroba destilátu môže prebiehať v najviac 100-litrovom certifikovanom zariadení vo vlastníctve fyzickej osoby. Výroba destilátu musí prebiehať v mieste trvalého pobytu fyzickej osoby, alebo v mieste, kde sa nachádza ovocný sad, alebo záhrada v užívaní tejto osoby. Na výrobu destilátu je možné použiť ovocie výhradne z vlastnej pestovateľskej činnosti, prípadne med z vlastnej produkcie. Vyrobený destilát nesmie byť predmetom predaja, alebo iného uvádzania na trh,“ pripomenula Peťovská.
Súkromný výrobca destilátu musí podľa nej absolvovať aj všetky administratívne povinnosti. Nadobudnutie destilačného zariadenia v lehote do 15 dní odo dňa tejto skutočnosti musí oznámiť Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Držbu destilačného zariadenia musí oznámiť aj colnému úradu. Následne musí požiadať príslušný colný úrad o zaradenie do evidencie súkromných výrobcov destilátu, a to do 15 dní odo dňa doručenia písomného potvrdenia o držbe destilačného zariadenia z MPRV SR. Colný úrad opatrí toto zariadenie uzáverami tak, aby sa zabránilo použitiu zariadenia bez povolenia colného úradu. Až po tom, ako colný úrad vydá potvrdenie o zaradení do evidencie súkromných výrobcov destilátu, je fyzická osoba oprávnená vyrábať svoj destilát.
„Súkromný výrobca liehu doručí colnému úradu oznámenie o plánovanej výrobe najneskôr tri pracovné dni pred dátumom výroby destilátu. Dňom plánovanej výroby však nesmie byť deň pracovného pokoja, napríklad nedeľa alebo štátny sviatok. Vedenie príslušnej evidencie o vyrobenom destiláte je taktiež nevyhnutnosťou,“ zdôraznila Peťovská.
Ako dodala, aj v prípade súkromnej výroby destilátu je potrebné podať colnému úradu daňové priznanie a zaplatiť spotrebnú dať z liehu - 540 eur za hektoliter čistého alkoholu. V praxi to znamená, že do troch pracovných dní od začatia výroby liehu súkromný výrobca liehu zaplatí paušálnu daň za maximálne povolené množstvo, teda 135 eur.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR