Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

12. marca 2015

Od 1. apríla sa aj u hydinového mäsa zmení označovanie pôvodu



Od 1. apríla 2015 dôjde na Slovensku aj u hydinového mäsa k zmene označovania jeho pôvodu. Platnosť totiž nadobudne vykonávacie nariadenie Európskej komisie (EK) číslo 1337 ...



Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Bratislava 12. marca (TASR) – Od 1. apríla 2015 dôjde na Slovensku aj u hydinového mäsa k zmene označovania jeho pôvodu. Platnosť totiž nadobudne vykonávacie nariadenie Európskej komisie (EK) číslo 1337 z roku 2013, ktorým sa ustanovujú pravidlá uvádzania krajiny pôvodu pre čerstvé, chladené a mrazené mäso zo svíň, oviec kôz a hydiny. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.


"Od tohto termínu sa na všetkom balenom hydinovom mäse bude povinne označovať miesto chovu slovami 'chované v:', miesto zabitia slovami 'zabité v:' alebo, ak je krajina chovu a krajina zabitia rovnaká, slovami 'pôvod:'," spresnil. Zvýšenie ceny hydinového mäsa z dôvodu zmeny označovania ÚHS neočakáva.

Prísnejšie predpisy ÚHS a jej členovia vnímajú veľmi pozitívne, pretože umožnia spotrebiteľovi pri nákupe jednoduchšie a prehľadnejšie sa orientovať v ponuke mäsa.

"Zmenené označovanie pôvodu mäsa uľahčí spotrebiteľovi zistiť krajinu, z ktorej hydinové mäso pochádza, a zároveň je to jedna z ciest, ako zvýšiť našu potravinovú bezpečnosť v oblasti hydinového mäsa," dodal.

Únia hydinárov Slovenska je stavovská dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny aj producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 30 členov.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Škandál v USA, opití tajní agenti nabúrali pred Bielym domom
<< predchádzajúci článok
Bratislavčan začal na ulici biť ženu, hrozí mu niekoľkoročné väzenie