![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Nedeľa 23.2.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Roman, Romana
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
31. augusta 2010
Ochrana srdca a ciev vo výžive
Chronicky neprenosné ochorenia, tzv. civilizačné, ktoré si vo svete ročne vyžiadajú milióny životov, neobchádzajú ani Slovákov. Ročne sa u nás podpíšu asi pod 40.000 úmrtí z 55.000. Srdcovocievne ...
Zdieľať

Je všeobecne známe, že v krajinách kde prevládajú v strave ryby, ľudia takmer vôbec netrpia srdcovo-cievnymi ochoreniami ani artritídou. U Eskimákov - Grónskych Inuitov je vďaka tomu až 400–krát nižší výskyt infarktov ako v „civilizovanom“ svete. Sú to práve Omega 3 mastné kyseliny v rybacej strave, ktoré dokážu zregulovať krvný tlak, znížiť zrážanlivosť krvi, zanášanie ciev, pozitívne vplývajú na činnosť mozgu, dokonca zabraňujú jeho degeneratívnym zmenám. Mnohí z nás však nekonzumujú potraviny s vysokým obsahom Omega 3 pravidelne. Preto podľa odporučení lekárov je vhodné včas začať prijímať Omega 3 mastné kyseliny v tobolkách na ochranu pred srdcovým infarktom a cievnymi príhodami.
"Omega 3 mastné kyseliny sa zabudovávajú do bunkových membrán a tým ovplyvňujú bunkovú elektrickú stabilitu. Znižujú tak riziko niektorých porúch srdcového rytmu a hlavne riziko vzniku náhlej smrti. Okrem toho preventívne pôsobia proti vzniku krvných zrazenín (trombov) a mierne znižujú krvný tlak," vysvetľuje Mudr. Štefan Farský zo Slovenskej ligy proti hypertenzii. Ozrejmil, že štúdie na 3200 účastníkoch ukázali, že v skupine užívajúcich omega 3 mastné kyseliny bolo o 20 až 45 percent menej srdcových príhod. "V kardiológii je dostatok dôkazov o prospešnosti týchto kyselín, avšak chýbali jednoznačné odporúčania pre ich dávkovanie a indikácie." Moderná medicína však dala odpoveď už aj na tieto otázky.
Srdce a cievy neohrozuje iba nedostatok spomínaných kyselín, ale aj znižovanie hladiny Coenzyme Q10, ktoré prichádza s vekom. Zdravý, mladý človek ho má v tele približne dva gramy. Starnutím sa však jeho množstvo znižuje a pri poklese pod 25 percent bežnej hodnoty už začínajú umierať bunky. Znižovanie množstva koenzýmu tak môže mať nielen vplyv na srdcový sval, ale aj na črevá, svaly, pľúca a obličky. Nedostatok tejto látky, ktorá sa tvorí v pečeni a zároveň ju prijímame v potrave, sa prejavuje oslabením organizmu, stratou vitality, zníženou schopnosťou koncentrácie, rýchlejším starnutím pokožky a buniek v tele, ktorým tiež klesá schopnosť regenerácie. Užívanie koenzýmu sa preto v 80. rokoch minulého storočia rozšírilo v Japonsku, ktoré je známe dlhým vekom svojich obyvateľov. Neskôr sa tento trend rozšíril aj do USA a Európy.
Viac informácií nájdete na www.klubzdravia.sk